zdraví

Fialový chléb – chemie nebo superpotravina budoucnosti?

fialový chléb
ilustrační obrázek, Markéta Boučková

Dali byste si k snídani fialový chleba? Zdá se vám to šílené? Podle profesora Zhou Weibiao naopak geniální!

Upřímně, jakmile spatřím jídlo nepřirozené barvy, hned se mi někde v hlavě sepne varování, že přede mnou leží zdraví škodlivá potravina, u níž to výrobce značně přehnal s chemií. A v této souvislosti se mi hned vybaví předvánoční příhoda z 90. let se svítivě růžovým salámem junior, kterého mi s upřímným nadšením doporučovaly prodavačky masny: podívejte, jak vypadá nádherně!

Ale co fialový chléb? Jedná se o stejný úlet s barvivem?

Poslední trendy zdravé výživy nás před bílým pečivem varují stále více. Vybírejte celozrnné, minimalizujte potraviny obsahující průmyslově zpracovanou mouku! Bílý chléb se v těle štěpí příliš rychle, zvyšuje hladinu cukru v krvi a je spojován s obezitou. Mouka, cukr, sůl, tyto dříve tak ceněné potraviny nejednou dostanou označení soudobých legálních jedů.

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi
Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Profesor Zhou Weibiao ze singapurské univerzity přichází s novou super potravinou, která je bohatá na antioxidanty, takže působí rovněž preventivně proti rakovině, v těle se tráví daleko pomaleji než klasický chléb – v průměru o dvacet procent a pozor, je zcela na přírodní bázi.

Zhou Weibiao pro svůj vynález použil extrakt antokyanů z černé rýže; změnily se vlastnosti ohledně trávení souvsející se škroby a přibyly antioxidační vlastnosti.

Jakmile totiž použijete antokyany, potravina změní svou barvu, a to v závislosti na PH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré. Setkáme se s nimi běžně v přírodě. Ony mohou za krásné zabarvení pomněnek do modra, za červené květy máků a růží, jsou rovněž obsaženy v plodech černého rybízů a v listech červeného zelí.

V potravinářském průmyslu jsou antokyany označovány E163 a slouží jako barvivo pro víno, brusinkový džus, dávají se do jogurtů, zmrzlin a müsli tyčinek. Nejsou zde známy žádné nežádoucí účinky.

Zhou Weibiaoův chléb „zfialověl“ právě díky tomuto přírodnímu barvivu. A podle všeho fialový chléb se tedy zdá být zdravější než klasické pečivo. Zkusili byste ho?

Martina Boučková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy