Panoptikum

Vědci vypočítali rovnici ohonu. Proč? Protože…

Na první pohled se zdá, že se britští vědci nejspíš velmi nudili a chtěli na sebe upoutat pozornost, jinak je zpočátku těžké pochopit, proč hledali rovnici, která vysvětluje a předpovídá tvar ohonu.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

 

Sepnete si vlasy gumičkou, aby vám vlasy nepřekážely, nepadaly do tváře, abyste lépe vypadala či vypadal. Ale fyzici pod vedením profesora Raymonda Goldsteina z Cambridge okamžitě spatřili v copánku výzvu.

Závěrečnou zprávu zveřejnili v časopise Physical Review Letters. Smyslem této na první pohled absurdní rovnice bylo lépe pochopit vlastnosti přírodních materiálů zejména jako je vlna a kožešina.

Rovnice počítá s  gravitací, přítomností náhodné kudrlinky či se zvlněním a také s charakterem vlasů (jsou-li tvrdé nebo měkké)

Fyzika tak díky této rovnici dokázala vysvětlit takové problémy, které prý podle slov profesora Goldsteina „mátly vědce a umělce od doby Leonarda da Vinciho, označované jako plynulý proud vlasů, jež se objevuje v jeho zápisnících už před 500 lety.“

Jedná se o první rovnici “copánku” a poskytuje nové chápání toho, jak mohou sepnuté vlasy zmohutnět díky vnějšímu tlaku, který vzniká kolizí jednotlivých pramenů.

A rovnici lze použít na jakýkoliv typ ohonu. Podle vědců nabízí možnost pochopit chování materiálů, které tvoří spojení náhodných vláken. Lze ji prý také použít v počítačové grafice a v animaci a vytvořit tak realističtější dojem ze  znázornění vlasů a srsti.

Prý to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy