Helena Herynková,  Knihy

Vítejte na Skiosu! Nudit se rozhodně nebudete

Share

Skios. Co se pod tímto podivným slovem skrývá, říkáte si možná? Přeci řecký ostrov, na němž sídlí Nadace Freda Topplera, a také hlavní dějiště humoristického románu Michaela Frayna.

Divadelní hry britského dramatika a prozaika netřeba českému čtenáři představovat. Myslím, že jste jistě, minimálně v televizním zpracování, viděli jeho komedie Číňani či Bez roucha. A ještě do derniéry v únoru máte v Divadle v Celetné několik posledních šancí zhlédnout krásné drama Kodaň. Ale dnes nepíši o dramatikovi, nýbrž o prozaikovi Fraynovi. Jeho nejnovější humoristický román Skios nese ty nejlepší znaky autorova pera i humoru.

Právě se chystá velká výroční slavnost Topplerovy nadace, na kterou vždy zvou nějakého významného řečníka. I letos by měl jeden takový přijet, starší doktor Norman, odborník na scientometrii. Na ostrov však zároveň míří i mladý, pohledný a zábavný muž, Oliver, jenž zde hodlá strávit týden veselí a dobrodružství ve dvou. Co se však stane, rozhodne-li se veselý turista Oliver, že si prostě bude hrát na očekávaného doktora Normana? Přece to bude jen na chvíli, jako recept proti nudě… Ano, hádáte správně, kola komedie o záměně nejen zavazadel, ale i identit, se právě roztáčejí.

Fraynův román plný omylů, zmatků a vtipných situací byl zařazen do širšího výběru pro britskou literární cenu Booker Prize. Myslím si, že opravdu právem, protože při čtení strávíte nejednu příjemnou chvilku.

Hosté čekají na erudovanou přednášku, Nikki, produkční slavnosti, čeká na svou šanci stát se ředitelkou nadace, její kamarádka Georgia zase očekávala týden se zábavným Oliverem… Dostanou to, co bylo v plánu? Nemysleli jste si, že vám to prozradím, že ne? Prozradí vám to mistr pera Michael Frayn, a proto: Vítejte na Skiosu!

SKIOS, Michael Frayn
vydalo nakladatelství Paseka v roce 2013, www.paseka.cz

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy