Glosy

Mrakodrap vzhůru nohama

Zdá se, že v blízké budoucnosti zažijeme architektonickou revoluci. Zatímco v současné době známe města jako zahuštěné dopravní sítě s vysokými domy a v mnoha velkoměstech světa i mrakodrapy, s hlučnými přeplněnými ulicemi lidí a obchodů, pak budoucnost nabízí šanci uvolnit nebo přehodnotit tento prostor.

superrodina-zpravodajství a kultura

Současná architektura a trendy odebírají prostor na zemi. A ten není nekonečný.

Co takhle stavět v podzemí?

V některých lokalitách světa to může být výzvou k obraně před leteckými teroristickými útoky či k ekologičtějšímu prostředí, neboť o to by mohla být krajina zelenější.

Hlavní město Mexika už má své plány na stole. Nemůže se dále rozvíjet, dusí se omezeným prostorem. Žijí zde miliony lidí a město trpí nedostatkem stavebních pozemků. Jsou zde zákonem stanovená výšková omezení budov a také je zakázáno strhávat historické budovy. Prostor pro novostavby je mizivý.

BNKR Aquitectura přišla s ambiciózním nápadem vytvořit další nové město právě v podzemí. Tato architektonická a výzkumná firma navrhla vzhled budovy jako obrácené pyramidy, která by měla být postavena pod Plaza de la Constitución, v srdci historické části Mexico City, v místě, kterému lidé přezdívají Zócalo.

Střecha by měla být prosklená a přitahovat přirozené světlo dolů až na nejnižší úroveň. V místech obrácené pyramidy by mělo být muzeum s mayskými a aztéckými artefakty, maloobchodní a rezidenční prostory. Dále se počítá také s kancelářskými prostory.

Podle BNKR tato velkolepá budova je zřejmým soupeřem mrakodrapů. Prvořadé cíle v historické městské krajině jsou zachování zastavěného prostředí a nový projekt nabízí nové prostory, aniž by se narušil historický a architektonický celek na povrchu.

Jejich návrh nezůstal bez povšimnutí, vyhrál už v roce 2010 v časopise eVolo první místo v soutěži mrakodrapů.

 

Připojte se k nám na FACEBOOKU a TWITTERU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Transformers 3: Dark of the Moon překročil miliardů v ziscích!
Captain America: První Avenger – dnes startuje v českých kinech – 4. 8. 2011
Co takhle líbat se přes internet?
Očkování proti planým neštovicím zabrání doživotním jizvám
Kde všude kolem nás je jedovatá rtuť?
Kovbojové nebo Šmoulové? Kdo má větší šanci?
Máte strach pomoci zraněnému?
Amy Winehouse hrála na bicí a zpívala až do rána.
George W. Bush natočil s National Geographic dokument o 11. září
Vychovávají počítačové hry masové vrahy?
Nejodvážněší psi světa
Íránské herečky propuštěny na kauci
Jsou evropští nacionalisté víc nebezpeční než islamističtí teroristé?
Matka Amy Winehouse: „Byla to jen otázka času…“
Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy