přijímačky na víceletá gymnázia
Knihy,  MB,  Pro rodiče

Příprava na státní přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia – český jazyk a matematika

Share

Příprava na státní zkoušky český jazykMáte doma dítko školou povinné a plánujete přestup na víceleté gymnázium? Pak by určitě nebylo na škodu vyzkoušet si přijímačky na nečisto. Pro tuto příležitost vydalo nakladatelství Fragment publikace Příprava státní přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia z českého jazyka a matematiky skládající se z testů, řešení a záznamových archů.

Milí žáci, termín přijímacích zkoušek se blíží. Věřím, že k tomu přistupujete zodpovědně a to se odráží i ve vašich školních výsledcích, nicméně pojďme se ještě raději podívat na některé body, které by mohly pomoci k přijetí na vybrané osmileté gymnázium.

Pokud nejste matematický nebo češtinářský génius, je pro úspěch u jednotlivých přijímaček důležité mít co nejvíce podstatných informací o testu.

Zkuste se na ně připravit s maximální pečlivostí. Připravte si i adekvátní podmínky – dodržujte čas, pracujte v klidu a v nerušeném okolí, používejte jen povolené pomůcky (v žádném případě tablet, telefon…). CERMAT, který přijímačky pořádá, uvádí na svých webových stránkách vždy testy z loňských přijímacích zkoušek. Jde o dobrý zdroj informací. Zkuste si je také. A dva až tři měsíce před přijímačkami vystaví CERMAT na svých stránkách ilustrační testy toho, co nás letos bude čekat.

Příprava na státní zkoušky matematikaVyužijte nejen znalostí, ale i strategii:

Přijetí ke studiu jsou do značné míry podmíněna tím, jak velkou konkurenci máte. Zjistěte si informace o škole a kolik přihlášených dětí připadá na jedno studijní místo.

Při samotném řešení úloh vždy myslete na to, že k jejich dokončení máte vyměřený jen určitý čas. Pokud nemůžete hnout s nějakou úlohou, postupujte dál, můžete se pak později k této vrátit. Byla by škoda strávit spoustu času nad zadáním, které je za dva body, když byste třeba mohli v tom čase svižněji vyřešit úlohu za tři body. Snažte se v co nejkratším čase nasbírat co nejvíce bodů.

Pokud vypočítaný výsledek v matematice vypadá nějak „ošklivě“ = nepravděpodobně, nejspíš je někde chyba. Je dobré znovu úlohu přepočítat. Nemusíte tak činit hned, vydechněte, pokračujte, vraťte se.

Pokud se vám nepodaří vyřešit v průběhu testu nějakou z uzavřených úloh, nenechávejte ji v žádném případě bez řešení, a to i za cenu, že budete řešení částečně nebo úplně hádat. Co kdyby to náhodou vyšlo? Pořád lepší než prázdné políčko.

Pište čitelně, aby nedošlo k mýlce. Snažte se posledních pět minut využít ke kontrole svých výsledků. Nebuďte extra aktivní a neodevzdávejte test před skončením testovacího času. Body vám to nepřinese a jakmile už jednou odevzdáte, nemůžete už nic opravit nebo vylepšit.

Obecně platí: používejte selský rozum. Někdy šílená překombinovanost a strach z chytáků spolu se stresem, který při přijímacích zkouškách určitě bude jednou z nejsilnějších překážek, může zbytečně pokazit výsledky. Snažte se zůstat v klidu: šlo to celou dobu ve škole, nyní si můžete testy vyzkoušet na nečisto. To by v tom byl čert, aby to nevyšlo 😉

Test z matematiky trvá 70 minut (oproti loňskému roku je délka testu prodloužena o deset minut). V případě češtiny test trvá 60 minut. Řešení se zapisuje do záznamového archu. Správným řešením úloh lze v testu z matematiky získat celkem 50 bodů.

V publikaci naleznete řadu užitečných informací týkající se přijímacích řízení, včetně doporučení při samotném psaní testu. Podívejte se níže na menší ukázku.

Kompletní informace o publikacích jsou zde – matematikačeský jazyk

příprava na osmiletá gymnázia 3M

2č 4č

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’4′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy