Kultura,  Tipy na výlet

Draci v červnu? Ano! Vítejte na dánském dračím festivalu.

Share

V Česku se draci obvykle pouštějí až na podzim. Před několika lety to již vypadalo, že tato dlouholetá tradice pomalu zmizí z našich obyčejů. Málokdy již na podzim potkáte po lukách běhající děti se svými krásně nedokonalými dráčky. Jestliže už pobíhají, často bohužel mají jeden z koupených kousků ze supermarketu, připomínající spíše vlající igelitovou tašku. Přesto tahle zábava zcela nevymřela, ale má již trochu jinou podobu.

Nyní se spíše lidé setkávají hromadně na základě nějaké reklamní akce či společenské aktivity města. Jsou to různé drakiády, festivaly, spojené se soutěžemi o nejlepšího draka spolu s dalšími často dětskými atrakcemi a nákupem občerstvení či drobných suvenýrů.

V Dánsku právě dnes začal Mezinárodní festival draků. Festival potrvá od 14. června do neděle 17. června. Účastníci tedy od dnešního dne představují krásné kousky doma vyrobených draků, během jejich pouštění se zde scházejí také různé „dračí“ kluby, v okolí stojí obchůdky se suvenýry, k vidění jsou různé kaskadérské kousky a další zajímavosti. Úžasnou atmosféru ještě navíc doplňují hudební festivaly, golf a jiné sportovní aktivity. V neděli proběhne aukce a výtěžek se posílá na pomoc dětem do Kolumbie. Do pozdních nočních hodin z neděle na pondělí ještě proběhne poslední rozlučková party s živou hudbou místní kapely Futtes Futtog.

Obrázky z loňského festivalu si můžete prohlédnout zde.

Tato drakiáda v dánském duchu na jinak poklidném ostrově Fanoe, ležící v Severním moři, má hlavně silný humanitární podtext. Pomáhá také propagaci tichého ostrova. Peníze, které se vytěží v závěrečné aukci, poputují do několika kolumbijských měst na pomoc více jak sto dětem (zejména dívkám), aby mohly navštěvovat střední školu. Organizace, která zajišťuje pomoc do Kolumbie, uvádí, že je potřeba měsíčně 30 euro k tomu, aby se mohlo dítě vzdělávat (týká se to sponzoringu na školní uniformy, učebnice, sešity, psací potřeby, dopravu apod.). A mnohé rodiny stěží mají na jídlo, školu si pro své děti dovolit už vůbec nemohou.

Jaký je ostrov Fanoe? Na stránkách se dozvíte, že je to „krásný kus země“. Je to ostrov o velikosti 56 kilometrů čtverečních, ve kterém bydlí zhruba 3200 obyvatel. Obydlen je od 12. století, historie je k shlédnutí v místním muzeu. „Krajina je tu jedinečná, za půl hodiny chůze se můžete dostat od hrubých písečných dun až k močálům nebo bažinám.“

Na ostrov se dopravíte z Dánska trajektem. Všechny informace v němčině zde.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy