Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Nestvůry a podivné děti se vracejí

Sirotčinec, hlavní hrdina chycený v časové smyčce, netvoři, stvůry a ymbryny. Dlouho očekávaný třetí díl Sirotčince slečny Pelegrinové je konečně tu.

Sirotcinec_Knihovna dusi

Mezitím, co už se slavný Tim Burton pustil do natáčení filmové verze, český čtenář má konečně šanci přečíst si další část napínavého a spletitého příběhu. Dobrodružství podivných dětí, nadaných nečekanými schopnostmi, autor Ransom Riggs tentokrát načíná tam, kde své hrdiny ve druhém dílu opustil. Jacob (Jake), Emma, a s nimi podivný pes Addison, se vydávají na dobrodružnou výpravu. Touží osvobodit ostatní děti a ymbryny (ochránkyně) ze zajetí. Na pomoc jim přichází celá řádka roztodivných stvoření. I když jsou stále chyceny v časové smyčce a odděleny od skutečného světa, budou děti nuceny velmi rychle dospět, aby překonaly všechny nástrahy a úskalí. Jak to tentokrát dopadne a jedná-li se o pokračování skutečně poslední, prozradí román Sirotčinec slečny Pelegrinové: Knihovna duší.

Dočetli jste až sem a vůbec nepropadáte nadšení jako většina čtenářů? Pak je možné, že jste Riggsovy podivné děti ještě nepotkali. Sirotčinec slečny Pelegrinové: Knihovna duší je totiž již třetím dílem dobrodružné, bezmála hororové románové série.

Hlavní hrdina, šestnáctiletý Jacob, se po smrti dědečka vydává do Walesu, aby očistil jeho jméno. Dědečka za 2. světové války vzali od rodiny a poslali do Walesu, aby zde žil s dalšími židovskými dětmi. Dětmi, které dědeček nazýval jednoduše podivnými a vyprávěl o nich Jacobovi spoustu fascinujících příběhů. Jacob s hrůzou zjišťuje, že dědečkovy pohádky vůbec nebyly pohádkami. Sirotčinec skutečně existoval… Nebo ještě existuje? A jak to, že je v městečku pořád jeden a ten samý den dokola? Jacobova cesta prostorem a časem právě začíná…

Ransom Riggs stvořil dokonalý svět, kde je všechno reálné a přeci není, kde dětské mysli pracují na plné obrátky a dospělému čtenáři z toho jde hlava kolem. Třetí díl nezůstává pozadu, čtenáři se mohou opět těšit na skvěle vykreslené postavy i charaktery a prostředí plné napětí, které by se dalo krájet. Sirotčinec slečny Pelegrinové: Knihovna duší vychází samozřejmě v krásném vydání, stejně jako předchozí části. A příběh je opět doprovázen záhadnými, přesto však přitažlivými fotografiemi.

Přečtěte si ukázku z knihy…

Kouzelný svět podivných dětí znovu otevírá svou náruč a všichni, kteří se nemohli třetího dílu dočkat, budou nadšeni. A ti, co jim Knihovna duší přišla do rukou jako neznámá kniha, by ji měli něžně odložit a začít prvním dílem.

Vydalo nakladatelství JOTA, v roce 2015
www.jota.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy