jedovatý dětský bazének
Tiskové zprávy,  zdraví

Nebezpečný růžový dětský bazének

jedovatý dětský bazének

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před nebezpečným dětským bazénkem SAINTEVE, CRYSTAL SWIMMING POOL o průměru 60 cm. Tento výrobek je rizikový pro lidské zdraví pro vysoký obsah látky di-(2-ethylexyl)ftalátu) (DEHP).

Bazének pochází z Číny a do České republiky je dovážený firmou PTT Global (Praha 4).

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány. DEHP působí na reprodukční orgány. Shora uvedený výrobek obsahuje di-(2-ethylexyl)ftalát) (DEHP) v množství 9,5 % hmot. To nesplňuje limit 0,1 % hmot.,…,“ uvádí zpráva Ministerstva zdravotnictví.
Veselá Nohavice - Pestré české oblečení pro vaše děti

Co je to DEHP?

Di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP, chemický vzorec C24H38O4) je v bezbarvá nearomatická kapalina, která se snadno rozpouští v tucích, hůře ve vodě. Obecně se používá jako změkčovadlo ve výrobcích z plastu. Běžně se s ní setkáváme například u zdravotnických pomůcek, podlahových krytin, tapet, ubrusů, pláštěnek, holínek i některých hraček. Devadesát procent veškeré spotřeby DEHP se užito k výrobě PVC.

Při nadměrné dávce DEHP byly na pokusech na zvířatech zjištěny vrozené vady u narozených mláďat. DEHP způsobuje také kardiovaskulární problémy, neplodnost, poškozuje ledviny a játra.

Denně jsme vystaveni vlivu DEHP

A to z potravin, vody, ze vzduchu, z PVC. Tučné pokrmy většinou obsahují vyšší množství DEHP kvůli jeho snadné rozpustitelnosti v tucích. Ve vzduchu pak nejvíce v oblastech, kde se nacházejí továrny, zpracovávající produkty s DEHP (např. DEZA – Valašské Meziříčí, Spolana – Neratovice, Spolchemie – Ústí nad Labem). Vyšší dávky ftalátů se nacházejí rovněž v okolí skládek s plasty či na místech, kde se likviduje plastový odpad. Normy škodlivosti byly stanoveny pro produkty, vodu, půdu, nikoliv však pro ovzduší. DEHP nesmí být užit v kosmetických výrobcích.
250x250
Obecné informace MZ:

SAINTEVE, CRYSTAL SWIMMING POOL – nafukovací bazének 60 cm

PT 4489 TOY 802469, SY-A1013, CET No.: MT-SO503056, EAN: 6933315544898

Výrobce/Země původu: neuveden / Čína

Dovozce: PTT Global, s.r.o., Libušská 319, 142 00 Praha 4, IČ: 27394069

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy