zdraví

Nové léky na melanom kůže

Share

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Pacienti s rakovinou kůže mají nyní naději na delší život. Podle prezentace výsledků nového výzkumu na konferenci o rakovině v Chicagu, která proběhla v 5. června, jsou na světě dvě nové možnosti léčby. Jeden lék směřuje k zmutovanému genu, ve kterém rakovinnové buňky rostou, druhý zvyšuje imunitní systém pacienta v boji proti této chorobě.

Oba léky způsobí, že se nádory zmenší a život pacientů s melanomem, který se rozšířil do dalších částí těla a nelze použít žádný jiný lék, je díky těmto novinkám prodloužen
Dr. Lynn Schuchter, který stojí v čele Melanom Center při univerzitě v Pennyslvánii, nazval tyto léky jako „bezprecendentní“ a že zcela změní dosavadní praxi léčby.

Jedna studie z americké společnosti (ASCO) představila lék vemurafenib. Zhruba polovina všech pacientů s melanomem má zmutovaný gen BRAF. Tato mutace říká, že buňka má pokračovat v  růstu.

Vědci porovnali tento nový lék ve formě tablety s jiným dostupným lékem, schváleným na chemoterapii melanomu, dakarbazin. Používá se k léčbě pacientů s melanomem od roku 1975, ale je účinný pouze asi u 10% pacientů.

Úspěšnost byla téměř 90 % s novým lékem.

Třetí fáze studie zahrnovala 675 lidí z celého světa. Lék vemurafenib měl podstatně lepší výsledky než chemoterapie. 48 % pacientů po vemurafenibu měli značně zmenšeny tumor po více jak měsíci ve srovnání s 5,5% pacientů, kteří absolvovali stejně dlouhou léčbu chemoterapií.

U vemurafenibu byla o 63 % sníženo riziko úmrtí ve srovnání s chemoterapií. Výsledky byly znát do 72. hodin a 84 % pacientů bylo stále po šesti měsících naživu ve srovnání s 64% pacienty, kteří dostali dakarbazin.

„Jsou to opravdu pozoruhodné výsledky,“ řekl prezident ASCO, Dr. George Sledge.

Tim Turhham, výkonný ředitel Nadace pro výzkum melanomu a obhájce pacientů je nadšen, protože “ výskyt melanomu stoupá na celém světě.“

Sledge a další odborníci na rakovinu jsou přesvědčeni, že na základě těchto výsledků studie bude vemurafenib téměř s jistotou schválen ve Spojených státech do konce tohoto roku.

Druhá studie ukázala, že nedávno schválený lék v USA Ipilimumab, prodávaný pod názvem Yervoy, také prodlužuje přežití u pacientů s melanomem v pokročilém stadiu onemocnění.

Není zacílen na konkrétní část buňky, ale stimuluje imunitní systém pacienta, aby mohl lépe bojovat s rakovinou.

Z 502 pacientů zařazených do této klinické studie dostala polovina Yervoy plus dakarbazin a druhá polovina placebo a chemoterapii.

„21 % populace (kteří dostali Yervoy) byla živá po třech letech,“ řekl vedoucí autor studie doktor Jedd Wolchok v porovnání s 12%, kteří dostali placebo a chemoterapii. Wolchok je onkolog v Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Lék vemurafenib přestane u pacientů fungovat asi po devíti až desíti měsících. Ale v mnoha případech je to právě těch devět nebo 10 měsíců, které by jinak neměli.

U léků Yervoy chvíli trvá, než nastoupí účinky a někteří pacienti už nemusí mít ten čas. Odborníci také poukazují na to, že oba léky mají vedlejší účinky, takže pacienti musí být neustále pod dohledem.

Doktoři a vědci nyní budou zkoumat, jak by se daly tyto léky nejlépe využít – používat každý zvlášť nebo střídat je podle potřeby či je brát současně.

Výrobci léků se dohodli pro vzájemnou spolupráci s vědci a lékaři.

Podle oficiálních zpráv z American Cancer Society je melanom v současné době jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mladší dospělé populace. Ve Spojených státech bylo více než 68.000 lidí loni diagnostikováno s melanomem a zemřelo jich asi na 8700.

Léky však nezabrání v boji proti všem druhům melanomů. Prevence by měla být ochrana před silným slunečním zářením a jinými zdroji UV světla jako solaria. Prevence může výrazně snížit riziko vzniku této smrtelné nemoci

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy