Detektivky,  Renata Petříčková

Samuel Bjørk: Sova, drsná severská detektivka o zavražděné anorektičce

Samuel Bjork, SovaPo věru dlouhé době jsem se prokousala Sovou… Přiznám se, že první dílo autora jsem nečetla, a tak V lese visí anděl mne minul a znám ho jen podle názvu.

Severské krimi je ale mojí vášní. Kdo by odolal! A když se nabízí zdánlivě atraktivní téma zavražděné dívky vložené do jakéhosi hnízdečka ze sovího peří, vyhublé anorekticky, jež v žaludku měla jen krmivo pro zvířata, a kolem místa činu se to jen hemží podivnými existencemi, je o napínavou zápletku postaráno.

Tímhle se prostě do konce prokousat musíte.

Nejprve jsem se opravdu bála: jasně syrové severské krimi, nic moc na poslech ve tmě a před spaním. To se pak člověk bojí jít v noci i na záchod! Později jsem se začala v ději ztrácet, zhruba první třetina se mi v hlavě rozdrolila. Nakonec jsem vydržela a musím uznat, že to rozhodně stálo za to vytrvat.

V příběhu jsem nalézala analogie se Stiegem Larssonem: podivínská policistka a vedle ní hacker připomínají tamější časy… Pokud ohlédneme od této prvotní podoby s Mileniem, příběh lépe odhalí svá specifická zákoutí.

Trošku neuvěřitelná je ale Mia Krugerová – podivná členka-nečlenka policejního vyšetřovacího týmu, s osobními problémy, s náchylností k alkoholu a závislostmi na návykových látkách. Asi těžko by mohla být skutečná a tak bystrá s takovým temným pozadím. Spolu s policejním vyšetřovatelem Holgerem Munchem tvoří nesourodou, přesto dobře výkonnou vyšetřovací dvojici.

V prapodivném podivínství tkví drama příběhu

Mrtvá dívka nacházející se v rituální poloze, obložená peřím, nakrmená jídlem pro zvířata. A kolem řada podivných podezřelých.

Děj je napínavý v pravou chvíli

Možná to byl jenom můj dojem, že se autorovi podařilo vyvrcholit děj zrovna ve chvíli, kdy už už Sovu skoro odkládáte. Jako když škrtne zápalkou a na chvíli se zase rozhoříte zápalem. Docela by mne zajímalo, jakým způsobem by byla kniha zfilmována. Možná by byla použita podobná atmosféra jako ve Vraždách v Midsameru, ponurá, nejistá, mrazivá… máte chuť z ní odejít, ale něco vám to nedovolí.

Hudba a Petra Špalková tomu dodávají…

poslechněte si ukázku… no ano! To je ono. Ten mrazivý a depresivní podtext tomu dodává velmi dobře vybraná hudba a předěly, které neruší, ale vždycky jen dají důraz, že se bude odehrávat další část, a přesouváme se v ději. A především mrazivý depresivní a naléhavý hlas Petry Špalkové, která jako kdyby byla pro tento typ románů disponována. Tady nelze vytknout vůbec nic. Ona a Martin Stránský – dva úžasní audio dabéři, pro které je severská krimi hlasovým domovem.

Anotace:

Sova – audiokniha obsahuje detektivní příběh, jehož autorem je Samuel Bjørk. Čte Petra Špalková.
Holger Munch a Mia Krüger #2

V podivném hnízdě ze sovího peří je nalezeno tělo sedmnáctileté dívky. Bizarním případem se začíná zabývat zkušený detektiv Holger Munch. Pro nedostatek stop se však dostane do mrtvého bodu, dokud oddělení vražd nekontaktuje záhadný hacker. Ten jim pošle nahrávku, ve které se mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt. A pátrání se opět roztočí na plné obrátky.

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’4′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Samuel Bjørk: Sova, drsná severská detektivka o zavražděné anorektičce
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy