Kultura

Karel Gott říká: k štědrovečerní večeři bych tradičního kapra za nic nevyměnil.

Share

Bílé Vánoce, Vánoční strom či Alžbětínská serenáda v jeho podání k svátkům pro mnohé z nás neodmyslitelně patří. Jak ale Vánoce tráví sám Karel Gott? Co má nejraději na štědrovečerní tabuli a jak s rodinou a přáteli tráví nejkrásnější Svátky v roce?

Požádali jsme Karla Gotta o rozhovor, abychom Vám, milí čtenáři, rovněž přiblížili vánoční atmosféru a pohodu doma u Gottových. Čekáte Svátky s exotickým nádechem, rozdávání dárků pod palmami bez jediné sněhové vločky? Mýlíte se. I když je zřejmé, že si Karel Gott může vybírat, kde by chtěl trávit Vánoce, vězte, že nejkrásněji je doma v rodinném kruhu.

Jak se těšíte na Vánoce? Tak to jsou otázky, na které jsem léta už alergický. Vánoce mám ale jinak moc rád. Těším se na ně a připravuji se už od jara.

Co na těchto svátcích máte nejraději?

Pro mě jsou Vánoce neodmyslitelně spjaté s lidovými koledami, s tradičním jídelníčkem. A ten vůbec nejdůležitější rituál je pro mě příjemné posezení s mými nejbližšími. A jenom těch českých vánočních tradic je strašná spousta, dokonce mám o nich hodně objemnou knížku.

https://youtu.be/rYG52fKoRw0

Říkáte – tradiční jídelníček. Jaké pokrmy tedy u Vás patří na vánoční stůl?

I když jsem se už párkrát dočetl, že na Vánoce osobně připravuji lososa a mám speciální recept, není to pravda. Proti lososu nic nemám, ale na českém vánočním stole nemá co dělat. Začínáme tedy tradiční polévkou, pak přijde smažený kapr s bramborovým salátem. Kapra bych na Štědrý den neměnil za nic. Po půlnoci si moc rád pochutnám na kaprovi na černo. To je tradiční jihočeský recept, který znám už od babičky – kapr s mandlemi, švestkami a rozinkami. Vánoce u Gottů to je klasika, výjimečnosti nechci, protože tradice je pro mě tradice a rituál je rituál.

Co vánoční koncerty? Mají pro vás i ty zvláštní kouzlo?

Jako romantický tenor mám tu zkušenost, že lidé v čase předvánočním a vánočním poslouchají hudbu s úplně jiným pocitem než jindy v roce. Proto jsem také léta měl před Vánoci vánoční koncerty, ze kterých se stala hezká tradice. Dodnes se mne lidé ptají, zda budu mít vánoční koncerty. A protože podobných otázek přibývá, začínám se otázkou předvánočních koncertů zaobírat už letos. Na 8. prosince 2012 už jsem si dokonce bloknul pražskou O2 Arénu.

Jak si jinak užíváte zimní období?

Bohužel pouze v okruhu svých nejbližších přátel jsem znám také jako velký fanda sjezdového lyžování, milovník slalomových tratí a jízdy na snowboardu! Bez sněhu je pak můj výkon poloviční… Třeba ale budu mít jednou někde v horách pomník s nápisem: Neznámému sjezdaři Karlu Gottovi!

Se zimou bohužel souvisí i zvýšené riziko nemocí. Jak se proti němu chráníte?

Především o své hlasivky musím pečovat a myslet na ně neustále. Můj den musí začínat vůní dobré kávy, kterou si sladím o trochu víc. A k té patří dobrý tvarohový koláč s rozinkami máčenými v rumu. Na co po ránu nemám absolutně chuť, je hemenex nebo uzeniny. Zkrátka masitá snídaně. Mám mezi mými příznivkyněmi řadu vynikajících amatérských cukrářek, které mne tak zásobují svými s láskou připravovanými výrobky, že obvykle mám z čeho vybírat, co si ke kávě ráno dám. Vozí mi kremrole, pečou moučníky, dodávají domácí zavařeniny nebo pravý včelí med. A přitom dbají i na to, aby v ničem nebylo nic, co by škodilo mému hlasu. A to jsou ořechy a mandle. Mají v sobě mikroskopické drápky, které způsobují podráždění sliznice. Jednoduše po jejich pozření dojde k lehkému zánětu a okamžitému odchodu hlasu.

To opravdu některé druhy potravin mohou mít tak nepříznivý vliv na hlasivky?

Zjistil jsem, že všechny věci, které mám rád, škodí hlasu. Čaj, který otevírá mysl, vysušuje sliznici. Stejně tak káva; a když si ji dám navíc s mlékem, dochází k zahlenění. Škodí i ostře kořeněná jídla, červené víno z Bordeaux. Hlavně z regionu Saint Emilion. To se moc hodí k francouzským sýrům, které miluji. Například Le fougerou, Reblochon nebo Chévre. Tohle červené víno ale vysušuje hlasivky, takže si ho v době koncertního turné taky nemohu dopřát. Po česneku nemohu spát, na špenát, který miluji jako přílohu k jehněčímu, mám těžkou alergii. V den, kdy mám koncert, během dne prakticky nejím. Kdybych si dopřál českou kuchyni, třeba pravou, nefalšovanou svíčkovou, která má tu správnou chuť a sílu, nic by se mnou ten den už nebylo. To dojím, položím příbor a hlásím, že žádné umění už nebude. Už prostě nejsem schopen žádných aktivit a chce se mi spát. Ale po úspěšném koncertě obklopen přáteli si pak dopřeji to, co jsem si celý den odpíral. Klidně pozdě v noci, i a když vím, jak je to nezdravé.

A ještě jedno krásné video.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=5FKkd4E2wfA&feature=emb_logo

Foto: Petr Adámek

Čtěte také:
Podpořte vánoční akce pro opuštěná zvířata
O psí tlapky musíme pečovat celý rok, ne jen v zimě

Autor: Anna Burdová

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy