Knihy

Bazinga! Chcete vědět vše o kultovním sitcomu Teorie velkého třesku?

Amy Rickman, Teorie velkého třesku od A do Z. Nakladatelství X.Y.Z ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Bazinga! Vykřikne Sheldon. Většinou po té, když udělá nějaký ze svých typických žertíků. Co to vlastně v našem jazyce znamená „bazinga“? Dalo by se to přeložit jako „Ha! Dostal jsem tě!“ Tento výraz se objevil ve 23. epizodě 2. série, nazvané Expedice na monopol, a stal se kultovní hláškou celého seriálu. Někteří fanoušci seriálu nosí i trička s nápisem Bazinga!

Byla to či nebyla šílenost vytvořit komediální seriál o čtyřech společensky absolutně neschopných géniích, kteří se spřátelí s přitažlivou, rádoby herečkou, střelenou blonďatou sousedkou? Podle koláčů sledovanosti to šílenost nebyla. I když zpočátku tu mohly být určité pochybnosti. Zejména, když si představíme, že původně vznikaly seriály dva – o géniích a o ztřeštěné blondýně. Nakombinovat to do jednoho projektu vyvolalo absolutně perfektní a fungující reakci.

Jsou seriály, které lidem vlezou pod kůži a stanou se tak zvanými kultovními. Mezi nimi – ať jste si nejste fanoušky – musíte připustit, že jsou například Dva a půl chlapa, Simpsonovi a rozhodně Teorie velkého třesku. Podle statistiky patří právě ten poslední k nejrychleji se rozvíjejících komediálních seriálů na světě. Lidé řvou smíchy u chytrého a přesto vtipného seriálu, který mluví jazykem „geeků“.

Že nevíte, kdo jsou to geekové?

V angličtině existují pojmy jako „geek“ a „nerd“ a nejsou to zrovna lichotivá slova. Možná právě díky Teorii velkého třesku přecházejí také do češtiny. Oba výrazy jsou si velmi podobné.

Nerd je někdo, kdo vyniká svou inteligencí, ale trpí v mnoha dalších ohledech – je podivínský, ostatní děti si s ním nechtějí hrát, bývá šikanovaný. Jeho inteligence bývá často zaměřena technickým směrem – typicky na programování, chemii nebo fyziku.

U geeka naopak inteligence není podmínkou – odlišují ho výhradně jeho zájmy: ty má stejně jako nerd alespoň částečně zaměřené na technické oblasti. Zároveň se ovšem výrazně zajímá o sci-fi, fantasy a komiksy. Díky tomu si geekové vytvářejí určitou komunitu a mají vyšší míru společenské zdatnosti. (65)

Když někoho nazvete geekem nebo nerdem, nesmýšlíte o jeho zájmech a osobě zrovna v pozitivních slova smyslu. Nicméně je jasné, kam dotyčného zařazujete. Sic poslední dobou někteří již překročili hranice jistého pocitu osobní degradace a dokonce se hrdě hlásí ke generaci geeků. Znáte nějakého geeka ze svého okolí?

Teorie velkého třesku je v podstatě seriálem o jakýchsi konkrétních geekech. I když jeho autoři plně netrvají na tomto označení.

„Vždycky jsem měl tak trochu problém s označováním postav takto hanlivým způsobem, protože to jsou geniální postavy. Ale hádám, že „geniální“ není pro média tak zajímavé jako „geekovský“ nebo „nerdovský“,“ řekl Chuck Lorre časopisu Collider. A dodal, že jeho postavy mají „složitou osobnost. Nemůžeme říct, že to jsou „geekové“ nebo „nerdi“ a u toho skončit.“ (66)

Tak jako tak, lidé si hlavní protagonisty a jejich specifické příběhy zamilovali. I samotné dialogy jsou psané profesorem astrofyziky. Každý týden profesor David Saltzber, astrofyzik a stálý konzultant Teorie velkého třesku pozve jednoho ze svých (též geekovských či nerdovských? Nebo prostě jen geniálních) kolegů a studentů a ukáže jim natáčení seriálu. Teorii velkého třesku tedy nesledují jen běžní lidé, ale oblíbili si ho i skuteční fyzikové a profesoři v oboru.

Chcete vědět další perličky a zajímavosti z tohoto seriálu? Mnoho vtipného, peprného i šokujícího se dozvíte z nové knížky Teorie velkého třesku, v češtině vydané nakladatelstvím X.Y.Z. Publikace je tematicky seřazena podle abecedy, což byla výborná volba k typu tohoto seriálu a k charakterům postav – je to vlastně sestavená  kniha formou slovníku, který vás ale nudit nebude. Součástí jsou také barevné fotografie.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’4′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy