Knihy

Po stopách krále Miroslava. Přečtěte si nádherný životopisný příběh o Vladimíru Rážovi.

Share

Blanka Kovaříková, Vladimír Ráž. Po stopách krále Miroslava. Nakladatelství X.Y.Z. ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

„Dobrý život je přesně vymezen, ale dobré jméno přetrvá věky“, řekl kardinál Miloslav Vlk ve své kondolenci k úmrtí Vladimíra Ráže.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

.

Je pondělí, dva dny po Vladimírových 77. narozeninách. On sedí zabořený v křesle ve svém bytě ve Spálené ulici a vrací se k nedělnímu výletu s Olgou. Vybrali si parcelu pro svůj dům a každé ráno se budou probouzet do zeleně. Vladimír je trochu unavený a Olga nevnímá jeho skutečný věk. Večer mu ještě popřeje dobrou noc. „Mám tě moc ráda“. Druhý den je mrtev.

Vladimír Ráž byl galantní, krásná, vstřícná a talentovaná osobnost s úžasným nezapomenutelným hlasem. Jeho role nestárnou a oslovují i po mnoho generací. Pyšná princezna, Stříbrný vítr, Byl jednou jeden král, Hrátky s čertem, Taková láska, Romeo, Julie a tma, Manon Lescault, F. L. Věk, Rok na vsi, Zdivočelá země a mnoho dalších filmů a seriálů, ze kterých si musíte pamatovat nezapomenutelného Vladimíra Ráže.

Podílel se také na dabingu, exceloval v nespočtu divadelních rolí a v rozhlasových hrách.

Jeho maminka Anička a otec František odjeli po sňatku do Sarajeva. Maminka patřila k těm šťastnějším ženám, které mohly vystudovat. Vezla si s sebou diplom od Elišky Krásnohorské, že je „způsobilá býti učitelkou ženských ručních prací na obyčejných školách obecných s českým jazykem vyučovacím.“ Zhruba za osm měsíců se vrací do Čech, kde se jim později narodí prvorozený syn Miroslav a o tři roky později druhý syn Vladimír.

Vladimír s láskou vzpomínal na svou maminku: byla jeho „první konzervatoří“, jak říká. Když mu bylo deset let přestěhovali se do Prahy a tam teprve kluci zažívali opravdová dobrodružství! Jeho otec zbožňoval turistiku, při níž se opíral o svou milovanou hůl, kterou později Vladimír zdědil a s níž na Sněžce zakusil s ní podivný zážitek.

Vladimír hodně sportoval a chtěl studovat medicínu. Jen díky tomu, že Němci školu zavřeli, zkusil zkoušky na konzervatoř. Právě tato sic nepříjemná zkušenost nám na svět přivedla milovaného krále Miroslava.

V knize najdete vzpomínky jeho první lásky. Ale nebyla jedinou ženou, která po Vladimírovi toužila. Ráže, muže s anticky krásnou tváří a hlasem, jenž by slušel více „středověkým trubadurům“ než „proletářsky kladným hrdinům“, přitahovalo mnoho žen.

Kolem Vladimírova hrobu projde každý den mnoho lidí. Někteří se zastaví, někdo položí kamínek či kaštan, zapálí svíčku. To, co tu ale Olga nalezla 26. června 2011, ji skutečně překvapilo. Když přišla k hrobu, zjistila, že v jeho pravé horní části je rozsypaný popel. Nevěřícně se dívala na tu hromádku a přemýšlela, co to má znamenat. Večer mi volala: „Někdo se přisypal na Vladimírův hrob.“ Ani já jsem v první chvíli nerozuměla, co tím chce říct. Až pak mi to došlo. Je docela možné, že některá z Rážových ctitelek – možná zrovna oddaná Eliška – vyslovila poslední přání: aby se část jejího popela rozptýlila na hrobě milovaného herce. Někdo z jejich příbuzných přání naplnil. Láska Rážových obdivovatelek jde tedy doslova až za hrob. (294-295)

Ještě za studií se pustil do hraní v divadle, aniž by si stihl vyzvednout své absolventské vysvědčení. Po mnoha letech, když už na téže škole vyučoval, marně pátral po tomto dokumentu.

Navzdory těžkým časům 1947-49 patřily k Vladimírovým jako k jedněm z nejhezčích. Oženil se, zahrál v 11 rolí a v roce 1949 se mu narodil prvorozený syn Martin. O dva roky později mohl být na krátko šťastný z druhorozeného syna Davida. Nedožil se však prvních narozenin a smutek padl na celou rodinu. Manželství bylo v troskách.

Pak přišla pohádka Pyšná princezna a mezi Vladimírem a rovněž vdanou 19letou Alenou Vránovou to zajiskřilo. Manžel Aleny, komunista Pavel Kohout, si však nechtěl nechat ukrást ženu. „Kdo dokáže svou lásku klidně zradit, mohl by stejně zradit vlast.“ V 50. letech to byla silná slova.

S Alenou pak měl dceru Markétu. Po mnoha letech se manželství rozpadlo a poslední ženou se stala Olga.

Vladimír rád cestoval a houbařil, miloval Francii a přírodu. Pro Olgu byl první láskou, vzali se v listopadu 1980. Spolu měli dceru Veroniku. I když byla Veronika tělesně postižená, maximálně se jí věnovali a dcera dokázala rodičům, že na ni mohou být hrdi: jako sportovkyně byla několikrát mistryní České republiky v super obřím slalomu, zazpívala si také v Do-re-mi a v jiných show, vystudovala ekonomii a management na vysoké škole.

Vladimír Ráž si prožil bohatý život a zůstane nám na něho mnoho cenných vzpomínek. Nejen na jeho filmové role, ale díky knížce „Po stopách krále Miroslava“ také na jeho slova, myšlenky, vzpomínky a fotografie. Jestli patříte, stejně jako já, mezi Vladimírovi skalní fanoušky, nejenže se vám knížka bude krásně číst, ale upřímně – zvlhnou vám oči. Byl to úžasný člověk. Jsem velice ráda, že mohl mne – sic jen v pozici divačky a čtenářky – obohatit můj život.

KJARA

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy