Glosy

Jak je to s důchody v Rakousku?

V současné době, kdy si spousta lidí dělá vrásky z našeho budoucího důchodového systému, server finance.cz pro srovnání zveřejnil informace o aktuálním důchodovém systému v sousedním Rakousku.

Rozhodující je zde platba důchodového pojištění, stanovená buď minimálně 15 roky za posledních 30 let nebo až 25 lety za celý produktivní věk. Odvod pojištění je rozložen mezi zaměstnance (10,25 % z hrubé mzdy) a zaměstnavatele (12,55%). Mateřská se do pojištění započítává do dvou let věku dítěte.

Do předčasného důchodu mohou odejít muži nejdříve v 65 letech a ženy v 57 letech (tři roky před řádným důchodem). Od roku 2017 bude hranice posunuta o další tři roky dále.

Výše výdělku k předčasnému důchodu je limitována měsíčním příjmem 349 euro; v běžném důchodovém věku není hranice stanovena. Kdo odolá a vydrží odejít do důchodu později, dostane pak vyšší penzi.

Pro výpočet důchodu je důležitý příjem a počet let pojištění (v současné době se bere v potaz posledních dvacet let, od roku 2028 se bude započítávat až čtyřicet let produktivního věku). Minimální důchod činí 749 euro měsíčně pro jednotlivce nebo 1120 euro pro manželský pár. Maximální roční příjem pro výpočet důchodu je stanoven na 55 020 euro.

DŮCHOD SE V RAKOUSKU VYPLÁCÍ ČTRNÁCTKRÁT ZA ROK!

Zdanění důchodců je v Rakousku nižší než u produktivního obyvatelstva. V průměru pobírají Rakušané důchod po dobu osmnácti let a občan s průměrným příjmem bere penzi ve výši 90 procent ze svého čistého příjmu. Není proto divu, že Rakušané dramaticky zatěžují státní pokladnu výplatou důchodů (12,3 % k HDP). Občanů nad 65 let je v Rakousku 27,6 %.

A Rakušané se dožívají vyššího věku než je průměr u obyvatel zemí OECD.

 


Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy