Helena Herynková,  Kultura

Milovaná i nenáviděná dcera Lazarova

Slavný román Vladislava Vančury Markéta Lazarová se již dočkal několika rozličných zpracování. Mimo známého filmového se objevil i na různých českých jevištích. Nejnověji se do Markéty pustili v Městských divadlech pražských. A je třeba přiznat, že velmi úspěšně.

Veronika Kubařová (foto Alena Hrbková)

Markéta Lazarová a příběh její i Kozlíkovy rodiny není nejsnadnějším tématem k inscenování. V režii Pavla Kheka však ožívá velmi svěže, přesto nepřehnaně inovátorsky a s citem pro příběh. Jak je u Kheka známo, rozeznívá Lazarův a Kozlíkův příběh především prostřednictvím obrazů, hry světel a samozřejmě skvělých hereckých výkonů všech zúčastněných herců. Pokud jste tedy Vančurově knize ve škole unikli, rozhodně doporučuji seznámit se s Markétou předem, aby vám neutekla žádná souvislost.

Základní dějovou linii bychom mohli v mnohém přirovnat k nesmrtelnému příběhu Romea a Julie, Vančura si však mnohem více pohrává s postavami i prostředím, a vytváří tak příběh lásky a nenávisti, jemuž uvěří každý obyčejný člověk. Děj je zasazen kamsi do okolí Mladé Boleslavi a mohl se klidně odehrát přesně tak, jak jej Vančura napsal. Nejedná se o historický román, ale spíše epos o lásce, smíření, řevnivosti a nekonečné zimě, která nakonec dostihne všechny. A tohoto jsou si v Městských divadlech pražských dobře vědomi.

Mladičká Markéta je zaslíbena Bohu a má se odebrat do kláštera. Než se tak však stane, vyhlídne si krásnou a nevinnou dívku Mikoláš, nejstarší syn Lazarova souseda Kozlíka. Jelikož všude kolem vládne válka, a v tehdejších dobách to bývalo zřejmě zvykem, Mikoláš Markétu unese. Postupem času propadnou vzájemné, živelné a stravující lásce, která má překonat i nenávist znesvářených rodin. Povede se milencům smířit své otce a sourozence, aby mohli svorně, v jednom šiku vyrazit do boje s královými vojsky? Přemůže láska nenávist, zvítězí čest, čistá duše a zdravý rozum? To už nechám na vašem soudu.

(foto Alena Hrbková)

Vančurův román patří mezi klasická díla české literatury. Otázky, před něž staví autor svoje hrdiny i čtenáře, však dodnes neztrácejí na aktuálnosti. Nové nastudování, uváděné v divadle ABC, předkládá divákovi syrové prostředí středověkého zemanského dvora, přesně podle představ, které získá při čtení románu. Díky jednoduché scéně Michala Syrového máme tak možnost ponořit se cele do, nádherným jazykem, vyprávěného příběhu.

(foto Alena Hrbková)

Ústřední dvojici v podání Veroniky Kubařové a Tomáše Novotného si okamžitě zamilujete. Kubařová vtiskla své Markétě takovou něhu a nevinnost, že budete závidět Mikolášovi, že ji smí chránit. Novotný hraje Mikoláše jako živelného a sebevědomého muže, jenž vždy dostane, po čem touží. Do Kozlíkovy rodiny skvěle zapadají i ostatní sourozenci, synové – pomstychtivý a po moci toužící Jan (Vuk G. Čelebić), umírněný, ale přesto se boje nebojící Adam (Aleš Petráš) – i jejich sestra Alexandra. Alexandra v podání Diany Šoltýsové jako by nechtěla být děvčetem, chce bojovat po boku svých bratří a s muži si v ničem nezadá. Až do chvíle, než jí do života vstoupí německý mladík Kristián (Viktor Dvořák), původem snad šlechtic. Ačkoliv si ti dva slovem nerozumí, jejich srdce jim prozradí vše důležité.

Diana Šoltýsová a Viktor Dvořák (foto Alena Hrbková)

Jejich otcové – Lukáš Jurek jako Lazar a Jiří Schwarz jako Kozlík – jsou pravými rivaly, nesnášenlivost z nich přímo čiší. I oni, stejně jako ostatní, dojdou nakonec mimo trestu i smíření.

Napínavý a jímavý děj dokonale dokreslují kostýmy Agnieszky Páté-Oldak. Agnieszka Pátá-Oldak i tentokrát prokázala svůj dokonalý cit pro prostor, dobu a místo. Její kostýmy jsou jednoduché, a přesto stylové, krásně divoké a jasně vypovídající o historické románové předloze.

Vladislav Vančura by byl, myslím, s novou adaptací svého slavného díla spokojen. A vy budete rovněž. Proto se teple oblékněte a vyrazte do divadla ABC. Obořiště i Roháček ožívají a jsou hotovy k vyprávění svého příběhu.

 

MARKÉTA LAZAROVÁ, Vladislav Vančura
Hrají: Veronika Kubařová, Tomáš Novotný, Lukáš Jurek, Jiří Schwarz, Jitka Smutná, Evellyn Pacoláková, Diana Šoltýsová, Viktor Dvořák, Milan Kačmarčík, Hanuš Bor, Vuk G. Čelebić, Aleš Petráš, Petr Klimeš, Jan Mašek
Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak
Scéna: Michal Syrový
Režie: Pavel Khek
Divadlo ABC, www.mestskadivadlaprazska.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy