Knihy,  Recepty

Pivo plus jídlo rovná se štěstí

Ross Dobson, Jídlo + Pivo. Výborné jídlo k pivu. Vydal Dobrovský s. r. o. v edici Knihy Omega, 2016.

jidlo-a-pivo

Přemýšleli jste někdy, co je nejlepším, nebo jedním z nejlepších vynálezů v dějinách lidstva? V úvodu této mlsně přitažlivé a chuťové buňky evokující publikace se dočítám, že PIVO. „No ano, uznávám, že kolo byl také docela zdařilý nápad, ale kolo se nehodí tak skvěle k pizze jako sklenice piva,“ dodává Dave Barry, americký sloupkař. Takového motta je snadné se chytnout, zejména při tvoření kuchařky JÍDLO + PIVO z Dobrovský, s. r. o. (edice knihy Omega).

Definovat štěstí je velmi záludná věc. Každý by jistě našel něco jiného, co by upřednostnil – je to zdraví, bohatství, kariéra, děti? Tak dejme tomu, že všechno už máte a nyní je jen potřeba doplnit chybějící triviální rovnici, co takhle: JÍDLO + PIVO = ŠTĚSTÍ 🙂 Bezva, ne?

Prý lidstvo zprvu začalo pěstovat ječmen, aby bylo z čeho vařit pivo než péct chleba.

Nikoliv hlad, ale žízeň přiměla lidstvo pěstovat obilí, které je nezbytné pro výrobu piva; chléb následoval jako vedlejší produkt. Poznání, že již naši předkově měli správně nastavené priority, je velmi povzbuzující.“  Prý se pivo vaří už 9000 let a patří k nejstarším dochovaným receptům. Německý císař Vilém II. řekl: „Dejte mi ženu, která miluje pivo, a já ovládnu svět.“ A můj nejoblíbenější herec, rovněž zmíněný v knížce, Jack Nicholson, si pivo velmi pochvaluje: „Pivo je ten zatraceně nejlepší nápoj světa!“ Teď už stačí zkombinovat pivo s dobrým jídlem!

Inspirací je nespočet. Paradoxně, když se podívám do lednice, vidím tu šunka, tu sýr, kdo tu zase nechal zplesnivět tu pomazánku! Chce to nakoupit ty správné ingredience, takže brouzdám stránkami, pivo se chladí a motivace může být například:

AROMATICKÝ DIVOKÝ KRÁLÍK S KRITHARAKI

aromaticky-divoky-kralik-s-kritharaki

V tomto klasickém řeckém receptu nahradil divoký králík tradiční jehněčí. Jestliže kuře má bílé maso, je králík trochu jako lahev blond alu: zčásti bílé maso, zčásti tmavé. Doporučuji vám vyzkoušet tento pokrm s belgickým gulden alem – je to sladové chmelové kvasnicové pivo, které svou aromatičností udrží krok s použitým oreganem, ale nepřehluší jemnou delikátnost králičího masa. Sýrový nádech tohoto piva navíc skvěle doplní ostrou chuť řeckého ovčího sýra, kefalograviera. Kritharaki je řecká těstovinová rýže, která se obvykle podává k jehněčímu masu.

Ingredience

2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje
1 divoký králík (hruba 500 g) rozdělený na 10 – 12 kusů
1 cibule – nakrájená nahrubo
3 stroužky česneku – nasekaného
2 hřebíčky
1 kousek skořice
½ čajové lžičky sušeného oregana
2 bobkové listy
1 velké zralé rajče – pokrájené na kostky
1 polévková lžíce rajského protlaku
500 ml kuřecího vývaru
125 ml červeného vína
125 ml krithraki – těstovinové rýže známé tako pod italským jménem orzo
Strouhaný sýr kefalograviera a plátky citronu – na podávání

Rozehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Do vhodného kastrolu nalijte olej a na 10 minut jej vložte do trouby. Dno kastrolu vyskládejte kousky králíka a zasypte cibulí, česnekem, hřebíčkem, skořicí, oreganem a bobkovými listy. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Vraťte kastrol do trouby a pečte 20 minut maso i cibule krásně zezlátnou, opečou se a rozvoní. Pak stáhněte teplotu na 180 stupňů Celsia.

Přidejte pokrájené rajče, protlak, vývar a víno. Pomocí příboru nebo kuchařských kleští obraťte kousky masa a přitom důkladně promíchejte obsah kastrolu. Zakryjte alobalem nebo policí pokud ji máte, vraťte do trouby a pečte dalších dvacet minut.

Přisypte khithraki, zamíchejte, aby se těstovinová rýže ponořila do šťávy. Opět zakryjte a pečte dalších dvacet minut.

Vyndejte kastrol z trouby a před podáváním nechte asi deset minut odstát. Servírujte posypané sýrem kefalograviera, spolu s plátkem citronu.

Nebo třeba zkusit tento recept?

RYBA VCELKU VAŘENÁ NA PÁŘE SE ZÁZVOREM A JARNÍ CIBULKOU

Toto je velmi prostý recept, který klade velký důraz na čerstvost použitých surovin, což je jedna ze zásadních vlastností kantonských receptů. Při výběrů vhodného piva k tomuto pokrmu zohledněte, že čerstvá bílá mořská ryba má jemnou nasládlou chuť, která by se velmi snadno dala přehlušit, proto se raději vyhněte tmavým a silným pivům. Mimo nabízející se variantu ležáku by se v tomto případě mohla hodit i některá belgická pšeničná piva s příchutí koriandru nebo pomeranče.

Ingredience

1 celý chňapal červený – zhruba o váže 1 kg – očištěný a vykuchaný
1 polévková lžíce čínského rýžového vína
6 jarních cibulek – zelená i bílá část nakrájené nadrobno – oddělené
5 cm čerstvého zázvoru – oloupaného a nakrájeného na kousky o velkosti zápalky
2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
2 polévkové lžíce kuřecího vývaru
1 čajová lžička cukru
60 ml arašídového oleje
Rýže vařená v páře a koriandrová nať – na podávání

Vložte rybu do žáruvzdorné nádoby a přilijte k ní rýžové víno. Na deset minut ji nechte marinovat. Bílé části jarních cibulek a zázvor nasypte na rybu. Smíchejte sójovou omáčku, vývar a cukru, směsí rybu přelijte.

Celou nádobu vložte do velkého bambusového pařáku a umístěte nad vroucí vodu. Zakryjte a vařte v páře dvanáct až patnáct minut, dokud ryba nebude hotová; její maso se bude oddělovat na plátky a půjde hezky od kostí. Poházejte na rybu zelené části jarních cibulek.

V malém kastrůlku rozehřejte arašídový olej, až se z něho začne kouřit. Rozpáleným olejem rybu polijte. Podávejte s rýží vařenou v páře a koriandrem.

Dobrou chuť!

MB

[pt_view id=”65599bf9q6″]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pivo plus jídlo rovná se štěstí

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy