zdraví

Káva, lékem proti depresi. Špatná zpráva pro Angličany.

 

Podle výzkumu, který byl publikovaný v Archives of Internal Medicne, ženy, které pijí dva nebo více šálků kávy denně, jsou méně náchylné k depresi. Zajímavé je, že tento účinek – byť se neví konkrétně proč – je spojovaný právě s kávou s kofeinem. Káva bez kofeinu stejný efekt nepřinesla.

Výzkum se zaměřil na 50 000 zdravotních sester, které pracují ve Spojených státech. Zvláštní na tom je, že donedávna nás vědci před vyšší konzumací kávy spíše odrazovali. Nyní říkají: ženy, pijte kávu, zlepšuje vám náladu.

Tým z Harvard Medical School sledoval zdraví žen po dlouhé období v letech 1996 až 2006. Výzkum se opíral spíše o dotazníky, které korespondentky vyplňovaly.

Deprese se vyvinula jen u 2600 žen v průběhu testování. S vyšší dávkou kofeinu se deprese u většiny žen snižovala. Ve srovnání s ženami, které vypily jen jeden šálek kávy týdně, pak ty, které konzumovaly dva až tři šálky denně měly o 15 % nižší riziko vzniku deprese. Ty, které pily čtyři a více šálku denně snížily riziko deprese o 20 %.

Výsledky také ukázaly, že pravidelné konzumentky kávy s větší pravděpodobností ještě kouřily, pily alkohol a nebyly tak aktivní v zapojování se akcí dobrovolníků, komunitních skupin či návštěv kostela. Byla zde nižší pravděpodobnost, že byly obézní a měly vysoký krevní tlak nebo cukrovku.

Podle výzkumníků přikládají i tyto výsledky váhu pro další práce. Bylo například zjištěno menší počet sebevražd u konzumentů kávy.

Hlavním podezřelým je „kofein“, jakožto klíčový hráč pro optimistický pohled na život.

Neexistuje však žádná doporučená dávka pro člověka, kolik by měl denněpožít kofeinu. Těhotným se doporučuje méně než 200 mg denně.

Jeden hrnek instantní kávy má zhruba 100 mg kofeinu, filtrovaná 140 mg, čaj pak 75 mg kofeinu. Plechovka coly obsahuje 40 mg kofeinu a 100g  tabulka čokolády obsahuje 50 mg kofeinu.

Kofein má fyzický účinek na funkci mozku. Blokuje přenos některých chemických receptorů, jako je například adenosin. Nicméně je potřeba uskutečnit další výzkumy, které by prokázaly, zda právě toto má hlavní význam pro odvracení depresí.

Zvláštní na tom také dále je, že jedním ze společných příznaků depresí jsou poruchy spánku. A to by právě měla káva zhoršovat. Navíc také příliš velké množství kofeinu by mohlo způsobovat úzkosti.

Prof. Bertil Fredholmova, expert na farmakologii a fyziologii ve Švédsku, k  výzkumu řekl, že  výsledky jsou uspokojivé pro milovníky kávy. Podle něho tento výsledek koresponduje s předchozími studiemi, které se zabývaly interakcí mezi kofeinem a mozkem.

Přesto je potřeba vše brát s rezervou a používat kofein – jakožto všechno ostatní – jen s mírou.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy