zdraví

Facebook chce napomáhat transplantacím orgánů v USA a Velké Británii

Share

 

Pravidla dárcovství orgánů jsou u nás zcela odlišná oproti Spojeným státům či Velké Británii. V České republice, pokud neučiníte jiné prohlášení, počítá se s vaším tělem po klinické smrti jako se schránkou pro potenciální orgány. Vhodným dárcem se můžete stát po diagnóze mozkové smrti, kdy tělu stále ještě bije srdce. Důležitou roli hraje rychlá přeprava na transplantační oddělení.

Obráceně je tomu např. ve Spojených státech. Zde naopak musíte učinit speciální prohlášení, že si přejete, aby po smrti byly vaše orgány použity pro záchranu jiného lidského života. Dárců je zde registrováno něco kolem 100 milionů.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Někteří lidé mají obavy, že jestliže se stanou potenciálními dárci, nebude s jejich nemocným tělem zacházeno šetrně k přežití, ale rovnou počítáno jako s materiály pro transplantace.

Mark Zuckerberg chce zbořit jakékoli mýty a učinit z dárcovství orgánů normální záležitost.

V úterý vydal oficiální oznámení, že chce, aby jeho sociální síť Facebook byla ve Spojených státech a Velké Británii nápomocna k tomu, aby se jeho uživatelé mohli  dobrovolně přihlásit jako potenciální dárci orgánů.

Statistiky říkají, že více než 114 000 lidí v USA čeká na svého dárce, téměř 80 lidí denně podstoupí transplantaci, bohužel však 18 lidí denně zemře. Ve Velké Británii čeká na transplantaci více než 10 000 lidí.

Někteří lidé na Zuckerbergův zájem hledí s rozpaky. Ale mladý miliardář na to říká, že je potřeba počkat, dokud nenastane jistý mentální posun ve společnosti, aby to všichni lidé pochopili. Podle něho stačí sdílet své příběhy a postoje týkající se těchto problémů a otevřená komunikace mezi přáteli na síti pomůže ukrátit čas a získat další dárce.

Nadšení sdílí i David Fleming, prezident a generální ředitel společnosti Donate Life America. Podle jeho slov by se dalo ročně zachránit tisíce dalších životů, kdyby do databáze přibylo dalších několik milionů registrovaných lidí.

Uživatelé Facebooku ve Velké Británii nebo ve Spojených státech mají ve svém Timeline rubriku zdraví a wellness. Tam napíší, že se rozhodli stát dárci orgánů. Přátelé, kteří to uvidí, se mohou nechat inspirovat. Slib či chcete-li poznámka na Facebooku však ještě neznamená skutečnost. Je ještě potřeba podepsat platnou smlouvu ve státním registru. Všechno by se mělo stát snazší, dostupnější a rozšířenější.

V Česku ubývá provedení transplantačních operací. Nejvíce transplantací (zhruba 64 procent) provádí pražský IKEM. Nejčastější transplantace jsou ledviny. V roce 2011 měli lékaři nejméně orgánů od roku 2003. Dárců by však prý mohlo být více. Jedním z problémů u nás je včasné vyhledávání zemřelých potencionálních dárců, což zajišťují tak zvaní koordinátoři a na jejich pozice často nejsou peníze. Ne každé transplantační oddělení má totiž svého koordinátora.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy