Jana Semelková,  Knihy

Skála – román děsivý a temný jako rozbouřený oceán

Share

Mrazivá atmosféra ve strhujícím románu… Působivé čtení

The Times

Thriller s nepolevující působností, zároveň mrazivý i žhavý, stejně jako země, v níž se odehrává. Mistrovské.)

L’Humanité

 

Tak hodnotí světové deníky román Skála skotského spisovatele Petera Maye okamžitě od prvních měsíců, kdy vyšel. Skála je prvním románem trilogie odehrávající se v autorově rodném Skotsku a byla dlouho čtenáři i kritikou očekávána.  Nejdřív román vyšel v roce 2009 ve Francii a o necelé dva roky později i ve Velké Británii. V letošním roce se objevil také na pultech českých knihkupectví. Díky nakladatelství Host se v překladu Lindy Kaprové můžeme seznámit s Finem Macleodem, který se vrací po osmnácti letech na rodný ostrov Lewis. Odešel odsud jako student, rozhodnutý, že se zpět, do drsného kraje dětství, nikdy nevrátí. Po neúspěchu na univerzitě se z něho stal velmi schopný vyšetřovatel, oženil se a čekal, kdy přijde uspokojení z chodu života. Ale tak nějak nepřišlo…

Na ostrov, kde se hovoří v rodinách gaelsky, kde pastor zmůže víc než policajt, kde není lehké si najít živobytí, kde v alkoholu a marihuaně hledají spásu mnozí od teenegerských let, kde vztahy mezi lidmi jsou víc než svérázné, přijíždí Fin kvůli vraždě. Byl zabit, přesněji řečeno – popraven – bratr Finova spolužáka Angus Mycrichtie, kterému všichni říkali Angel. Pěkné kvítko. Fina a jeho kamaráda Artaira šikanoval, od okamžiku, kdy vstoupili na půdu základní školy. Jediný, kdo se tomuto hromotlukovi vždy postavil a vždy nad ním silou vůle a psychického nadvlády zvítězil, byl syn pastora Donald. Vzpomínky vyvěrají z mysli hlavního hrdiny od okamžiku, kdy se rozhodne, že do Crobostu, rodné vesnice, pojede. Potřebuje si srovnat současný život, potřebuje najít pevnou půdu pod nohama, která změkla v bezedné bláto v okamžiku, kdy před měsícem zemřel Finův osmiletý syn po autonehodě. Od té doby smutní, stýská si a nežije.

Je načase vrátit se do práce a žít. Ženě Moně se manželův odjezd nelíbí, ale jeho rozhodnutí nezvrátí ani svou výhružkou, že odejde-li, už ji doma nenajde. Finovi je to, zdá se, jedno. Ostrov na severu země mu má pomoct překonat současnou životní krizi. Stane se však mnohem víc, jeho návrat domů mu odhalí dávno zastřené a vědomě potlačované vzpomínky na události z prvních osmnácti let jeho života. Setkává se s většinou tehdejších spolužáků, ne všichni ho vítají s otevřenou náručí. Opět se vidí se svou první láskou Marsaili, modrookou blondýnou, jež si po rozchodu s Finem vzala jeho nejlepšího kamaráda Artaira. Podivná clona však téměř visí nad jeho hlavou, podivná deka jako kdyby kryla i právě vyšetřovaný případ vraždy.

Peter May stvořil jedinečný román, mnohavrstevný, napínavý, děsivý, krutý. Je mistrem slova, dokáže barvitě líčit krásu i tvrdé podmínky ostrova, těžký život místních obyvatel. Jeho popisy jsou hřejivé i mrazivé zároveň: pokud s hrdiny vyjedete do studených vod oceánu, téměř cítíte, jak spršky mořské vody vás mrazí v obličeji a na rukách; jakmile se vydáte s lovci na tradiční výpravu na lov terejů, kteří hnízdí na strohé a nebezpečné skále uprostřed oceánu, budete vnímat zmatené míhání křídel vyplašených ptáků a neskutečný zápach jejich výkalů. V popisech se autor blíží umění anglických romanopisců devatenáctého století. Však zasadil děj do velmi obdobných kulis. Vědom si však dobře současných trendů, vždy popis ukončí včas a rozjede se další strhující děj.

Řešíme vraždu, mohli bychom tedy román označit za detektivku. Ale autor překračuje hranici žánru, čtenář víc vnímá prostředí, ve kterém se vše odehrává, než případ samotný. Hlavní hrdina také pátrá jakoby mimochodem, zdá se, že víc se utápí ve vlastních vzpomínkách, že ony jsou těmi, které je potřeba dešifrovat. Jako by důsledně nesledoval svůj prvotní úkol, který ho po letech na ostrov dovedl. Postupně před nás klade jednotlivé okamžiky svého života, až dospěje k velikému a nečekanému závěru. Závěru, který čtenáře překvapí, změní jeho pohled na řadu postav, znovu připomene zemitost a těžký úděl lidí žijících na nehostinném a přitom magickém místě.

Velký příběh, výtečně napsaný ve skvělém překladu. Víc superlativ netřeba, další si doplní každý čtenář sám, kterého Skála Petra Maye uhrane, jako uhranula už pěknou řadu čtenářů.

Peter May pro české čtenáře:

Peter May (1951) se narodil v Glasgow. Žije ve Francii. Původně se živil jako novinář. Když ve dvaceti sedmi letech vydal první román The Reporter (1978), byl požádán, aby jej přepsal do podoby scénáře pro seriál BBC. Od té doby se věnuje televizní tvorbě. Je jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších televizních scenáristů. Má na kontě více než tisíc položek, včetně seriálů The Standard a Machair. Vedle toho také píše romány. Šestidílná série „čínských“ thrillerů s dvojicí mladého čínského komisaře Li Yan a americké soudní lékařky Margaret Campbellové, těžící z rozdílů dvou odlišných kultur, mu vynesla celosvětové renomé.

Román Skála (The Blackhouse), první z trilogie odehrávající se v Mayově rodném Skotsku, vyšel v roce 2009 ve Francii, o necelé dva roky později ve Velké Británii, kde po vydání v září 2011 osm týdnů figuroval na britském žebříčku bestsellerů, byl prezentován v prestižním Richard and Judy Book Club, zvítězil v anketě o nejoblíbenější knihu podzimu 2011 a BBC plánuje natočit jeho filmovou verzi.

V září 2012 vyšel druhý díl trilogie s názvem The Lewis Man a v lednu 2013 její závěrečný díl – The Chessmen. Obě knihy se drží v top žebříčcích a jsou nadšeně přijímány světovým tiskem, recenzní ohlasy plné superlativů vycházejí v nejprestižnějších denících a jejich literárních přílohách.

Peter May: Skála

Nakladatelství Host, 2013

Překlad Linda Kaprová

Zdroj foto: www.hostbrno.cz

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy