Pro rodiče

Co přináší pěstounům nový zákon?

Share

Nebudeme příliš přehánět, pokud řekneme, že rok 2012 byl pro pěstouny i pro samotný institut pěstounské péče doslova přelomovým. Na jeho sklonku byla totiž definitivně schválena novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která do náhradní rodinné péče vnáší zatím největší změny v její novodobé historii.

Připomeňme jen, že pěstounská péče je tím nejvhodnějším řešením pro každé dítě, o které se jeho biologičtí rodiče nemohou, neumějí, nebo nechtějí postarat. Dítě totiž nemusí být v ústavu a namísto toho vyrůstá v rodině. Učí se tak naprosto přirozeně navazovat citové vazby. Poznává, jak život v rodině funguje, a učí se dovednosti, které by v ústavní péči ani přes veškerou snahu a péči personálu nemělo šanci získat. Navíc, pokud je to pro dítě vhodné, nadále udržuje kontakt se svou biologickou rodinou.

Skutečnosti, že pro dítě je z pochopitelných důvodů nejlepší, aby vyrůstalo ve své biologické rodině, si byli vědomi i autoři novely. Velký důraz tak věnovali především otázce prevence, tedy snaze nejprve pomoci v rodině, která se dostala do problémů, aby tak dítě z rodiny nemuselo být vůbec odebráno. Mezi hlavní změny, které nový zákon přináší, tak patří vytvoření podmínek pro rozvoj služeb určených pro práci v rodinách.

Pokud dítě v biologické rodině zůstat nemůže, prvním systémovým řešením státu má být umístění dítěte v náhradní rodině, ne do ústavní péče.  Pokud se vhodnou náhradní rodinu nepodaří nalézt, tak by dítě mělo být umístěno do institucionální péče malého pobytového typu. Zákon také zavádí standardy kvality a sjednocují se postupy, které mají plnit orgány sociálně-právní ochrany dětí. Sociální pracovnice by se tak vždy měly snažit najít to nejlepší řešení pro konkrétní situace, do kterých se jednotlivé děti dostanou. Sjednocen by měl být zároveň i systém příprav a výběru nových pěstounů.

K mírnému zlepšení dochází rovněž v otázce hmotného zabezpečení náhradních rodičů. Od nového roku totiž došlo k navýšení odměny pěstouna, která je nově chápána také jako příjem ze závislé činnosti a pěstounům se tak bude započítávat do důchodu. Zvyšuje se rovněž minimální rozsah přípravy, kterou musí zájemci o pěstounství absolvovat, aby mohli být zařazeni do evidence pro zprostředkování pěstounské péče. Nově je zaveden také jednorázový příspěvek pro dítě při ukončení pěstounské péče ve výši 25 000 Kč. Pravidla nový zákon mění také pro pěstouny-prarodiče, kterým už nebude odměna pro pěstouna poskytována automaticky, ale až po posouzení sociálních a majetkových poměrů a zdravotního stavu dítěte.

Díky novele došlo také k výraznému posílení tzv. pěstounské péče na přechodnou dobu. Speciálně proškolení pěstouni jsou v rámci této péče připraveni okamžitě přijmout dítě do své rodiny a náležitě se o něj postarat. Dítě zůstane u pěstounů do doby, než se vyřeší problematická situace v biologické rodině, nebo než bude umístěno do osvojení, příp. dlouhodobé pěstounské péče, maximálně však po dobu jednoho roku. Pěstouni na přechodnou dobu zároveň pobírají finanční odměnu, a to i ve chvílích, kdy čekají na přijetí dítěte do péče.

Máte-li zájem o více informací o pěstounství a jeho možnostech, doporučujeme vám navštívit webové stránky www.hledamerodice.cz nebo zavolat na bezplatnou infolinku 800 888 245, kde se dozvíte veškeré informace, které s náhradní rodinnou péčí souvisí.

Nadační fond J&T

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Girl Eating Polévka legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy