Knihy

Jižní louka, romantické a tklivé pohádky Astrid Lindgrenové.

Astrid Lindgrenová, Jižní louka. Albatros 2012 ve společnosti Albatros media, a. s.

Za dávných časů, v dobách chudoby, žili dva sourozenci a ti neměli na celém světě nikoho. Děti ale nesmí pobývat na světě samy, u někoho musí bydlet. A tak se Matyáš a Anna z Jižní louky jednoho dne ocitli u sedláka na statku zvaném Vřesoviště. Sedlák se je k sobě nevzal pro jejich jasné, dobrotou zářící oči a věrné drobné ruce, či snad proto, že byli po maminčině smrti zoufalí smutkem. Kdepak, vzal je k sobě, aby mu byli užiteční.

Jižní Louka je sbírka čtyř tklivých romantických pohádek z dob dávných časů, „v dobách chudoby“. V šedivém světě žijí děti a dospělí a hledají štěstí. Ale hlavní hrdinové jsou právě děti. Koukají hladově na ty druhé, chtějí si hrát a plnit sny.

Děti z Jižní louky hledají zemi, kde si mohou hrát a bude jídla do sytosti a kde budou mít „maminku všech dětí“. Osiřelá Malin z chudobince jednou zaslechla krásná slova, když kdosi četl knížku. Byla z nich unešená, ale nepamatovala si je všechna. Jen dvě věty jí utkvěly v hlavě. Hraje má lípa, zpívá můj slavík. Tolik snila o hrající lípě, která by vyrostla na brambořišti a nikdo by ji nepokácel jen proto, že brambory „jsou užitečnější“, a o slavíkovi, který se usadí v jejich větvích a bude zpívat. Splní se jí sen? A co Stina Maria se svým dědečkem? Měli spoustu krásných oveček, ale jednou přišel do vesnice vlk a všechny ovce zadávil. Může získat ovečky zpátky z podzemní říše? Možná ano, ale ne všichni tvorové jsou této myšlence nakloněni. Někdo si nepřeje, aby se tak hezké děvčátko vrátilo domů.

Rytíř Nils z Dubu byl nemocný chlapec. Ležel v posteli a byl velmi sláb. Blouznil v horečkách a poblíž domu přilétla kukačka. Pověrčiví lidé si myslely, že přišla pronést poslední kukání. Malý rytíř měl 17. června přetěžkou noc, zůstal ve svátečním pokoji docela sám. Uzdraví se statečný rytíř a okusí první letošní lesní jahody?

Jižní louka, pohádky švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové, ukazují dětem dávné časy. Ne vždy domácnosti byly plné hojnosti a tepla a takový svět, jaké znají naše děti – svět televize, počítačů a plné lednice – tehdy neexistoval. Byly doby, kdy děti už jako malé se musely starat o dobytek, pracovat na poli a těšit se na zimu, protože si odpočinou od práce a mohou jít do školy. Měly pár hadříků, ale stále velké sny a fantazii. A dětské sny by se měly plnit. Vystoupit z šedivého světa do barevného, tam, kde jsou děti zdravé a milované.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy