Share
Růžová vajíčka

K Velikonocům bezesporu patří vajíčka a kraslice. Originální velikonoční vajíčka si můžete vyrobit také doma, a to konkrétně růžová.

Uvařená, oloupaná vajíčka přelejeme vychladlým nálevem z octa, vody, bobkového listu, nakrájené řepy, cibule, bobkového listu a lžičky cukru. Necháme je asi 20 minut barvit. Poté je rozpůlíme a plníme náplní z pomazánkového másla, hořčice, vyloupnutých žloutků s troškou soli a pepře. Vajíčka můžeme samozřejmě plnit čímkoliv, co máme rádi.

Ingredience

Bobkový list do nálevu, 1 kus
Cukr krupice do nálevu, 1 lžička
Červená cibule do nálevu, 1 kus
Červená řepa do nálevu, 1 kus
Hořčice kremžská, 1 lžička
Majonéza 1 lžíce
Máslo pomazánkové-na náplň do vajíček, podle počtu vajíček balení
Ocet do nálevu, 250 ml
Pepř podle chuti
Sůl podle chuti
Vejce uvařených natvrdo, 6 kusů
Voda do nálevu, 250 ml

Velikonoční játrové nočky

 

Na velikonoční stůl kromě sladkého a masa patří bezesporu i polévky a saláty. Vylepšete si proto svoji letošní velikonoční tabuli o játrové nočky.

Na sádle nejprve zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou poté vyjmeme. Na sádlo dáme na kostky pokrájená játra a opékáme je asi 4-6 minut. K játrům přidáme cibulku necháme zchladnout a pak jemně umeleme. Přidáme sůl, pepř, brandy (nemusí být, ale má to lepší chuť), nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.

Nižší keramickou misku naplníme směsí a uložíme do chladna ztuhnout a nejméně na 12 hodin rozležet. Z paštiky potom lžící vykrajujeme nočky (ve tvaru vajíčka), které položíme na salát a přizdobíme brusinkami, doplníme hroznovým vínem a můžeme přidat i plod mochyně.

Ingredience

Brandy 2 lžíce
Cibule 250 g
Citronová kůra 1/2 lžičky
Česnek 1 stroužek
Játra vepřová, 500 g
Pepř mletý, 1/2 lžičky
Sádlo vepřové, 150 g
Sůl 1 lžička

Velikonoční nádivka

Oblíbeným velikonočním pokrmem je velikonoční nádivka. Nyní si představíme, jak si jí můžeme připravit doma.

Předehřejeme si troubu na 200°C. Na sádle si osmažíme dorůžova na jemno nakrájenou cibulku. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky si prošleháme s mlékem a přelijeme s nimi na kostičky nakrájené housky. Osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme cibuli, kopřivy a uzené. Dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Přemístíme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečeme, až bude nádivka krásně zlatá a její povrch zpevní. Nádivka je výborná i samotná, podávaná jen se zeleným salátem. Doporučujeme servírovat nakrájené na řezy, samostatně nebo jako přílohu k pečeni. Dobrou chuť

Ingredience:

Cibule 2 kusy
Houska 5, na kostičky
Mléko 250 ml, vlažné
Muškátový oříšek trochu
Sádlo 1 lžíce + na vymazání formy
Strouhanka
Sůl
Špenát nebo mladé kopřivy
Uzené vařené, na kostičky
Vejce 5 bílky na sníh, žloutky do nádivky

Recepty na další lahodné velikonoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.

TZ J. Poláček, Tradičnírecepty.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

3. Prosinec 2019

Je to tak zvláštní pocit. Vždyť jsou to přece jen děti! Díváte se na ně, do jejich na první pohled "nevinných" tváří. Každý den jich spoustu potkáváte. Mohly by vůbec někomu tak strašně ublížit? Dokázaly by rozhodnout o životě a smrti? Nebo se i předem připravit na vraždu? Ano, mrazilo mě, jak už bylo napsáno v jiném příspěvku. Tuto publikaci ani snad není možné číst v poklidu. Stephan Harbort k danému tématu přistoupil zodpovědně. Žádné senzace, prostě holá fakta a stejně vám bere dech. S určitými předpoklady už knížku otvíráte a stejně stránku po stránce jste ostře konfrontováni s realitou. Pak mám

O chlup zdravější Vánoce

O chlup zdravější Vánoce

3. Prosinec 2019

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni. Celozrnné linecké bez cukru Linecké, je typický druh cukroví, který se v Čechách těší obrovské oblibě. A to až v takové míře, že nechybí na stole téměř žádné domácnosti. Vyzkoušejte letos zdravější variantu. Cukr nahraďte mrkví a klasickou mouku tou celozrnnou. V rámci úspory času použijte již nastrouhanou mrkev z řady Bonduelle Vapeur. Uvidíte, že se po těchto lineckých mrkváncích jen zapráší. Linecké mrkvánky Ingredience: 250 g