Knihy

Básník, písničkář, rebel, takový byl Karel Kryl. Znovu vyšel jeho zpěvník.

Share

Zpěvník – Karel Kryl – nakladatelství Fragment. První vydání 2011. Znovu v prodeji!

Karel Kryl mi utkvěl v srdci. Vzhledem ke svému věku jsem ho mohla poznat až v době sametové revoluce a zamilovala jsem si ho. Malý nenápadný muž, ani ne tak zpěvák, jako básník s kytarou.

Jeho texty mají takovou sílu, že zejména v krušných chvílích naší země samy přijdou na jazyk a lidé si je společně zpívají. S kytarou zní i u ohně, nebo doma v pokojíku. Často si ho ještě dnes pouštím. Podědila jsem vyřazený gramofon a pod jeho jehlou Krylova rakovina mrazivě praská.

Karel Kryl je právem považovaný za jednoho z hlavních představitelů protikomunistického protestsongu. K nejdojemnějším písním patří jeho první Nevidomá dívka, k nejznámějším pak Bratříčku, zavírej vrátka či Anděl. Od roku 1969 žil v německém exilu a v roce 1989 se na čas vrátil do Československa. Zemřel ve věku nedožitých padesáti let.

Ve zpěvníku naleznete řadu jeho hitů: Anděl, Braniboři v Čechách, Bratříčku, zavírej vrátka, Děkuji, Divný kníže, Habet, Karavana mraků, Král a klaun, Lásko!, Nevidomá dívka, Salome, Vánoční, Veličenstvo Kat a další. Celkem 49 písní s notovými zápisy a doplněnými kytarovými akordy. Na poslední straně se nachází přehled akordů s prstoklady.

Ukázka ze zpěvníku:

Malý velký muž

Po skončení Mikuláškého koncertu v Liberci (6. 12. 1989)  – Karel Kryl podepisuje vše – občanky, pivní tácky, stokorunu.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy