Tiskové zprávy

Nebezpečná hračka – nafukovací delfín

V Pečkách byla zajištěna nebezpečná hračka pro děti, plastová hračka ve tvaru delfína. Není vyloučeno, že delfín se nachází i u jiných prodejců.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před touto hračkou kvůli její nebezpečnosti pro lidské zdraví.

Hračka obsahuje di-(2-ethylexyl)ftalátu) (DEHP), který do sebe dítě může dostat při kontaktu s ústní sliznicí.

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při olizování, kousání či vkládání hračky do úst mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány. DEHP působí na reprodukční orgány.“ Uvádí tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví.

Množství nebezpečné látky je v hračce obsaženo 14,1%. Povolená dávka činí však 0,1 % hmotnosti.

 

Co je to DEHP?

DEHP se používá jako změkčovadlo v plastech. V EU je využito na 90% DEHP k výrobě měkčeného PVC (ve zdravotnických pomůckách, v podlahových krytinách, v tapetách, obalových fóliích a tak dále.). Směrnice EU řadí DEHP mezi toxické látky, nebezpečné pro reprodukci. Při pokusech na zvířatech DEHP vyvolávala vrozené vývojové vady nebo změny produkce spermií. Rovněž může zapříčinit smrt plodu ještě v děloze a zvýšit úmrtnost po narození.

____________________________________________________________________________________________________________

Reklama:
Aktuálna zľava



Traveldiscount.cz 4

 

deallx_728_90_V1_beauty_static

 

____________________________________________________________________________________________________________

EU zakázala používání této látky v kosmetických přípravcích spolu s dalšími pěti ftaláty, a v hračkách, které by děti mohly vkládat do úst. DEHP nesmí být obsažen ve výrobcích pro děti do tří let věku.

Nicméně nesmíme zapomenout, že tak jako tak se tyto chemické látky spolu s dalšími toxickými dostávají nevhodným zacházením do životního prostředí, například do spodních vod. DEHP je proto také řazen jako prioritní riziková látka v oblasti vodní politiky EU.


Popis výrobku: Nafukovací plastová hračka z polyvinylchloridu (PVC) ve tvaru modrého delfína s bílým břichem. Výrobek neobsahuje informace o věkové kategorii dětí, pro které je určen, ani informace o výrobci či osobě, odpovědné za uvedení výrobku na trh. Jedná se o výrobek neznámého původu. (zdroj MZ)

 

Zdroj: MZ, wikipedie

 

Aktuální nabídka

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy