Kultura

Jak zbohatnout? Zkuste hiphop.

Zhruba v době, kdy v Československu řádily sovětské tanky, „zachraňující“ nás sami před sebou, se v amerických černošských ghettech zejména v Bronxu vykrystalizovával nový styl, který přijal název hip hop.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

Začalo to jako hudba pouličních gangů, hip hop vykřikoval sociální, rasová a jiná palčivá témata, jeho taneční prvky vycházely z technik bojového umění a často došlo k bitce i na parketě. Tanečníci přecházejí až do akrobatických stylů breakdance a jeho ctitelé často o sobě nechávají vědět díky svému sprayerskému „umění“ na zdech domů, vlacích, v metru a jinde .

Hiphopová hudba má své velké příznivce, ale i odpůrce. Ti druzí tvrdí, že vlastně nejde o nic jiného, než o remixovanou hudbu s doprovodnými texty, že hiphopový zpěvák není žádný zpěvák, ale jen rytmický „mluvka“.

Dalo by se říci „pouliční cháska“, která si ničeho neváží, ale je to jen jeden úhel pohledu. Fanoušek hiphopu může také klidně být ve svém „civilním“ životě muž v obleku, který si to drandí v luxusním autě do své kanceláře.



A mnoho hiphopperů dnes rozhodně nepatří mezi chuďase.

Na nedostatek peněz si nemůže stěžovat například Bryan Williams Birdman (43), spoluzakladatel společnosti Cash Money Records. A v kombinaci s Dr. Dre (Andre Young, 47) lze mluvit o čistém jmění více jak miliardě dolarů. Dr. Dre je považovaný za jednoho z nejlepších a nejvyhledávanějších hiphopových producentů a jeho vlastní jmění činí více než 270 milionů dolarů. Jeho kolega Birdman má majetek v hodnotě 125 milionů dolarů.

Nicméně nejbohatším ze všem je Diddy, v současné době se jměním 550 milionů dolarů. Nevydělává jen na hudbě, ale má podíly také mj. v oděvním průmyslu. K tomu všemu v roce 2013 přibude ještě vlastní kabelovna.

O trochu menší jmění vlastní Jay-Z, jedná se o  460 milionů dolarů. Jay-Z se v současné době opírá hlavně o svou muziku, ale k mnoha příjmům přišel i z jiných zdrojů. V  roce 2007 prodal za 204 milionů svou oděvní značku a v roce 2008 podepsal na deset let 150 milionový podíl v Live Nation, vlastní podíly v NBA New Jersey Nets, má svůj 40/40 Club Chin a další lukrativní aktivity. Muzikanta Jay-Z znáte také díky jeho krásné ženě a dceři. V dubnu 2008 se oženil s Beyonce a spolu mají dceru Baby Blue, která se narodila letos 7. ledna.

Hiphop ovšem není jediným generátorem, jak zúročit svůj talent. A pokud je mi známo v Čechách ještě nevytvořil žádného dolarového milionáře.

Nicméně, právě držím v ruce knížku od Johna Williamse, Jak dělat, co vás baví a dostat za to zaplaceno. A myslím, že mám přinejmenším teoreticky dobře našlápnuto. O knížce vznikne brzy samostatný článek. Takže se připravte na to, že vaše sny mohou být také převedeny na finance.

Není to o hiphopu, ale o tom, že co vás baví, může být nejen vaším koníčkem, ale i zdrojem vašich příjmů.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy