Knihy,  MB

Francouzský kultovní komiks: Rahan a jeho synové.

Rahan a jeho synové. Albatros 2012.

Pokud patříte k Rahanovým fandům, už určitě ve svých rukách třímáte poslední vydání komiksu s názvem Rahan a jeho synové. Předchozí díly nesly název Rahan a sluneční doupě a Rahan a rozpolcená hora.

Rahan není jen silným hrdinou s vyrýsovanými svaly, tvářemi bez vousů a svěžími zlatými kadeřemi, je hlavně etickým hrdinou. Zosobňuje morální kvality, vrhá se do nebezpečí pro vyšší cíle a je hrdým a věrným otcem a druhem.

Pokračujete v příběhu, odehrávajícím se v jakémsi smyšleném pravěku. Svalnatý pravěký Tarzan, zlatovlasý syn Kraův, Rahan, prožívá další odvážné dobrodružství. Opustil kmen pod Rozpolcenou horou a vydal se hledat své dva syny.

Podívejte se na ukázkovou kapitolu.

Nalezl je uvězněné u nepřátelského kmene. Po jejich záchraně se utká s „horou masa“ v rituálním boji. Je pak válečným kmenem, jenž používá vůči ostatním efektivního zastrašovacího manévru, masky lebek se svítícíma očima, vyslán jako vyjednavač zpátky k Rozpolcené hoře. Byla to však past, nicméně „hora masa“, jenž jako spravedlivý bojovník přijal svou porážku a uznal Rahana za čestného muže, mu spolu s jeho syny prozradí úkladný plán nepřátelského kmene. Jakmile Rahan zvítězí, může se stát učitelem svých dětí – předávat jim své zkušenosti a postoupit v rodinné tradici obdarovávání náhrdelníku ze zubů rysa, jež mají symbolizovat odvahu, věrnost, šlechetnost, neústupnost, moudrost. Samotnému je přisouzen další zub a další úkol – vydává se znovu sám na cestu, aby zachránil sestru své družky.

Francouzský kultovní komiks nabízí svým čtenářům jakousi archetypální komiksovou pohádku, mytologický příběh na pokračování. Smyšleného pravěkého hrdinu, jenž často musí opouštět své útočiště a vrhat se dále do nebezpečí, aby bránil spravedlnost, sjednával mír a zachraňoval nevinné. Jeho příběhy ho morálně zocelují. Rahan na rozdíl od svých nepřátel neprahne po bohatství, jeho zbraní je vyjednávání, inteligence a dobrá fyzička.

Kvalitním kresbám R. Lécureuxe a A. Chéreta nelze vůbec nic vytknout. Komiksové komentáře jsou snadno čitelné a srozumitelné.

V roce 1987 vznikl také jeho televizní animovaný seriál, na jehož scénáři se podíleli oba autoři komiksu. Rahanův hlas zajistil Edgar Givry.

Podívejte se, jak vzniká komiks Rahan. Video je ve francouzštině.

Ukázky z komiksu: Rahan a jeho synové

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy