Knihy,  Renata Petříčková,  zdraví

Ruby Roth: A proto nejíme zvířátka

Přiznám se narovinu, že nejsem veganka ani vegetariánka. Že se zvířátky mám soucit někdy až příliš velký a pro okolí nepochopitelný, takže mi podobná kniha byla docela zářezem do černého svědomí. Tak by miluješ zvířátka, a přitom si je dáš k obědu? Řízeček pěkně osmažený a k večeru hrnek studeného mléka nebo sýrové orgie? A co kravičky v kravíně a co to kuře, jehož prsa ti leží na talíři?

Ne, nebojte se, není to taková hrůza, jako jsem si malovala v černých snech. Ale přesto bych k této knize ráda řekla několik postřehů.
V první řadě je určena nejmenším dětem, je vhodná na vtipné prohlížení, snad i díky obrázkům připomínající vtipnou karikaturu máme možnost se lépe vcítit do dětského nahlížení na zvířátka. Krávy, prasata, slepice, krůty nebo ryby, opice… je to úplně jedno, setkáte se tu s domácími, tzv. užitkovými zvířaty, stejně jako se zvířaty divokými. Těmi, kterým zase bereme díky těžbě či znečištění oceánu životní prostor a…

No je to smutná bilance, člověk tady na Zemi mnoho dobrého nevykonává v tomto směru.

Podívejte se ale dál… sami

Kniha je celkem tenká, stručná, jasná, koncipovaná jako dětské povídání a pár informací, které vám utkvějí v paměti jsou opravdu jen o tom, aby děti začaly samy přemýšlet nad tím, jak to se zvířaty chodí a že maso na tácku v obchodě není jen neživou hmotou, která vznikla v jakémsi imaginárním světě, ale že za ní opravdu je živé zvíře. Další zdroje informací a porovnání toho obrazu ať už na jakoukoliv stranu proběhne pak už podle vás…

Já jsem si například vyhledala pár videí z USA, kde se v živých vysíláních můžete podívat přímo na mléčné farmy, na všednodenní život krav online. Některé informace si tak zpřesníte, poopravíte, poupravíte. A hlavně – některá zvířata se mají opravdu dobře, jiná opravdu trpí, mnoho z toho, co se zde říká, nelze paušalizovat. A pak možná přijde otázka: „A kolik bude na světě slepiček, když je přestaneme jíst a jíst vajíčka?“ Kolik? „A co bude s dušičkami těch slepiček, které se chtějí narodit?“

A najednou se dostáváte do ryze filozofického světa, kde odpovědí může být třeba i to, že se prostě slepičky narodí jako něco jiného nebo na jinou planetu nebo si to prostě zařídí jinak. Anebo by se svět proměnil celý a slepičky by byly jen domácími zvířaty.

No a tu samou promluvu můžete absolvovat s krávami, prasátky nebo krůtami.

Milí rodiče, nad touto knihou se opravdu zastavíte, zamyslíte a možná si ten řízek k obědu rozmyslíte.

Minimálně tohle vede k tomu, abychom uvažovali nad tím, je-li nutné zvířata a jejich produkty jíst tak často, jak to obyčejně děláme.

O autorce:

Ruby Roth je umělkyně a ilustrátorka žijící v Los Angeles, Kalifornie. Vegankou je od roku 2003 a poprvé objevila zájem dětí o vegetariánství při výuce umění v mimoškolních zájmových kroužcích.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, 2017, www.ifp-publishing.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[pt_view id=”8f01f87e0f”]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy