Knihy,  Tiskové zprávy

Novinky pro děti z nakladatelství Meander

Edice Modrý slon
Jan Nejedlý: Mistr sportu skáče z dortu
ilustrace: Jaromír Plachý
Grafická úprava: Jaromír Plachý
200 x 170 mm, 64 str., DPC 268 Kč
ISBN 978-80-87596-43-2
datum vydání: 1/10/2014

Soubor novodobé lidové poezie pro děti. Rozverné průpovídky, škádlivky, říkadla, písničky, parodie či rozpočítadla vycházejí často přímo z autentického dětského humoru. Přes svůj žertovný ráz učí tento svazek vnímat poezii jako přirozenou součást života i jako magickou hru s jazykem, rýmy, zvukomalbou. Další rozměr dodávají textům ilustrace Jaromíra Plachého. Jeho rošťácký hravý styl koresponduje s groteskním viděním světa lidové poezie. Knížka, uspořádaná od nejjednodušších až po složitější veršové útvary, je určena dětem předškolního věku i žákům základní školy. Račte vstoupit do mé boudy, podívat se na velbloudy…

 

Edice Modrý slon
Michal Bystrov: Nech ten mech
ilustrace: Petr Nikl
grafická úprava: Zuzana Lednická288 x 225 mm, 40 str., DPC 268 Kč
ISBN 978-80-87596-41-8
datum vydání: 21/10/2014

Kniha pro děti z pera básníka, muzikanta, novináře a překladatele Michala Bystrova obsahuje verše, které autor napsal v posledních sedmi letech, během nichž s údivem, dojetím i pobavením sledoval, jak rostou jeho malé neteře a děti. Právě jim – Sáře, Nikolce, Aničce a Honzíkovi – adresoval většinu básniček, vyznačujících se jazykovou hravostí a smyslem pro lehkou absurditu, jež dává velký prostor čtenářově fantazii.

Sbírka, jejíž titulní text zařadilo nakladatelství Host do výboru Sto nejlepších českých básní 2012, navazuje na poetiku Jana Vodňanského, Josefa Kainara, Jiřího Suchého.

Každý verš prozrazuje autorův pevný názor na psaní tzv. dětských knížek: jeho krédem je nenudit, nepoučovat, nepodlézat malým čtenářům a rozhodně je nepodceňovat. Jak sám říká: „Když jsem v dětství četl , Šlo povidlo na vandr, koupilosi skafandr‘, nevěděl jsem, co je povidlo, vandr ani skafandr, ale pamatuju si to dodnes.“ Pokud stejně plíživým způsobem pronikne do dětské duše knížka Nech ten mech, potom splnila svůj účel.

Edice Modrý slon
Radek Malý: Příhody matky Přírody
ilustrace: Nikola Hoření
grafická úprava: Marek Pistora215 x 215 mm, 60 str., DPC 298 Kč
ISBN 978-80-87596-44-9
datum vydání: 21/10/2014

Sedm příběhů, bajek nebo moderních autorských pohádek, tak jak to u oblíbeného básníka Radka Malého hned nepoznáme… Rozhodně se tu ovšem nejedná o příběhy prvoplánově naučné, jak prozrazuje už popis hlavní postavy: „Příroda vypadala jako taková zanedbaná vesnická tetka, vlastně tulačka, která žila v lese a vůbec, kde se dalo. Spávala na mezích, pod širokými stromy, občas v medvědím brlohu a je téměř jisté, že kdyby už tehdy byly v lesích krmelce pro lesní zvěř, spávala by i tam. Z jedné boty jí čouhala suchá tráva, druhá noha byla bosá. Z jedné strany voněla po fialkách, z druhé po králičím bobku. Na hlavě měla neforemnou květovanou hučku a na ní bylo ptačí hnízdo. Taková to byla divná osoba.“

Příběhy dětem i dospělým odpoví na sedm všetečných otázek. A tak jestli vás zajímá, proč vrabec vypadá, jako by spadl do louže, proč stromy nemluví nebo proč mouchy nemají královnu, určitě se to dozvíte v Příhodách matky Přírody. A nakonec se dozvíte i to, proč matka Příroda neměla zaspat.

 

Edice Modrý slon
Bohumíra Peychlová: Rozhledna na houby
ilustrace: Šárka Ziková
grafická úprava: Martin Pecina
210 x 170 mm, 72 str., DPC 268 Kč
ISBN 978-80-87596-45-6
datum vydání: 21/10/2014

Už jste někdy zničehonic potkali na silnici malého hrocha? A poznali byste, že to je hroch? Nespletli byste si ho s malým divočákem? Byli už jste někdy na rozhledně? Kromě té v Praze na Petříně je jich v naší republice spousta, ale ta, o níž bude řeč, má úplně jinou funkci než ty ostatní. Umíte jezdit na kole, plavat, pádlovat a přemluvit rodiče, aby s vámi podnikli něco, čemu rozumějí jen částečně nebo vůbec?

Líbilo by se vám popovídat si s vlastním psem a různými jinými zvířaty jejich řečí?

Pokud ano, můžete to zkusit jako Lucka s Klárkou, stačí jen mít kamarády, kteří to dovedou!

Jestli vás zajímá, jak tohle všechno začalo, pokračovalo a nakonec dopadlo, pusťte se do téhle knížky a třeba pak budete mít chuť na další pokračování!

Edice Modrý slon
Pablo Bernasconi: Deník malého kapitána Arsenia (Deník vynálezů)
překlad: Irena Čajkováilustrace: Pablo Bernasconi
195 x 270 mm, 32 str., DPC 268 Kč
ISBN 978-80-87596-54-8
datum vydání: 21/10/2014

Arsenio odmalička snil o tom, že se stane vynálezcem. To proto, že rád vymýšlel a rádkonstruoval. To proto, že vždy odvážně hleděl vpřed, jak už tomu u takových hrdinů bývá. To proto, že dokázal trávit hodiny u svého stolku, jen s tužkou a kusem papíru, hloubal nad tím, co na světě schází a které věci ještě neexistují. Arsenio si své sny kreslil a v 18. století přemítal o budoucnosti.

Motoneta, varnoskop a trávožrout jsou jen příklady experimentů, které geniální Manuel J. Arsenio podrobně popsal a vysvětlil ve svém červeném sešitě. A že byl odvážný, nespokojil se pouze s jejich popisem – on je také sestrojil, vyzkoušel a prokázal, že tyto pokusy mají stejně velký dopad na jeho kosti, jako na světové dějiny.

 

 TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy