Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Vnuk Ernesta Hemingwaye vypravuje

„Byl nejchlapáčtějším spisovatelem na světě, umělcem s pověstí pijana a dobrodruha posedlého odvahou, ztrátou svobody a smrtí,“ tvrdí John Hemingway o svém slavném dědečkovi. Ale nebojte se, že by knížka Hemingwayové byla jen další suchou snůškou informací maximálně do čtenářského deníku. Je tomu právě naopak.

Hemingwayové, www.paseka.cz

 

Autor touží představit svou rodinu otevřeně, poodkrýt roušku tajemství, jež nad životy Ernestových synů stále visí. Gregory Hemingway, Johnův otec, byl synem slavného spisovatele a jeho druhé ženy Pauline (Fife). A právě vztahy synů a otců jsou hlavním tématem knížky s podtitulem „skrytá tvář jedné rodiny“.

Greg totiž rozhodně nežil obyčejným a nudným životem. Dalo by se dokonce říci, že žil dosti kontroverzně. Rád se převlékal za ženu a nebál se tak vyjít ani mezi lidi. Ani s matkou to John neměl snadné, byla totiž schizofrenička. Jak ale z knihy vyznívá, autor své rodiče (i prarodiče) miloval a rozhodně jim neměl nic za zlé.

Myslím, že knížka je vhodná pro všechny milovníky Ernesta Hemingwaye, i ty, kteří jeho životní a rodinný příběh až tak neznají. Možná se po přečtení budete divit, kolik vám toho učitelé o slavném spisovateli, jeho osudu a potomcích, neřekli. Knížka Hemingwayové je zajímavou sondou do jedné rodiny a zároveň pohledem na Ameriku doby Grega Hemingwaye, kdy nebylo všechno tak běžné jako to známe nyní.

Jedinou kaňkou na tomto titulu je však zpracování, ve kterém vyšla. Osobně si myslím, že literárnímu počinu Johna Hemingwaye, přímého vnuka slavného Ernesta, by více slušela pevná vazba, než prostý a trochu levně působící paperback, v němž vyšel.

Ale i přes tuto nespokojenost si troufám knížku doporučit všem, které zajímají tajemství a životní příběhy slavných i méně slavných členů Hemingwayova klanu.

 

HEMINGWAYOVÉ, John Hemingway
vydalo nakl. Paseka v roce 2014
www.paseka.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy