Homeopatie

Homeopatická poradna: Podzim a léčivé byliny

Byliny, které u nás před mnoha lety zdomácněly, je nepřeberné množství. Navzdory svému drobnému vzrůstu patří mezi výborné a pokorné pomocníky s nesmírně silnými účinky. Právem jim náleží významné místo mezi ostatními velikány z nabídky léků paní přírody.

Na podzim si vybíráme ty, které nám podporují činnost žaludku, jater, slinivky, sleziny a střev. Uvolňují plíce a dech, čistí krev a podporují imunitu.

Mezi takové patří třeba třezalka tečkovaná. Pijeme ji, když se cítíme nervózní, neklidní, pociťujeme úzkost či depresi. Ale třezalka má i jiné silné účinky. Je to přírodní antibiotikum, čistí krev, podporuje látkovou výměnu, tonizuje srdce při chřipce a díky obsahu rutinu posiluje cévy.

Další rostlinou s krásnými žlutými květy je pupalka. Používáme její kořen pro svou výživnost nebo také semena. Pupalka snižuje krevní tlak i cholesterol, zpomaluje srážlivost krve, zvyšuje obranyschopnost a odolnost proti stresu.

Při infekčních průjmech jsou dobrými pomocníky jahodník obecný a borůvka černá. Čistí krev, působí močopudně a podporují jaterní činnost. Díky obsahu mnoha stopových prvků v plodech (jako je draslík, vápník, železo, fosfor, mangan, kobalt, jód a další) posilují imunitu.

Meduňka lékařská je známa hlavně pro své uklidňující účinky při úzkosti, nervové vyčerpanosti a bušení srdce. Kromě toho ale působí i žlučopudně, protikřečově a protinadýmavě.

Dost podobné účinky má rovněž máta peprná. Prohřívá i chladí, tlumí nadýmání a křeče, podporuje trávení, činnost žlučníku a slinivky a řadíme ji mezi přírodní antibiotikum. Kvůli dráždivému mentholu je však lepší pro děti a  citlivější osoby použít mátu kadeřavou či klasnatou.

Dobromysl, majoránka, levandule,  to jsou další bylinky, díky jejichž vůni cítíme ještě dozvuky léta a zároveň nás léčí. Podporují trávení, činnost žlučníku a slinivky. Působí protikřečově a tlumí dráždivý kašel.

Krásná a rozložitá lípa srdčitá ve svém účinku hřeje, uklidňuje, snižuje horečku, tlumí suchý a dráždivý kašel. Kromě toho je potopudná, močopudná a žlučopudná.

Plody růže šípkové kombinované s květy upravují střevní flóru po užívání antibiotik, tlumí kašel, tonizují játra, harmonizují a uklidňují. Kromě toho mají i účinek protizánětlivý a protirevmatický.

Ze slunečnice roční se používají do čajových směsí květy, které snižují horečku a pocení, stimulují trávení a činnost jater. Dále využíváme semena, bohatá na minerály, stopové prvky a nenasycené čili zdravé mastné kyseliny.

Jistě by se našlo mnoho dalších báječných rostlin, které nás mohou provázet sychravým a šedivým podzimem, přinášet teplo, klid a vůni do našich duší a pomáhat našemu fyzickému tělu zpracovat nánosy všedního dne. Záleží jen na nás, zdali se zastavíme a pustíme některé z nich do svých životů.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy