Knihy,  zdraví

Vím, proč jím. Hubnutí není jen o dietách, ale také o psychice.

Share

Dorota Sanecka, Vím, proč jím. Průlom v hubnutí. Nakladatelství Cpress. Ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Častou z překážek, proč se nám nedaří zhubnout, jsme my sami. Moc dobře známe viníka našich nadbytečných kil, ačkoliv se stále obáváme říci jeho jméno nahlas. Pokud nás netrápí zdravotní problémy, netrpíme určitými poruchami, přiznejme se, jaká je skutečně skladba našeho jídelníčku? Co nás motivuje a naopak demotivuje k tomu, abychom dodrželi svá předsevzetí shodit nadbytečná kila? Proč se chováme právě tímto způsobem?

Dorota Sanecka se staví k tomu problému z hlediska psychické polohy každého z nás. Nepředepisuje žádný jídelníček, nehovoří o kiloujech, které musíte zkonzumovat, a potřebě spálit určité množství kalorií. Hovoří k vám – k vaší pevné vůli, k vašim závislostem.

Mlsáte rádi? Přejídáte se? Podlehnete pokušení, když před vámi leží hezky nazdobený stůl, ačkoliv právě držíte dietu? Je to jako se závislostí na alkoholu. Toto přirovnání zde přichází často. Důležitá je volba a dodržování priorit a skutečně znát své hodnoty. S publikací Vím, proč jím, pracujete na své psychice.

Jednou mi jedna kamarádka, snažíce se zhubnout, řekla: „Jak to není v hlavě, tak to nepůjde.“ Je to skutečně tak. Pokud se budete ke svému boji s nadbytečnými kily stavě laxně, úspěchy budou minimální nebo dokonce žádné.

Někdy je těžké změnit jídelníček na ten „zdravější“ a kaloricky méně náročnější. Často se tento problém týká žen, které doma vyvařují celé rodině. Jak unést tohle pokušení? Jak zvládat své změněné stravovací návyky v práci nebo ve společnosti? Může nějak rodina pomoci?

Jak mohu ovlivnit svou psychiku? „Tato kniha změní váš život navždy, na rozdíl od diet, jejichž efekt s časem pomine. Nejedná se o další z řady zázračných diet, ale o práci na sobě samých. Objevíte zde také praktické rady, které vám pomohou vyvarovat se nutkání spojeného s jídlem.“

Autorka je psychoterapeutka, která pomáhá ženám s přejídáním a dalšími problémy spojenými s hubnutím, včetně nezvládnutelné závislosti na jídle.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy