Hobby,  Recepty

Recept na vánoční cukroví: kokosky

Chystáte se pomalu na Vánoce a přemýšlíte, jaké druhy cukroví letos připravíte? Máme pro Vás tip na lahodné a stále oblíbenější kokosky.

Jak na to? Nejprve smícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme změklý tuk, žloutky, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku (cca 3mm) a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Ty klademe na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

Necháme vychladnout a potřeme kakaovým krémem, do jehož středu dáme kopeček zavařeniny. Kolečka přiklopíme kokoskami a spodní část namáčíme v rozehřáté čokoládě.

PŘÍPRAVA KOKOSEK: Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme do něj cukr a v horké vodní lázni ušleháme, až zhoustne. Vmícháme kokos, prosátou strouhanku, dobře zamícháme a necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty klademe lžící na tukem vymazaný plech větší kopečky a v mírně vyhřáté troubě pomalu usušíme. Upečené kokosky necháme vychladnout.

KAKAOVÝ KRÉM: Pudinkový prášek (kakaový) smícháme s cukrem (2 lžíce pískového) a kakaem a rozmícháme v troše mléka. Zbytek z 1 hrnku mléka přivedeme k varu, přilijeme pudinkovou směs a chvíli vaříme. Za občasného zamíchání necháme vychladnout a nakonec do pudinku vmícháme ušlehanou smetanu.

Recepty na další lahodné cukroví naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.

Ingredience:

Cukr krupice – 1 1/2 hrnku
Cukr moučka – 1 hrnek
Čokoláda na vaření – 1 tabulka
Kakao instatní – 1 lžíce
Kokos strouhaný – 1 hrnek
Máslo – 1 balení
Meruňková zavařenina – dle chuti
Mléko – 3 lžíce, 1 hrnek
Mouka hladká – 2 hrnky
Pudink kakaový – 1 balení
Smetana ke šlehání – 1 hrnek
Strouhanka – 1 lžíce
Tuk na vymazání plechu
Vejce – 3 žloutky, 6 bílků

TZ tradiční recepty.cz, foto/text: Jiří Poláček

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy