Kultura,  Tiskové zprávy

Klicperovo divadlo zve na premiéru Velká mořská víla (Jedlíci čokolády po deseti letech)

Klicperovo divadlo právě zkouší a připravuje novou premiéru Velká mořská víla (Jedlíci čokolády po deseti letech) – autor a režie David Drábek. Premiéra je 17. května v 19 hodin na hlavní scéně Klicperova divadla. Galerie U Klicperů ve stejný den, ale v 18 hodin, zahájí novou výstavu obrazů, kreseb a grafik akademického malíře Jiřího Brázdy.

Velká mořská víla (Jedlíci čokolády po deseti letech) je pokračováním osudů tří sester Rózy, Heleny a Valérie. Róza provozuje temnou Sluj, kam se chodí lidé léčit pobytem v naprosté tmě. Helena s Janem sledují trhliny ve vzájemném vztahu a v potu tváře vychovávají přechytralá dvojčata Loretu a Olivera. Ludvík se živí jako soukromé očko a před jeho metodami bledne i komisař Clouseau. Na scéně se objevuje mladý uhrančivý lékař. A vzápětí i sestra Valérie, aby pomohla s asociálními dvojčaty. Vše se zahustí a rozvibruje do koktejlu z lásky, násilí, poťouchlosti a kouzel, jak to má ve správné romanci být. Láska nebeská podruhé při zastávce v Čechách. I když už to vypadalo, že v téhle části světa nestaví…

Režie: David Drábek. Dramaturgie: Markéta Bidlasová. Hudba: Darek Král. Kostýmy: Simona Rybáková. Scéna: Martin Chocholoušek / Marek Zákostelecký. Pohybová spolupráce: Henrieta Hornáčková. Hrají: Pavla Tomicová, Isabela Smečková Bencová, Pavlína Štorková, Jiří Zapletal, Jan Vápeník, Jan Sklenář, Jan Bílek a další.

PREMIÉRA 17. KVĚTNA 2014 V 19.00 HODIN, NA HLAVNÍ SCÉNĚ KLICPEROVA DIVADLA

JIŘÍ BRÁZDA

obrazy – kresby – grafiky

Akademický malíř Jiří Brázda se do Galerie U Klicperů vrací již potřetí. Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové (obor grafika a ilustrace) a Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze dosáhl záhy po absolutoriu doslova „na vlastní pěst“ strmých úspěchů. U počátku tohoto pro české výtvarné umění osobitého vykročení neumdlévajícího kreslíře byl naštěstí přítomen na Lidové škole umění v Teplicích Zdeněk Veselý – a ten jeho talent rozpoznal. V té době byl Jiří Brázda už plně zaujat evropským surrealismem, k němuž se hlásí dodnes. Kolbištěm pro jeho dílo se pak staly mezinárodní soutěže volné grafiky a exlibris s logickým vyústěním v zastoupení v tamních sbírkách. Tam je dodnes jeho jméno synonymem osobité adorace věčného ženství. Grafikami tvořenými kombinací mezzotinty, suché jehly a mědirytiny si v tvorbě knižních značek získal respekt a obdiv v proslulých světových i domácích exlibristických centrech.

Slavnostní zahájení výstavy v Galerii U Klicperů 17. května v 18.00 hodin. Výstava je doprovodným programem letošního jubilejního XX. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů a potrvá do 30. června 2014.

Logem festivalu se stal obraz Jiřího Brázdy „Královna“.

 TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy