líbí-nelíbí

Panna Marie má pozitivní těhotenský test

Panna Marie drží pozitivní těhotenský test a se zděšením si zakrývá rty. Nehledí s úctou a bázní k nebesům, nýbrž na malou tyčinku, která jí zvěstuje, že je matkou. Takový billboard se objevil na Novém Zélandu poblíž kostela St Matthews (Svatý Matouš) a zobrazená Panna Marie šokovala každého, kdo prošel kolem.

Přední anglikánský kostel v Aucklandu byl vybrán pro vyvěšení billboardu jednou reklamní agenturou . Vše vypadá opravdu věrohodně. Marie je ztvárněna ve stylu klasické renesanční malby. Kdyby v ruce nedržela těhotenský test, kdyby si nezakrývala ústa, možná byste měli pocit, že se jedná jen o nějakou vytištěnou reprodukci za náboženským účelem.

Na webu již proběhla diskuse kolem billboardu. Někteří lidé jsou rozčíleni, znechuceni, většina však pobavena. Jak uvádí britský Telegraph jeden komentář například radostně jásá: „Hurá! Doufám, že je to holka!“
Jiný je ostřejší: „A teď kudy se jde do nemocnice na potrat?“ Nebo: „A když řeknu, že jsem panna, mamka a taťka mne nezabijí.“

Lehce komické ztvárnění panny Marie však nevede k extrémům, které způsobily karikatury na islám, beroucí si na paškál ikony daného náboženství.

Kostel se nachází na rušném místě v centru největšího novozélandského města. A není to poprvé, co křesťanská tematika přešla na billboardy. Před dvěma lety lidé mohli vidět, jak Marie a Josef spolu leží v posteli. Jediný, kdo tentokrát trpce hleděl k nebi, byla Marie. Jenže tento billboard vyvolal řadu nevole a musel být stržen.

 

Současný billboard obhajuje vikář Rev Glynn Cardy, že Marie je skutečná žena, skutečná matka a narodilo se jí skutečné dítě. „Jde o skutečnou úzkost, odvahu a naději. Marie je svobodná, mladá a chudá. Nebyla určitě první ani poslední ženou, která se ocitla v této situaci.“

Auckland prostě nepatří k místům, kde by se dodržovalo tradiční konzervativní křesťanství a nebojí se postavit se k některým tématům moderněji a „lidštěji“.

„Je pravda, že Vánoce jsou skutečné a oslavují skutečné těhotenství,“ řekl podle Telegraph Lyndsay Freer, mluvčí katolické diecéze v Aucklandu. Podle něho i tento billboard hovoří k mnoha svobodným matkám, které musí řešit svou naléhavou situaci.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy