Jana Semelková,  Knihy

S klokanem do Cannes

 

Jede jede klokan je údajně kniha básniček pro neukázněné děti. Alespoň tak je to uvedeno přímo na obálce. Jejich autorem je Jiří Dědeček. Jsou opravdu hodně rozpustilé, ale netuším, proč by je neměly číst i děti ukázněné. Rozhodně se jimi nezkazí!

Taky se domnívám, že by do téhle sbírky měli nahlédnout i odrostlejší čtenáři. Podívat se na svět dětskýma očima totiž nikdy není na škodu. Jenom se zamysleme, jak moc se bereme vážně, jak se nedokážeme zasmát ani sami sobě, a neumíme s úsměvem pohlížet na svět. Těch zakaboněných tváří, co je kolem nás! Brbláme a vše je pro nás obtížné.

Jiří Dědeček takový není, často nás svými básničkami přesvědčuje, že se rozhlíží po okolí i ve vlastním nitru s patřičným nadhledem a veselo vidí i tam, kde vlastně ani tak moc do smíchu není.

Ve sbírce, kterou ilustrovala Helena Wernischová, se dotkneme těch veselejších záležitostí, co můžeme denně potkat, nebo si je představit. Jen jedno nebezpečí u této sbírky hrozí: veselé až rozpustilé verše, jsou natolik vnucovací, že se určitě každému zavrtají do paměti a jejich slova naskočí každému v okamžicích, kdy to nebude čekat. Jsou jako písnička z reklamy (ale mnohem příjemnější) – rozhodně mají ambici, provázet kdekoho celičký den.

U Baborů na zdi

U Baborů na zdi

sedí koček čtvero

oháňkami brázdí

podvečerní šero

 

Na zdi u Baborů

sedí čtvero koček

O tom není sporu

sedí druh i počet.

(ukázka ze strany 10)

 

Co ještě dodat? Až vám bude smutno, popadněte knížku Jiřího Dědečka Jede jede klokan a jděte se s dětmi zasmát (a taky trošku obrousit jazýčky). Navíc následný důkladný rozbor těchhle veršů může dospět k velice veselým výsledkům – a o to tu jde: aby všem bylo veselo!

Dědeček, Jiří: Jede jede klokan. Ilustrace: Wernischová, Helena. Dokořán, Praha 2013. 68 stran. ISBN 978-80-7363-577-0

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy