Hobby,  Ženy

Quilling – dejte papíru duši. Julia Brodskaja si práci s papírem zamilovala.

Když jsem se ptala dětí ve škole v malém soukromém průzkumu, co považují za nejlepší vynález všech dob, pak vedle počítače, mobilu a pár populárních hraček jsem nejednou uslyšela slovo „papír“ – často ve spojení s lepidlem a lepící páskou. Ptám se proč? Protože děti strašně rády něco tvoří.

„Vynalézají,“ jak říkala jedna holčička a hodně z nich se k ní radostně přidalo.
Děti vynalézají, nezní to skutečně nádherně? Papír jako zdroj a inspirace pro kreativní vynálezy. Já ke slově papír asociuji s knihou: psaná slova jsou mi velmi blízká.

Yulia Brodskaya spojila fantazii, kreativnost, svůj talent a schopnosti papíru a vytváří naprosto originální a úžasné věci.

Yulia či chcete-li Julia pochází z Ruska, narodila se v Moskvě a v roce 2004 se odstěhovala do Velké Británie. Ještě za svého pobytu v ruské domovině se velmi zajímala o rozličné technologie: jak malovat na textil, jak pracovat s origami, vytvářet koláže a další. V Británii na univerzitě vystudovala grafickou komunikaci a začala stále více zkoumat možnosti papíru. A její práce získaly mezinárodní věhlas.

Vždyť se jen podívejte na tu tvář vrásčitou tvář stařeny: nemáte pocit, že trpce mluví svým pohledem?

Julia se vyznává ke své lásce k papíru. „Věřím, že jedním z hlavních důvodů, proč mne baví papírové řemeslo, je kvůli mé lásce k materiálu: papír. I když jsem vždy měla zvláštní slabost pro papír, trvalo mi nějaký čas, než jsem našla vlastní způsob, jak s ním pracovat. A pak to trvalo ještě trochu déle, abych zjistila, že technika, kterou jsem tak intenzivně používala, se nazývá quilling – Jedná se o použití proužků papíru, které mohou být rolovány, tvarovány a lapeny na pozadí.“

Dneska je quilling velmi populární: lze s ním vytvořit hezkou dekoraci, přáníčko, podle Julie i myšlenku. Technika quilling vlastně uvádí vaši finální ideu do prostoru. Je to 3D technika, vystupující buď z desky, kterou si určíte na pozadí, nebo práce může stát samostatně jako sám o sobě hmotný výrobek: například naaranžované papírové květiny v papírovém květináči, vše v quilling technologii.

„Protože se jedná o trojrozměrný objekt,“ říká Julia, „umělecké práce umožňují vícero pohledů v závislosti na úhlu vnímání a intenzity a vedení světla. Tyto věci mohou drasticky změnit vizuální zážitky a emocionální zprávu té samé práce.“

Quilling umožňuje ukazovat „všestrannost“ díky „hře s osvětlením a úhly“, dodává nakonec Julia.

Chcete-li si prohlédnout práce této umělkyně, pak pak zde jsou její oficiální stránky.

Oslovila vás technika quilling? Pak máte jedinečnou možnost s námi soutěžit o DVD návody – postupujte zde, vyhrajte, nechte se inspirovat, tvořte.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy