Knihy,  Renata Petříčková

Pět mantinelů, mezi kterými ukoučujete každou situaci

Víte, co vás čeká, když svůj život vložíte do rukou profesionálnímu koučovi? Pod roušku těchto tajemství a základů dobrého sebeřízení a nápravy životních situací, se dívá bestsellerová kniha Ko-aktivní koučink od kolektivu amerických autorů, jež v tom už dlouhé roky umí chodit! A já jsem vybrala asi to nejzajímavější z celé knihy. Je to jejich tzv. pěticípá hvězda, což jsou směry a hlavní témata, ve kterých se dobrý kouč musí  při práci s vámi držet.

A ještě lepší zprávou je, že pokud se ve svých myšlenkách, budete-li se snažit sami vyřešit své problémy, držet podobného modelu, máte VELKOU ŠANCI NA VYŘEŠENÍ A ÚSPĚCH.

 Protože ono to je všechno tak logické a založené na čisté pochopitelné psychologii.

PRVNÍ CÍP: Naslouchání

Kouč musí umět naslouchat, a přitom už v sobě analyzovat celou situaci. Kde se  zjeví klientovy (vaše) vize, kde strachy, kde odpory, kde touhy, kde smírnost a kompromis. Tím, že zanalyzujete přesně to, kde vidíte strach, kde touhu, kde odpor, kde smutek, kde možná i nepravdu a zkreslené vnímání o sobě samých, dostáváte pravdivý obrázek své situace. Lze to přirovnat k nadhledu, kterým pak sami na sebe shlížíte.

A ještě něco: „Snaží se také zachytit jemná zaváhání, která upozorňují vždy na to, že něco není docela pravda.“

A jéje, to i my sami sobě někdy lžeme… a tohle rozeznat sami u sebe, to je asi největší umění a základ úspěchu.

DRUHÝ CÍP: Intuice

„Nasloucháním pod povrchem nachází kouč místo, kde se mísí tvrdá a měkká data. Intuice je cosi jako vědění v pozadí a často zůstává nevyslovena.“ Tato schopnost ze skrytu své duše vnímat další úroveň toho, co je nám sdělováno, je velmi důležitá. Vycítíme v ní to, co dotyčný nevyslovil, aby nevypadal jako hlupák. Nápad, vnuknutí, pocit – to se potom stává někdy i velmi důležitou součástí hledání následných řešení.

TŘETÍ CÍP: Zvědavost

„V koučování umožňuje zvědavost kouči s klientem vstupovat do nejhlubších tajemství klientova života. Bok po boku se rozhlížejí a jsou zvědaví, co najdou.“

Ano, kouč musí být zvědavý a chtít žít váš život…. Obrazně. A vy sami musíte v sobě hledat tu zvědavost, touhu žít něco… to něco, co možná najdete za rohem své duše. Zvědavost uvolňuje pocit nebezpečí a napětí. Ochotněji se pak vydáte do temných míst své duše a budete podnikat i obtížné věci, protože budete zkrátka zvědaví!

ČTVRTÝ CÍP: Podněcování a prohlubování

Tady už je čas na konání. Posouváme se vpřed. Přimět klienta, nebo vy sami sebe, k činu, je totiž zásadní věc. Všechno si tedy v tuto chvíli dáváme dohromady, vše co známe, víme, čeho jsme se dohloubali ve své duši i v reálné situaci a vymýšlíme tedy řešení. Nějaký první čin, první krok, kterým něco změníme. Nebo vykročíme jinudy. Něco, co prostě zvědavě zkusíme, protože jsme o tom přesvědčeni.

PÁTÝ CÍP: Sebeřízení

Tohle část spíše pro kouče. Toto je chvíle, kdy musí sejít trochu z cesty a nechat klienta, ať své první krůčky udělá sám. To už je tak trochu dřina pro vás samotné. Ten balanc v nové situaci už musíte především dělat vy sami. Můžeme sami na sebe dohlížet, to ano – případně průběžně aktualizovat ty čtyři cípy předtím, ale tohle jsou prostě tvrdé tréninky, ve kterých i přes všechna přesvědčení zůstáváme svým způsobem sami za sebe a osamoceni, ale o to důrazněji zakousnuti do svých cílů.

Užitečné, že?

Takhle nějak to funguje u profesionálů. A může to tak fungovat i u sebekoučování, protože čím víc o něm víte, tím více umíme rozeznat omezující vzorce chování, které nás brzdí ve chvíli, kdy právě tu odvahu na nové kroky a řešení potřebujeme. A kde tohle vše využít? Nejen v práci, osobním životě a seberozvoji, ale také v komunikaci a řešení situací s rodinou a nám blízkými lidmi. Možná to je tak trochu asertivita vůči sobě samým. Tedy těm, na které často zapomínáme v zájmu potřeb druhých. Ale jak známo, vše má být v souladu. Takže s touhle pěticípou hvězdou se lze vždy v krátkosti dobrat alespoň základní kostry každého řešení každé situace.

Inspirováno knihou Henry Kimsey-House, Karen Kimsey-House, Phillip Sandahl, Laura Whitworth: Ko-aktivní koučink, Synergie, 2017

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[pt_view id=”8f01f87e0f”]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy