Kultura

Bude se Angelina Jolie vdávat?

Zdroj: wikipedie

Den před Štědrým dnem vstoupí do amerických kin už dnes kontroverzně vnímaný snímek In the Land of Blood and Honey (příchod do českých/slovenských kin ještě není známý), který režírovala Angelina Jolie (psali jsme o něm zde).

Příběh vypráví o lásce ve válce a o bosenském konfliktu, který lidi navždy změnil. V hlavních rolích Rade Šerbedžija, Nikola Djuricko, Branko Djuric.

Záměr zvolit válečné téma spolu s lidským příběhem byl v Angeline Jolie již dlouho.
468x60
„Přemýšlela jsem … o mezinárodních tématech násilí na ženách, o nedostatku intervence, o tom, jak lidi válka mění a deformuje a jak některé lidi posiluje a některé lidi opravdu zlomí,“ říká Angelina Jolie (pro ABC).

Podle Angeliny Jolie navzdory rozmíškám kolem filmu je důležité o těchto věci mluvit.

Americká hvězda a evropský válečný konflikt?

Pro Angelinu Jolie nejsou země postižené válkou cizí. Cestovala již několikrát jako vyslanec Dobré vůle při OSN. Byla také v radě Zahraničních vztahů.

A Bosnu si vybrala záměrně. Čím více studovala bosenský konflikt, tím více cítila, že potřebuje toto téma zpracovat.

„Tohle je naše generační válka… byla to, víte, nejhorší genocida v Evropě od Druhé světové války. Bylo to o tom… co jsme všechno dělali? A udělali jsme (toho) hodně a proč o tom hodně nemluvíme a proč já o tom dost nevím? A tak jsem se chtěla (o tom) dozvědět. Cítila jsem povinnost se (o tom) učit.“

Je snazší či lepší být herečkou nebo autorkou?

Role herečky je podle Angeliny Jolie podstatně lehčí. Používáte jen cizí slova, a tak můžete klít buď na režiséra nebo scénáristu, ale jestliže jste sami autorem příběhu, ta zodpovědnost už je na vašich bedrech.

Herecké obsazení filmu In the Land of Blood and Honey se skládá pouze z místních obyvatel, protože jak uvádí  Jolie „to byl jejich příběh.“


Při hledání hereckého obsazení však nechtěla, aby se vědělo, že autorkou scénáře je právě ona. Ne, že by se styděla za svou práci, ale hledala právě „poctivé lidi“, ty, co byly skutečně „zasaženi válkou“. A našla protagonisty, jaké si jen mohla přát. Podle bosenských spolupracovníků je scénář velmi silný.

Lidé v místě natáčení se však bouřili.

Angeline Jolie prý ani tak nejde o to, zdali se z filmu stane trhák – což už samo o sobě díky veškerému rozruchu kolem projektu  má sledovanost, přinejmenším ze zvědavosti zajištěnou. Jméno režisérky a demonstrace, které vyhnaly štáb z Bosny, příběh o válce, která nemilosrdně zasáhla „bývalou Titovu Jugoslávii“ před historicky příliš krátkou dobou. Konflikt, který ovlivnil Evropu z pera americké nezasažené ženy z absolutně odlišné společenské třídy. To všechno a jistě mnoho dalšího přináší otázky a poutá zvědavost.

Můžete být „zásadně“ proti, ale je těžké odsoudit film podle jistých předpokladů, pokud jste ho opravdu ještě neviděli. Jak těžko se vstupuje do cizího minového pole, pokud už vás předem svět odsuzuje.

Podle Angeliny Jolie film byl natočen hlavně proto, že má pocit, že o této válce se ještě dost nenamluvilo.
Traveldiscount.cz 4
Ulovto 1Válka a utrpení, to je pro Jolie vždy výzva, jíž seberealizovala v mnoha revitalizačních projektech v zemích postižených válkou.

Šest dětí v rodině: klape to?

Proslavila se rovněž adopcemi dětí z nehostinných oblastí společně s Bradem Pittem.

Nyní má v domácnosti šest dětí: vyjma vlastních– Shiloh (5), dvojčata Knox a Vivienne (3) v rodině bydlí Maddox (10) z Kambodži, Pax (8) z Vietnamu a Zaharu (6) z Etiopie.

Angelina Jolie říká, že jen když se na ně dívá, musí přemýšlet, co všechno si museli jejich rodiče prožít a ony od svého narození protrpět. „Je to dar adoptovat si dítě z jiné země. Tato celá země (tak) vstoupí do vašeho domu.“

Celá rodina – Angelina Jolie, Brad Pitt a jejich šest dětí – vždy cestují společně. Střídají se v hlídání a práci. Když jeden pracuje, druhý se stará o rodinu. Snaží se, aby jejich rodina fungovala normálně. Třeba počínaje tím, že se společně všichni stejně ukládají do postele.

Přese všechnu „harmonii“ mají doma i odlišné názory, které si však neprosazují tvrdohlavě a nebezpečně jako manželé Smithovi. Zejména když zásadně nesdílí Angelina Jolie s  Bradem Pittem stejný postoj k trestu smrti. Podle ní je však zábavné, když můžete s tím druhým diskutovat. „Nejsme stejní. Máme vyhraněné názory.“

Bude však svatba a svatební závoj?

Jolie se smála – i děti se jí na to prý ptaly. A ona se na ně usmála a řekla jim, zdali nechtějí svatbu jenom proto, aby měly velký dort. Podle ní děti vidí ve filmech krásné svatby a jak jsou v nich lidé „šťastni až do smrti. Shrek a Fiona jsou (také) svoji.“

Angelině se však nechce takto tradičně pod čepec znovu nechce. Podle ní stačí rozhodnutí mít šest dětí – to je velká zodpovědnost. „Založit rodinu je největší závazek, jaký byste mohli mít.“

Takže jestliže jste čekali romantickou svatbu s nádherným hollywoodským párem a šesti družičkami, pak Angelina Jolie říká: „ne“

(Prozatím?)

 

 

 

%%wpcs-196%%-date%%id%%

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy