zdraví

Vědci objevili princip, jak zničit HIV. “Vyhladověním”.

Vědci publikovali v Nature Immunology zajímavý objev. Zjistili, že některé buňky v těle mohou odrazit útoky viru HIV jejich „vyhladověním“.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Vir se nemůže sám replikovat. Musí se zjednodušeně řečeno zmocnit jiných zdravých buněk a vytvořit z nich továrny, produkující tento virus.

Nyní bylo objeveno, jak některé části imunitního systému jsou schopny zničit jejich vlastní suroviny a tím zastavit šíření HIV v těle. Zatím je objev v plenkách a není jisté, zdali je ho možné plně využít při samotné léčbě.

HIV napadá imunitní systém, a tím oslabuje obranyschopnost organismu vůči jinak běžným infekcím, které zdravý člověk snadno ustojí. Nicméně pro HIV pozitivního mohou znamenat obyčejné lehké infekce smrt.

Donedávna se zdálo, že pod tlakem HIV podlehnou všechny buňky. Nyní bylo zjištěno, že makrofágy a dendritické buňky dokáží viru odolat.

V loňském roce vědci identifikovali protein s označením SAMHD1, který v novém objevu hraje významnou roli. Protein SAMHD1 rozloží základní stavební kameny DNA. Když se bude chtít buňka sama sebe  okopírovat, bude spolupracovat se skupinou stavebních bloků, nesoucí název deoxynucleosidní trifosfáty nebo dNTP, které vytvářejí nové kopie DNA. Bohužel ty mohou použít ve stejném principu rovněž nebezpečné viry.

Vědci však zjistili, že jestliže je SAMHD1 přítomen, pak může zabránit infekci laicky řečeno sabotáži dNTP v rámci reprodukce. Když však SAMHD1 bylo odstraněno, byla zde vyšší pravděpodobnost, že se buňky infikují virem HIV.

„Jestliže vyčerpáme fond dostupných dNTP, SAMHD1 účinně vyhladoví stavební blok viru, který je ústřední pro svou replikační strategii,“ uvádí zpráva.

Je možné, že makrofágy a dendritické buňky produkují SAMHD1 jako již „zralé buňky“, které neslouží k produkci nových buněk.

„Makrofágy doslova snědí nebezpečné organismy,“ říká profesor z Univerzity (University of Orchester Medical Center)  Baek Kim, „a vy nechcete, aby tyto organismy měly k dispozici buněčné stroje, které jsou potřeba k replikaci a makrofágy sami o sobě je nepotřebují, protože  se nereplikují.“

Je to skvělá funkce obranyschopnosti a dává naději lidem infikovaným virem HIV. Že je tento princip možný, tušili vědci už vloni. Ale celý proces byl pouze „na papíře“. Nyní vědí, že funguje. Přinejmenším v laboratorních podmínkách.

Je tu nová naděje? Bude svět budoucnosti bez HIV a AIDS?

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy