zdraví

Produkty ze žraločích chrupavek nejenže nevyléčí rakovinu, ale mohou být i nebezpečné.

Share

Americký vědec Dr. William Lane vydal v roce 1992 knihu „Žraloci rakovinu nedostanou“, která se stala světovým bestseller. Výsledky zkoumání žraločí chrupavky vedly k tomu, že může sloužit jako lék proti rakovině. Žraloků se podle knihy evoluce nedotkla, jsou odolní vůči nemocem a díky tomu, že jsou v moři na vrcholku potravinového řetězce, nemají žádného úhlavního nepřítele (vyjma jiných žraloků či člověka).

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Jak známo v těle žraloka se nenacházejí kosti; jeho organismus se skládá pouze z chrupavek.

Žralok má také silný aktivní imunitní systém. Na rozdíl od člověka neustále produkuje protilátky, které mu kolují v krevním oběhu. Lidský imunitní systém se aktivuje jen tehdy, když musí bojovat s infekcí. Podle Williamea Lanea téměř všechny ryby mohou dostat rakovinu. Až na žraloky, jimž se tato zhoubná nemoc vyhýbá.

Bohužel však velebení žraloka, respektive žraločí chrupavky, potažmo ploutví jakožto perfektního léčebného preparátu bylo již několikrát vyvráceno.

První silný zásah dostal Dr. William Lane z hlavního portálu o rakovině. Žraločí chrupavka je extrahována z hlav a žraločích ploutví. Hlavní sloučeniny v žraločí chrupavce jsou proteoglykany a glykoproteiny (velké molekuly bílkovin a sacharidů s komponenty), stejně jako bílkoviny a další látky. „Žraločí chrupavka je podporována především jako alternativa k tradiční léčbě rakoviny, ale probíhají výzkumy některých druhů, zdali se dají použít spolu se standardními terapiemi,“ uvádí v úvodu cancer.org.

Žraločí preparáty z chrupavky se prodávají jako doplňky stravy ve formě tablet nebo prášků.

„Většina z nich (tablet a prášků) nebyla testována, zdali jsou účinné, bezpečné nebo k ověření čistoty látek. Dostupné vědecké důkazy nepodporují tvrzení, že žraločí chrupavky prodávané jako doplňky stravy jsou efektivní pro léčbu rakoviny, osteoporózy, nebo jiné nemoci.“

U některých zvířat bylo prokázáno, že chrupavka zpomalila růst nových krevních cév. Toto však nebylo prokázáno u lidí.

Někteří léčitelé se domnívají, že schopnost léčit mají také chrupavky z jiných zvířat; například z krávy.

Ani při klinických studiích s lidmi v pokročilé fázi rakoviny nebylo prokázáno, že by  podávání doplňku ze žraločí chrupavky mělo nějaký pozitivní vliv. Vědci se obecně domnívají, „že bílkovinné molekuly v žraločí chrupavce mohou být příliš velké, aby byly absorbovány v zažívacím traktu a jsou prostě vyloučeny, aniž by kdy zasáhly nádory v těle.

Někteří vědci se domnívají, že by k lepšímu vstřebání mohlo dojít v případě, že by preparáty byly podávány v tekuté formě.

V dnešním vydání New York Times jsou uvedeny dále výsledky nové studie, která navíc dokazuje, že žraločí chrupavky a tudíž i výrobky ze žraločí chrupavky mohou obsahovat neurotixin, který je spojovaný s Alzheimerovou chorobou a jinými degenerativními nemocemi.

Tyto výsledky zveřejnili vědci z Univerzity v Miami, kteří analyzovali vzorky chrupavek ze sedmi druhů žraloků, jenž se pohybují u floridského pobřeží. Vzorky obsahovaly vysoké koncentrace sloučeniny beta-methylamino-L-alaninu, nebo BMAA, která byla spojována s rozvojem neurodegenerativních onemocnění.

Produkty ze žraloka nejenže nepomohou proti rakovině a dalším jiným nemocem, ale navíc do lidského těla se dostávají další neurotoxiny, které mohou být spouštěčem nových onemocnění.

Jen ve Spojených státech v roce 2011 utratili místní asi 3 miliony dolarů za tyto doplňky. O rok dříve to bylo však o 15 procent více.

NYT uvádí, že žraloci ve svých tělech rovněž hromadí škodlivé chemické látky a těžké kovy jako rtuť a kadmium. Nejméně 26 milionů žraloků je každoročně zabito z důvodu vysoké poptávky po těchto  „léčebných“ doplňcích stravy, jakožto i pochoutky v restauracích.

V kuchyních však zájem rok od roku také klesá. V posledních letech například čínská tradice spojovaná se žraločí polévkou, podávanou na svatební hostině, také ztrácí na významu. Nejen z finančních důvodů, ale i ze změny preferencí v jídelníčku a z větší sebejistoty rodin, že již nebudou zahanbeny, jestliže nepohostí hosty tradiční žraločí polévkou.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy