Helena Herynková,  Kultura

Co se stane, když se zhasne

Přátelská výpomoc je zcela obvyklá a mezi přáteli naprosto přirozená. Jenže, co když vás přítel požádá o něco velmi zvláštního? A co se stane, když se manželé rozhodnou řešit svůj rozchod opravdu originálně? Vše se dozvíte v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, až KDYŽ SE ZHASNE.

Imelda (Natálie Drabiščáková/Marta Vítů) pracuje jako věštkyně na magické lince, její manžel Artur (Jiří Vojta) je profesorem historie. Nina (Anna Fixová/Kristýna Frejová) vlastní italskou restauraci, kde je sama také šéfkuchařkou, Trevor (Juraj Bernáth/Ondřej Volejník) se živí jako prominentní gynekolog.

Tito čtyři nerozluční přátelé se každoročně scházejí na vánočním večírku, aby se dobře pobavili, rozdali si vánoční dárky, prostě si užili večer plný pohody. Letos tomu však bude jinak… Trevor s Ninou se chtějí rozvést, ale jejich předmanželská smlouva jim to rozhodně neusnadňuje. Když jeden z nich podá žádost o rozvod, okamžitě přichází o všechny peníze. Jejich jedinou nadějí je partnerova nevěra. Kdo přistihne toho druhého při nevěře, vyhrál.

Je-li třeba zařídit fingovanou nevěru, je nejsnadnější požádat nejlepšího přítele či nejlepší kamarádku. Jak to nakonec dopadne, jestli všichni povedený vánoční mejdan přežijí a kdo koho vlastně nakonec svede, to už se dozvíte v představení Když se zhasne.

Proč mám jít na komedii o Vánocích, říkáte si možná. Svěží komedie, plná břitkého, až téměř britského humoru, při které se budete skutečně a nefalšovaně bavit celou hodinu a půl dokonalými gradacemi i báječnou hereckou souhrou všech zúčastněných, vás totiž potěší po celý rok. A proč si neudělat Vánoce třeba v létě, ne? Návštěvu Žižkovského divadla si můžete dát třeba i jako malý dárek.

Slibuji vám, že budete odcházet osvěženi a potěšeni krásným divadlem. A možná si oddychnete, že nemáte stejně přesvědčivé přátele, kteří by vás nahnali do kouta tak umně jako Trevor s Ninou. Imelda a Artur se nestačí divit, jaké šokující skutečnosti se o svých přátelích dozvědí. Nejen o vánoční překvapení nebude nouze.

Vyzdvihnout bych také chtěla to, že inscenace se stane zážitkem nevšedním i díky obrácení pozice diváka. Na představení Když se zhasne budete totiž sedět přímo na slavných prknech žižkovského jeviště, čelem do hlediště. Díky tomu se hercům přiblížíte opravdu na vzdálenost několika metrů. Možná si budete připadat, že jste u Niny a Trevora na večírku i vy.

Nechte se tedy pozvat. Vánoční cukroví voní, lasagne (nebo něco jiného italského) se právě pečou, punč jiskří v míse a večírek se roztáčí… Báječní herci 3D Company, v čele s režisérem Martinem Vokounem, se na vás už těší.

Malá douška na závěr… Zkuste schválně spočítat, kolik verzí vánoční písně All I Want For Christmas Is You během večera uslyšíte.

KDYŽ SE ZHASNE, Roman Vencl, Michaela Doleželová
Hrají: Natálie Drabiščáková/Marta Vítů, Anna Fixová/Kristýna Frejová, Juraj Bernáth/Ondřej Volejník a Jiří Vojta
Výprava: Jozef Hugo Čačko
Režie: Martin Vokoun
3D Company, www.martinvokoun.czwww.zdjc.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy