Kultura

Vědci podrobili Klub 27 podrobné matematické analýze. Jejich závěry jsou však přinejmenším podivné.

Fenomén Klubu 27, který v sobě zahrnuje všechny slavné rockové hvězdy, jež umřely ve věku 27 let – jako například Jimi Hendrix. Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones a naposledy Amy Winehouse (psali jsme o tom zde), začal zajímat i vědce.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Na pódiu polil kytaru benzínem, zapálil ji a rozmlátil na kusy
Video: Amy Winehouse a Tony Bennett ve studiu
Lady Gaga vzdala hold svému dědečkovi v americké TV show

 

Technologická univerzita ve Queenslandu v Austrálii pod vedením Adriana Barnetta se rozhodla tuto na první pohled záhadu podrobit matematické analýze.

Do své studie zahrnuli pouze ty umělce, kteří obsadili první příčky hitparád ve Velké Británii v letech 1956 až 2007.

Už toto tvrdé kritérium automaticky vyloučilo Jimiho Hendrixe, Janis Joplin a Jima Morrisona, neboť těm se nikdy nepodařilo dosáhnout vrcholu v britské hitparádě.

Týmu však zbylo dalších 1046 hudebníků. A mezi ně se dostali i různé figuríny či loutky, prostě smyšlené kreslené celebrity, které obsadily první příčky, aniž by měly reprezentovat nějakou lidskou osobnost. Vzpomeňme, jak jen svět šílel po Crazy Frog.

A do tohoto údobí se vešel i Frank Sinatra.

Převážná většina zkoumaných byli muži. Tvořili 86 procent. Sedm procent zemřeli během sledovaného období.

Vědci zjistili, že rockové hvězdy umírají mladší. Mají výraznější pravděpodobnost, že zemřou v mladším věku než zbytek britské populace. Umírají nejčastěji od 20 do 40 let. Nejvíce ve věku 32 let.

Vědci však došli k závěru, že věk jako hlavní měřítko nemá vliv na úmrtí hvězdy. Rizikovější je její životní styl.

Nejrizikovějším obdobím pro rockery byla léta 70. a 80. Hitem bylo značné užívání drog. Když toxický boom ustoupil, rozdíly byly patrné i na statistice. V časovém období od roku 1985 do 1992 neumřela žádná mladá rocková hvězda. Možná je to ale také tím, že v tomto období bavil lidi více pop než hard rock.

Australští vědci svým výzkumem chtěli zbořit mýtus Klubu 27.

Na druhou stranu – byla jejich měřítka už od samého počátku v pořádku? Vždyť už samotné vyloučení Hendrixe, Joplin či Morrisona samo o sobě je dost zvláštní.

Podle mého názoru je zcela jiná věc, která rocková hvězda dokáže ovlivnit nejširší masu k tomu, že je ochotna nakupovat jejich desky. Neboť dravost a síla rockera nespočívá v tom, kolik se na jeho fenomenálním talentu dá vydělat peněz.

Dalším faktem je, že se do sledované skupiny dostávali lidé nebo dokonce kreslené postavičky, kteří s rockovou hudbou nemají nic společného.

Souhlasím však, že životní styl, které mnohé (ne-li většina) rockových hvězd vede, vůbec nepatří k těm nejzdravějším.

Obávám se však, že australská univerzita bude muset svůj vzoreček přehodnotit a přepočítat.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy