zdraví

Antiperspiranty nepomáhají? Zkusili jste iontoforézu nebo botox?

Share

 Proč se někdo potí více a někdo méně? Čím je to způsobeno? Dá se nějakým způsobem řešit nadměrné pocení?

Z biologického hlediska se člověk potí proto, aby se tělo ochladilo. Je to přirozená neurologická reakce, která stimuluje potní žlázy, jež produkují pot. Každé tělo však vytvoří jiné množství potu. A ne každé se během ochlazování odpaří.

Také teplota se může zvednout z různých příčin. Může to být v důsledku parných letních dnů, jaké zažíváme nyní, či hormonálních změn (menopauza) nebo nemoci. Nicméně jakmile se vám z různých příčin teplota zvedne, pod kůží se aktivuje na dva až pět milionů potních žláz. Tyto žlázy jsou po celém těle, ale největší koncentrace a aktivita je v oblasti dlaní a chodidel. Začnete se potit a v kontaktu s teplejší pokožkou se pot odpařuje do vzduchu. Tělo je tak chráněno před přehřátím a zároveň se zbavuje tělesného odpadu, který vzniká jako přirozený vedlejší produkt buněčného metabolismu.

Hodně se také potí batolata při kojení a spánku. Často můžete vidět, jak vaše miminko spí a přitom má zcela mokré vlasy a polštář. Dále se více potí muži než ženy, a to téměř dvojnásobně.

Nadměrné pocení sebou často přináší sociální problémy. Je nám trapné podávat druhému vlhkou ruku. Nepříjemné může být propocené tričko spojené s dotěrným zápachem, nebo dokonce stékající kapky z čela.

Když se potí zdravý člověk, mluvíme zde o fyziologických změnách. Například vám stékají kapky z těla při aktivním sportování. K výraznému pocení může také přispět stres nebo skrytá nemoc. Varovným signálem je třeba vyšší pocení z jednoho místa, tj. z jedné konkrétní oblasti těla (třeba jen z jedné dlaně, chodidla, podpaží.)

Příčinou mohou být infekční onemocnění, hypertyreóza (nadměrná produkce hormonů štítné žlázy), menopauza, některé druhy rakoviny a pochopitelně obezita.

Pokud nezabírají antiperspiranty, je potřeba řešit s lékařem konkrétní zdravotní problém (infekci, štítnou žlázu apod.). Někdo doporučuje proti pocení konzumace potravin s vyšším obsahem kuchyňské soli. Musíme si však uvědomit, že toto není to pravé řešení. Nadměrné požívání kuchyňské soli organismu rozhodně neprospěje. Dospělý člověk by měl přijmout 2-4 g soli denně v závislosti na fyzické aktivitě. Bohužel však dnes konzumujeme potraviny s vyšším obsahem soli a do organismu se nám dostává třeba i více než 16 g soli za den. Nadměrné používání soli tak může zapříčinit kardiovaskulární problémy, problémy s ledvinami, vysoký krevní tlak apod.

Nadměrné pocení lze také omezit botoxovými injekcemi do problematických míst nebo chirurgické odstranění potních žláz v podpaží. Zkusit lze rovněž iontoforézu. Znamená to, že ruce a nohy pacienta jsou ponořené ve vodě ve dvou mělkých kádí, do nichž proudí v malém množství elektrický proud. Výsledky jsou vidět po jednom až třech týdnech. Tuto metodu lze použít také pro zbavení se problémů nejen ze zpocených, ale také studených dlaní, chodidel a podpaží.

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy