Kultura

Čína zakázala písně Lady Gaga, Kate Perry a dalších interpretů

Foto: Nymf

Čínští teenageři se musí rozloučit s písněmi Lady Gaga a Kate Perry, které čínské ministerstvo kultury zakázalo jako „nevkusné“ a s „vulgárním obsahem“.

Informuje o tom Guardian. Podle autora článku je to však spíš sysifovský úkol. Už před dvěma lety mělo ministerstvo podobné ambice, aby nevkusnou a vulgární hudbu drželo stranou od mládeže. Nyní vypracovalo pečlivý seznam se sto zakázanými doslova zhoubnými písněmi. Čínské webové stránky musí do 15. září odstranit songy Lady Gaga, Kate Perry a několika asijských umělců. Jako každá autoritářská vláda chce samozřejmě odstranit písně s politickým obsahem.

Mongolský rapper byl už potrestán v květnu

V květnu  vláda zakázala mongolský hip-hop protest song a zatkla jejich rappera. Důsledkem byla demonstrace 29. května fanoušků mongolské Hohhot. Píseň byla věnována Mergenovi, mongolskému pasákovi dobytka, který byl surově zbit 10. května 2011. Rapper byl opakovaně čínskou vládou vyzván, aby stáhl svou píseň z internetu. Po čase s ním přátelé ztratili kontakt a vůbec netuší, kde se nachází.

V Číně žije na šest milionů etnických Mongolů, jejichž kočovný způsob života ohrožuje čínské těžařské společnosti. Místní pastevci bývají údajně násilně vysídlováni a jejich dobytek je zabíjen. Zbitý Mongolec se jen bránil čínskému nátlaku. V červnu 2011 byl čínskými úřady odsouzen pachatel, který se dopustil trestného činu na Mergenovi, k trestu smrti (freemuse.org)

Tibetská zpěvačka

V loňském roce tibetská zpěvačka Dhondup Tashi byla odsouzena za svou „podvratnou píseň“. Je autorkou alba „Mučení beze stop“, které obsahuje 13 písní, nostalgicky zaměřených na exil tibetského vůdce dalajlamy a také si v nich vzpomněla na zákrok čínské vlády proti Tibeťanům v březnu 2008. V její písni zní:

„Bolest za to,  že není svoboda v zemi Tibetu,

Bolest za to, že nám bylo sebráno dědictví našich předků.“

Zákaz přišel až po té, co už bylo prodáno několik tisíc kopií. 30letá zpěvačka po svém zatčení, právě když se nacházela v restauraci, strávila dva měsíce v nápravném zařízení, po té byla odsouzena na patnáct měsíců převýchovné práce. Čínská vláda zahájila už před několika měsíci masivní útok na tibetské umělce a intelektuály za jejich podvratnou činnost.  (freemuse.org)

Západní škodlivá hudba

Guns N’Rosses se dostal také na seznam kvůli svému albu z roku 2008.  Dalším je Jerry Lee Lewis. Šest písní Lady Gaga z alba „Born in This Way“ nebo písnička od Kate Perry – Last Friday Night.

Další zakázaná píseň čínskými úřady

V nelibosti jsou i některé songy Britney Spears, například Burning Up. Většina zakázaných songů je však z Tchaj-wanu a Hong Kongu, od Lady Gaga je zakázáno  celkem 6 písniček.

Existují však i starší seznamy zakázaných skladeb. Na začátku roku například byly zakázané písně od Eminem, Christina Aquilery a Kylie Minogue. V roce 2006 byly údajně zakázány některé skladby od Roling Stones.

Jakmile čínská vláda zakáže nějakou hudbu, „podvratní živlové“ hned bokem desítky dalších složí – proti postupům čínské vlády, proti cenzuře, proti dalším protiprávním jednáním.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy