Knihy,  Nejnovější trailery

7 dní hříchů, první ochutnávka.

Josef Urban, 7 dní hříchů. Román o zradě, lásce, přátelství. Nakladatelství Fragment, 2012.

Olšan vzal fotografii na chvíli do ruky, detailně se díval na pravidelné rysy v obličeji své ženy. Smutně se usmál, když si uvědomil, že i teď po válce je Agnes stále krásná, navzdory proudu času. V záplavě myšlenek mu v hlavě vytanul obraz umírajícího starce v Talhofu. Agnes určitě odešla k otci do Woitzdorfu, v duchu se utěšoval. Ještě se zadíval na usměvavého Jürgena. V jeho obličeji nechyběla povýšená nadřazenost, tak jako vždy. Nikdy ho nesnášel. Možná ho ale válka na východě změnila. Třeba se vrátil z fronty a našel úkryt u starého Schreiera na statku, stejně jako Agnes.

Postavil fotografii na původní místo. Když otevřel šatník, kufr i dva kabáty byly na místě. Lehce je dlaní přejel. Teprve potom seběhl ze schodů zpět do kuchyně. Schodiště opět zavrzalo.

„Agnes, jsi tu, ozvi se!“ Olšan se pod schody zastavil, jeho zrak sklouzl k ležící židli vedle stolu, jen na chvíli. U otevřených dveří se mihl stín. Rychle zvedl hlavu: „Agnes, jsi to ty?“ Je slyšet drobné zaškrábání, dveře se pomalu otevírají. Ron se se svěšenou hlavou belhá po podlaze přímo k němu. Olšan se lehce usměje: „Rone, co je ti!“ Pes před ním na dva metry zastaví, sedne si na zadnici. (83)

Recenze knihy zde – Holubičí povaha? Ale kdeže! Recenze: 7 DNÍ HŘÍCHŮ.

Sedm dní hříchů bylo inspirováno skutečnými událostmi, které se udály v sedmi poválečných dnech na Šumperku v roce 1945. Útěk ženy českého lesníka Jana, Agnes, je zakryt tajemstvím. Jen ona sama ví, kdo a proč ji hledá. Její zmizení burcuje Jana v okamžiku vzájemné krize, kdy jejich bezdětné manželství je již téměř troskách. Je konec války a domů se vracejí nejen lidé z vnitrozemí, ale i němečtí vojáci. Ne volba, ale osud štvanců spojil dohromady Jana a Jurgena, který se právě vrátil z fronty. Oba muži hledají Agnes, manželku a sestru v jedné osobě. Ta zatím prchá divokými lesy, pronásledována nejmocnějším mužem okresu pro své svědectví. Napříč horami vede cesta k poznání osudovosti vzájemného svazku, do kterého nečekaně vstoupí Janova první láska Marie. 7 dní domů na hájovnu Čečel se stává symbolem vzájemného hledání a touze po ztraceném domovu.

1. Listopadu vstoupí do českých i slovenských kin tento snímek podle knihy Josefa Urbana, která nyní vychází v nakladatelství Fragment. Dopřejte si další ukázku z této knihy.

Olšanovi je stále na zvracení, dívá se do díry pod sebou. Oči tam táhne magická síla. Těžko se mu dýchá, má dojem, že se každou chvíli prostě otráví. Slaný pot, jenž mu stéká z čela do očí, pálí. Zrak se mu mlží, zdá se mu, že vidí dole mezi těmi odpornými hlízami dva bílé prsty. Odvrátí hlavu, chce Jürgenovi říci, že jeho otec… ani nedomyslet, je tam dole. Seskočí z hromady, mouchy se na okamžik rozletí.

Jürgen má kapsy samou bouli, poslední brambory cpe za košili. Zvenku se ozve neurčitý zvuk. Olšan ho ale slyší velmi chabě, není si jistý. Když uvolní nos a polkne, v bubíncích lehce zapraská. Dívá se ke sklepnímu oknu je napůl rozbité: „Někdo sem jede!“ Jürgen stojí chvíli jak socha, jeho uši dávno nevnímají jemné odstíny zvuků. Léta těch nejdivočejších koncertů v zákopech si vybrala svou daň. Jen mávne rukou: „Hučí ti v makovici, a to ani nechlastáš!“ Olšan se ale nedá odradit, chytne ho silně za rameno. Zase jsou ale slyšet jen ty proklaté mouchy. Jürgen otvírá ústa, aby vyrovnal tlak.

Kolorit dotěrného hmyzu přece jen prolamuje jakýsi nízký tón. „Jedou sem!“ Olšan silně gestikuluje, rukama ukazuje k okénku a potom ke schodišti… (157-158)

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy