Glosy

Blíží se Den otců – důvod k rodinné oslavě nebo k pánské jízdě?

Share

Za pět dnů v neděli 17. června připadne Mezinárodní den otců. Mnoho tatínků a rodin obecně však o tomto svátku stále ještě nemají ani tušení, rovněž také v různých částech světa se slaví i v odlišné dny. 17. červen je nejspíš nejčastější „americká“ verze, obecně přijatá v mnoha zemích.

Mezinárodní den žen či matek se vryl pod kůži, přičemž první si zkazil reputaci minulým režimem a navzdory dobrým úmyslům se řada českých žen nehrne do oslavování. A Den matek nemá také ve všech rodinách otevřené dveře dokořán. Někde je chápán jen jako záplata za zprofanovaný Mezinárodní den žen, neboť se znovu objevil v českém kalendáři až po roce 1989. Přitom se nejedná o žádný novodobý svátek, jeho historie sahá až do starověkého Řecka a pro moderní svět se probudil již v 1907. V českých podmínkách se začal slavit od roku 1923 za přispění Alice Masarykové. Po druhé světové válce však byl nahrazen oním MDŽ.

Den otců se v mnoha zemích oslavuje třetí neděli v červnu, ale jsou také místa na zemi, kdy jeho oslava spadá v jiné dny. Den otců nemá tak velkou historii jako Den matek, víceméně se jednalo skutečně – jak nejspíš předpokládáte – jako doplněk ke Dni matek z původní iniciativy jedné americké ženy a to od počátku 20. století. Poprvé se podařilo oslavit Den otců ve Spojených státech 19. června 1910, ale ještě se neuchytil. Větší podpora svátku začala až v roce 1930 spolu s prodejem různých dárkových předmětů pro tatínky (jako vázanky, dýmky apod.). Přesto se v mnoha městech lidé ještě bránili. Důvod? Viděli v tom zase jen pokusy obchodníků jak vydělat na nějakém novém vymyšleném svátku. Na americké půdě se například už v roce 1916 pokoušel prezident Woodrow Wilson v Kongresu prosadit Den otců oficiální cestou, ale neuspěl. Nešlo jen o to, aby byl svátek uznaný jako takový, ale měl být zařazený jako den volna. Ve Spojených státech byl oficiálně Den otců prohlášen až v roce 1966 jako svátek, který se oficiální slaví třetí neděli v červnu. Richard Nixon podepsal v roce 1972 zákon, který stanovil, že Den otců se stává v jeho zemi národním svátkem.

V sousedním Německu, zejména na východě a severu, je Den otců značně populární. Slaví ho 40. den po Velikonocích. A němečtí muži mají hned důvod se trošku víc napít, uspořádají si pánskou jízdu nebo společný výlet. Oblíbené jsou také oslavy formou přesouvání se z jedné hospody do druhé. Nejednou za sebou táhnou ozdobený vozík, který plní alkoholickými nápoji.

Však také počet dopravních nehod v tento den v Německu kvůli alkoholu je téměř trojnásobný oproti běžnému průměru.

Přesto se tu najdou někteří muži, kteří svůj svátek oslaví společně s rodinou.

V které dny se slaví v dalších zemích?

Den otců v Rakousku, Švýcarsku, v Belgii, v Dánsku, ve Francii, v Irsku, v Litvě, v Holandsku, v Polsku, v Jižní Africe, Argentině, na Kubě, ve Venezuele, v Číně, v Turecku a v dalších některých zemích probíhá v různé dny v červnu většinou společně s rodinou. Na jihu v Itálii, v Chorvatsku, v Portugalsku, ve Španělsku a Lichtenštejnsku se slaví 19. března na Josefa. Rumuni oslavují v květnu. V Lucembursku naopak na podzim – v první neděli v říjnu. O měsíc později v druhou neděli v listopadu slaví Finové a Švédové. V Bulharsku  mají Den otců 26. prosince. Slovensko prý slavilo nejprve Den otců také 19. března, nyní se však přiklání k americké verzi třetí neděli v červnu. Je otázka, jak je to vnímáno po celé zemi. V Brazílii a na Tchajwanu připadají oslavy na měsíc srpen.

V České republice Den otců ještě také není uznaným oficiálním svátkem, ale jak je pro náš „veselý“ národ zvykem, důvod k oslavě si vždycky najdeme. Však to také může být krásná neděle, kterou rodina stráví společně a bude si třeba tatínka více opečovávat. Může to být také zajímavý výlet, netradiční dárek či pozornost. Už dnes mohou děti sednout k papíru a pastelkám a namalovat obrázek pouze a jen pro tatínka.

Nejste-li však ještě otcem, můžete slavit Mezinárodní den mužů pro muže a chlapce, který připadá na 19. listopadu.

Mladé rodiny legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy