Share
pudink náhled

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE: 1 vejce 3 lžíce octa INGREDIENCE NA SALÁT: 250 g menších brambor ½ červené cibule hrst polníčku hrst čerstvého špenátu 40 g slaniny snítka kopru sůl, pepř ...
Pokračujte ve čtení

Kouzlete výtečné recepty s českým chlebem

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na ...
Pokračujte ve čtení

Výborné recepty. Bez cukru a bez lepku. Žijte CUKRFREE!

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno dobré jídlo, nebo diabetes. Možná jste se již setkali s termínem „cukrfree“. Ve své podstatě se vskutku nejedná o žádnou redukční dietu, která vám pomůže zhubnout do plavek, ale o životní ...
Pokračujte ve čtení
Kuchařka ze vsi

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016 Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI gurmánky Šárky Škachové. Pokud se domníváte, že se jedná o klasickou kuchařku - na jedné straně recept, na druhé fotografie, budete velmi mile překvapeni krásnou vesnickou, téměř rodinně založenou kuchařkou, ...
Pokračujte ve čtení

České smoothie recepty na váš stůl

Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl? Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru. Taky jsem podlehla a už si napsala Ježíškovi. Donedávna jsem v různých kombinacích odšťavňovala zeleninu a ovoce. Vzniklá šťáva je bombastický životabudič, nabíječ energie, pročistí pleť a pochopitelně s tím dodá tělu ...
Pokračujte ve čtení

Recepty na francouzské koláče

Francouzské koláče na podzimní stůl Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém zpracování i nevšedním gurmánském zážitku. Několik tipů v podobě nových koláčů nabízejí teď v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde se zaměřují na tradiční francouzské recepty. Vyzkoušet ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

Češi jsou opravdovými milovníky chataření. A každý chatař či chalupář si rád vychutná klasické pochoutky v nejeden letní večer. Drůbežářský závod Klatovy připravil kuřecí maso v marinádách bez éček, a proto již není třeba maso na gril dlouho připravovat. Naopak tak vzniká prostor pro vyladění příloh a dalších chodů ze surovin, které nám ...
Pokračujte ve čtení

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

Dělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i díky rozmachu dalších stravovacích směrů. Z receptů Lenky Kořínkové lze snadno do jídelníčku aplikovat cokoliv, ať už zkoušíte paleo stravu nebo třeba raw food. Lenka o této knize říká, že je ...
Pokračujte ve čtení

Recepty ze zdravé syrové kuchyně

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od Radmily Zrůstkové. Báječná kniha inspirovala můj nůž, prsty a mixér, a tak jsem se pokusila o následující chuťově vytříbené dobroty. V první chvíli jsem chtěla být naprosto důsledná a pracovat do ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: Bylinková omáčka, grilované rolky a indická pomazánka

Bylinková omáčka Ingredience: 150 g tvarohu 2-3 lžíce mléka 2 lžíce citrónové šťávy 3 lžíce olivového oleje lžička medu, sůl 4 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha, oregano) Červená paprika Postup: Bylinky opláchneme, jemně nasekáme a pokapeme lžící olivového oleje. Necháme chvíli odpočinout. Tvaroh vyšleháme s olejem a ...
Pokračujte ve čtení

Recepty na léto: Koláč s tvarohem a kysanou smetanou, krém s lesním ovocem, tvarohové placičky

Koláč s tvarohem a kysanou smetanou Ingredience: Těsto: 280 gpolohrubé mouky 200 gtuku 2 žloutky špetka soli mouka na vál máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu Náplň: 500 gtučného tvarohu 4 vejce 250 gmoučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky) 500 ml zakysané smetany špetka soli ...
Pokračujte ve čtení

Osvěžující letní recepty s mlékem a mléčnými výrobky

OSVĚŽTE SE V LÉTĚ MLÉKEM A MLÉČNÝMI VÝROBKY Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát. V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli ...
Pokračujte ve čtení

Oblíbené recepty pro děti k jejich svátku

Mezinárodní den dětí se slaví již 63 let. Svým věkem dávno tomu již, co vykročil z dětských bačkurek, ale na rozdíl od Mezinárodního dne žen na tento svátek jsme vůbec nezanevřeli a slavíme ho se vší parádou. Děti si už v pátek mnohde učení ve školních lavicích moc neužily: vyjížděly na různé ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: speciality na grilování

Ďábelské kuličky v alobalu Se stále krásnějším jarním počasím pomalu nastává sezóna grilování. Jaké lahůdky si letos připravit? Přinášíme vám recept na ďábelské kuličky.   Ingredience: Cibule - 1 ks Chilli Mleté maso - 600 g Sůl Voda   Postup: Do mísy vložíme jemně umleté hovězí a vepřové maso, zalijeme ...
Pokračujte ve čtení

Další velikonoční recepty: růžová vajíčka, játrové nočky a velikonoční nádivka

Růžová vajíčka K Velikonocům bezesporu patří vajíčka a kraslice. Originální velikonoční vajíčka si můžete vyrobit také doma, a to konkrétně růžová. Uvařená, oloupaná vajíčka přelejeme vychladlým nálevem z octa, vody, bobkového listu, nakrájené řepy, cibule, bobkového listu a lžičky cukru. Necháme je asi 20 minut barvit. Poté je rozpůlíme a ...
Pokračujte ve čtení

Velikonoční recepty: beránek, motýli, biskupský chlebíček a pletenec s pistáciemi

Beránek z třeného těsta Velikonoční svátky se nezadržitelně blíží a s nimi i období dobrého jídla a pití. Provoňte si svůj byt při výrobě tradičního velikonočního beránka. Postup: Heru vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby hodně změkla. Dejte ji do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do ...
Pokračujte ve čtení

Léčivé recepty proti chřipce a nachlazení

Zázvor, med a citron (léčivé želé) . . Chcete, aby vás letos chřipka obešla velkým obloukem? Potom vyzkoušejte léčivé želé – sladkou a účinnou kombinaci zázvoru, medu a citrónu.  Pokud si chcete do ledničky připravit hřejivou léčivou dobrůtku, tak nakupte citrony a zázvor. Med již jistě máte doma. Omyté citróny ...
Pokračujte ve čtení

Recepty nejen pro děti: zeleninová polévka.

Ingredience: 0,5 cm plátek másla 1 velká mrkev 1 velká petržel kus celeru 2 řapíky z řapíkatého celeru kousek květáku 4 malé brambory 1 stroužek česneku sůl Postup: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel) a pozvolna osmahneme. Zalijeme litrem studené vody, přidáme na ...
Pokračujte ve čtení

Nevaří se jen v kuchařkách. Recepty Moniky Petrlové z povídkové knížky Hafni!

Monika Petrlová v povídkové Hafni! i vaří Mladá autorka žijící v Olomouci mile překvapila čtenáře na podzim 2011 svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, kdo knížku četli, už vědí, že v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty na pochoutky, které se u Petrlových ...
Pokračujte ve čtení

Recepty nejen pro děti: brokolicovo – květákové placičky

Dostat do svéhlavého potomka trochu zeleniny bývá někdy úkol přímo nadlidský. Zvlášť pokud se jedná o tak nepopulární druh, jako je brokolice. Přesto se můžeme pokusit ji do jídelníčku aspoň občas „propašovat“. S našima brokolicovo – květákovými placičkami se vám může stát že je nestihnete smažit a (pokud to neprozradíte) nikdo ...
Pokračujte ve čtení

Recepty nejen pro děti: lahodná rajská polévka s rýží.

Také u vás ve školní jídelně na základní škole vařili tu lahodnou, voňavou a hustou rajskou polévku? U nás to byla jediná polévka, na kterou se stály fronty, děti si chodily přidat a talíře vracely prázdné. Proč ji tedy neuvařit doma? Její příprava je tak snadná, že si ji můžete ...
Pokračujte ve čtení

Recepty nejen pro děti: palačinky se špenátem a krůtím masem

  Jedno z nejoblíbenějších dětských jídel jsou palačinky. A co jsme se jich, my maminky, nadělaly a ještě určitě naděláme. Jejich další výhodou je, že je lze bezpochyby nazvat rychlým teplým jídlem. Děti se jich snad nikdy nepřejí. Nicméně, napadlo vás někdy udělat radikální změnu? Co takhle palačinky na slano? Respektive ...
Pokračujte ve čtení

Sladké recepty: banánové kuličky, perníková chaloupka a piškotové úly

Banánové kuličky Chcete letos na Vánoce vyzkoušet něco netradičního? Potom zkuste výborné banánové kuličky. Banány rozkrájíme na kolečka, mezi dva piškoty vložíme po jednom kolečku a opatrně přitiskneme k sobě. Tento polotovar pak namáčíme v rozpuštěné čokoládě (nebo čokoládové polevě) napíchneme na párátka jako jednohubku a necháme ztuhnout. Povrch můžeme ...
Pokračujte ve čtení

Kuchařka napsaná s maximální péčí a láskou nabízí ty nejbáječnější recepty pro tebe.

Listuji novou kuchařkou Heleny Rytířové a mám pocit, jako bych slyšela svoji maminku nebo babičku, když mě zasvěcovaly do úžasného umění přípravy jídel. Stejná atmosféra na mě dýchá z každé stránky, z drobných poznámek a rad, kterými jsou všechny recepty doplněny a díky kterým se do vaření může pustit i začátečník a ...
Pokračujte ve čtení

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

Slovo „dobroty“ je v tomto případě opravdu na místě. Autorky vymazlily své recepty k dokonalosti zejména ve dvou směrech – v jednoduchosti a ve vzájemných kombinacích.  Zdá se, že některé recepty jsou výsledkem několika pokusů, z nichž nakonec vyšel ten nejlepší jako vítěz. A jsem si jista, že ty zdánlivě neúspěšné variace vám někde ...
Pokračujte ve čtení

Claudia Lazar, Monika Cordes: Sladký život

Znáte kuchařky, do kterých se vracíte jen proto, abyste se kochali obrázky a představami? No tak tahle je za prvé dobrý malý tip na dárek – protože ji schováte doslova do kapsy… a za druhé má při ní člověk právě tenhle pocit. Sliny se mu sbíhají a těší se na ...
Pokračujte ve čtení
Chia semínka

36 x Chia semínka. Pořádný kuchařkový boom!

Kdo by je neznal. Semena šalvěje hispánské jsou ale zajímavá i z obyčejného kulinářského hlediska. V tomhle směru jsou doslova k zamilování a tak mi snad odpustíte, když jejich super významy a super vlivy na zdraví nechám dnes stranou. Jsou to drobná semínka podobná máku, která po poměrně krátké době namočení ...
Pokračujte ve čtení

Vyrábět si vlastní kosmetiku je jako vaření

Buďte mazaní i mazané jako lišky a naučte se na kurzu vyrábět domácí přírodní kosmetiku. S Liškou Mazanou je to snadné jako uvařit si… stačí znát pár jednoduchých rad, mít kvalitní ingredience a užívat si to ...
Pokračujte ve čtení

VELKÁ SOUTĚŽ S METAFOROU! Spousta zajímavého čtení, inspirace pro kutily, domácí kosmetika, vyšívání… Je toho opravdu hodně!

Nakladatelství Metafora nás v tomto měsíci doslova zahlcuje řadou nových krásných knih. Můžete si je i spolu s předchozími tituly prohlédnout na jejich nově zpracovaných webových stránkách zde. Začíná MEGA SOUTĚŽ S METAFOROU O 21 KNIH! Tak to už je opravdu nášup a šance na výhru jsou pro to velmi vysoké. Podívejte se, ...
Pokračujte ve čtení
eidam náhled

Eidam – nejoblíbenější český sýr pod lupou

Když se řekne slovo „sýr“, většinou si hned vybavíte „eidam“. Eidam pochází z holandského městečka Edam. "I" navíc se převzalo díky výslovnosti z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně jako Nizozemci, vyslovujte ho tedy „ejdam“ (nikoliv „ajdam“). Jeho kořeny spadají až do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, ...
Pokračujte ve čtení

Sladký výlet po Evropě

Věděli jste, že téměř každé evropské město má svůj typický dezert nebo sladkou tečku, které nelze odolat? Blogger a kuchař Tobias Müller se vydal dobrodružnou cestu Evropou a nechal vzniknout výjimečnou kuchařku ...
Pokračujte ve čtení
minidobroty k čaji náhled

Kočičí jazýčky s čajem Matcha a jiné francouzské minidobroty

Nevíte, co v neděli k čaji, v pondělí po obědě, v úterý ke svačině, ve středu k přesnídávce, ve čtvrtek … ? Ale to je jedno, protože čas na malé milé mlsání si snad najít vždy můžeme. Ze čtyřiceti receptů Minidobrot k čaji pro dnešní čajový dýchánek vybíráme: KOČIČÍ JAZÝČKY S ČAJEM MATCHA Suroviny na 50 ...
Pokračujte ve čtení
zdravé střevo

David Frej, Jiří Kuchař: Zdravé střevo

Spíše by se tato kniha měla jmenovat „Základy péče o náš druhý mozek“. MUDr. David Frej patří k autorům, kteří píší neuvěřitelně precizně. Jiří Kuchař jako druhý z autorů má naprosto stejnou pověst a tam si můžete být jisti, že držíte v rukou jednu  z nejlépe zpracovaných knih na téma vlivů zažívacího traktu na ...
Pokračujte ve čtení
Detox pro vaše zdraví

Očištěte své tělo a duši. Detoxikace organismu v každém ročním období

Lucie Reynierová, Detox. 40 receptů na celý rok. Nakladatelství Metafora 2016. Detoxikace organismu je chápána jako metabolická reakce organismu, která probíhá v játrech, za účelem odstranění toxinů z těla, za něž jsou považovány nežádoucí látky jako alkohol, umělá aditiva, tuky, ale také očištění negativních následků z životního prostředí (znečištěné ovzduší, smog, tabákový kouř) ...
Pokračujte ve čtení
přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika pro každý den

Dr. Christina Kraus, Přírodní kosmetika pro každý den. Grada 2016 Chceme vypadat krásné, mladé, zdravé, přejeme si, aby naše pleť byla svěží, pevná a působila přirozeným dojmem. Často jsme pro to ochotny udělat cokoliv – popravdě řečeno, pokud rozpočet dovolí. Zpočátku možná zanedbatelné experimenty ve dvaceti, ale sílící snaha s přibývajícím věkem ...
Pokračujte ve čtení

Recept na netradiční polévku: Celer s křenem, citronem a petrželí

Podzimní počasí je chladnější, než jsme byli dosud zvyklí. Ještě před pár dny jsme venku pobíhali v tričku či v tenké mikině. Jenže rtuť na teploměru klesla ráno k pěti stupňům a v některých místech ještě níže. S přibývajícími dni podle kalendáře bude ještě chladněji. Pojďme se zahřát dobrou a ...
Pokračujte ve čtení

Pouliční kuchyně Jennifer Joyce přináší jedinečné chuťové i vizuální zážitky

S jakou láskou se dát psát o jídle a o vaření! Jennifer Joyce pojala svou publikaci, MOJE POULIČNÍ KUCHYNĚ, jako srdeční záležitost. Procestovala a ochutnala jídlo dvaceti čtyř zemí světa, následně více než dva roky vyvíjela, testovala a znovutestovala získané recepty, aby byly jednodušší a lépe dostupné pro kohokoliv. „Rozpoznat příchutě ...
Pokračujte ve čtení

Jáhly s kapustou a žampiony podle Kuchařky ze Svatojánu

Pokud pro vás jídlo znamená víc než způsob, jak zasytit břicho, je pro vás zážitkem, rádi zkoušíte nové chutě a recepty, zajímají vás souvislosti kolem daného pokrmu – např. složení, zdraví prospěšnost, kalorické tabulky apod., tak vás nejspíš nenadchnou závodní jídelny, rozhodně vás ale vezme za srdce Kuchařka ze Svatojánu ...
Pokračujte ve čtení

Život krále českého rock and rollu – divoký vrchol a temný pád

Mladý „šoumen“ s blonďatými vlasy v černých brýlích se nezvykle vlní u mikrofonu. A lidí šílí. Holky blázní a rocker Miki si může vybírat. Jako by neměl žádné zábrany: děvčat na jednu noc je nespočet. Nebo spíš „kurev“. Neváží si jich. Jsou tak snadno dostupné. Ale on není o moc lepší. A ví ...
Pokračujte ve čtení

Recept: červený paprikový hummus ze šuplíku raw food

Červený paprikový hummus Množství 6 – 8 porcí Doba přípravy: 10 minut 1 hrnek (150 gramů) nakrájené červené papriky ½ hrnku (120 gramů) raw pasty tahini (sezamové pasty z nepražených semínek) ¼ hrnku (60 ml) citronové šťávy 3 lžíce (45 gramů) konopných semínek 3 stroužky česneku 1 lžíce (15 ml) olivového ...
Pokračujte ve čtení

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

Jsem za tuto očiotevírající knihu nesmírně vděčná. Váháte ještě nad kvalitou dnešních potravin? Tato kniha otevře oči každému, kdo ještě před tímto problémem strkal hlavu do písku. A přiznám se, že snad každá maminka malých dětí se nad touto knihou uvzdychá. Ano, je strašně fajn vědět tu teorii, o které ...
Pokračujte ve čtení

Francie do každé kuchyně

Další várka chutných a kvalitních receptů francouzské kuchyně přichází ve druhém dílu dnes již klasické kuchařky Umění francouzské kuchyně. Knihu i podruhé vydává nakladatelství Jota. Když přišla Julia Childová se svými kolegyněmi s nápadem vydat kuchařku francouzské kuchyně, koukali na ně všichni jako na blázny. Po vydání však jejich Umění francouzské ...
Pokračujte ve čtení

Cesta za voňavým bochníkem

Doma upečený chleba, vůně a chuť, kterou nic nepřekoná. A k tomu špetka voňavé Francie, levandulové Provence, a hodně suchého britského humoru. To vše nabízí novinka z nakladatelství Argo, Tajnosti francouzského pekaře. „Přepadne-li vás nepříjemný pocit, že vás někdo uhranul, zbavíte se toho v nejbližší boulangerii. Zabalte kousek chleba do čistého bílého ubrousku, ...
Pokračujte ve čtení

Prvorepublikové dobroty u vás doma

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie, klidu, závan starých časů, ale především nese určitý punc kvality a poctivosti. Díky novince Kuchařka první republiky z nakladatelství Smart Press si nyní můžete období první republiky připomenout i ve vlastní kuchyni. Prvorepubliková kuchyně nabízí nepřeberné množství receptů, čerpala z našich ...
Pokračujte ve čtení

Čtení pro pohodu a klid

Naše rodina, týdeník vycházející již neuvěřitelných 47 let, nabízí svým čtenářům každý týden třicet stran zajímavého, zábavného a především pohodového čtení. Nyní rozšiřují řady svých čtenářů a přicházejí s mimořádnou slevou pro nové předplatitele. Čtete-li rádi přátelské, pozitivní články prosté mrtvol či politických machinací, může se týdeník Naše rodina stát ...
Pokračujte ve čtení

Zatočte s trémou!

Chcete, aby vám protivná tréma nebránila ve vystoupení před lidmi? Pak je tato kniha právě pro vás. Je určena všem, které v životě provází tréma a kteří se jí ne a ne zbavit. Známý kouč a trenér Jiří Daníček přináší nový pohled na vystupování před lidmi. Naučí vás pracovat s vašimi ...
Pokračujte ve čtení

I bez lepku vás smí honit mlsná

Bezlepková dieta, celiakie neboli intolerance lepku, je dnes již zařazena mezi civilizační choroby. Už ale není tak strašidelnou diagnózou, jak tomu bylo dříve. Lidé s bezlepkovou dietou mohou s úpravou stravování hodovat bez dalších omezení. Autorce knihy Moučníky bez lepku, se málem zhroutil svět, když zjistila, že má doma dceru s intolerancí lepku ...
Pokračujte ve čtení

Kuchařka pro vaření bez rafinovaného cukru: Tak chutná štěstí

Mám už trošku odrostlejší dítka a jejich stravovací návyky jsou bohužel načnuté reklamou a chtěním babiček dát jim něco „pro děti“.  Ovšem s touhle knihou ve mně vyvřela nová dávka děti alespoň ZBAVIT CHUTI NA RAFINOVANÝ CUKR! Vždyť, pokud ještě nemáte úplně mrtvé chuťové buňky, musíte cítit, jak bílý cukr zabíjí ...
Pokračujte ve čtení

Slavnosti moravského uzeného provoní Brno i Valtice

Kdy: 8. a 9. února 2014 Hrad Veveří, Brno 1. a 2. března 2014 náměstí Svobody, Valtice Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 8. a 9. února hrad Veveří a 1. a 2. března náměstí Svobody ve Valticích. Na Slavnostech moravského uzeného (www.moravskeuzene.cz) svoje výrobky předvede ...
Pokračujte ve čtení

Velké potíže vyhlášeného hotelu pro duchy a kostlivce

  Heřman Hmmm je zodpovědný mladý muž, přesněji náctiletý mladík, který velmi zodpovědně vede rodinný hotel. Pomáhá mu statečně, především v kuchyni, jeho sestra-dvojče Hermína. Jejich tatínek většinu dne prospí, maminka jako věhlasná operní děva dlí velmi často na turné. Sourozencům tedy nezbývá, než se o sebe i rodinný podnik postarat ...
Pokračujte ve čtení

Kuchařka osamělého muže: Jste macho? Pak je tato kniha určena právě vám

Vzít si na recenzi knihu, která mi "není určena" byla přinejmenším výzva. Poctivě přiznávám, že to není čtení pro citlivky a slabé povahy vůbec. A to nejen kvůli poněkud hrubším výrazům, než na jaké jsme v tomto žánru zvyklí. Hned na první stránce jsem se "spravedlivě rozhorlila". Cože? takhle že ...
Pokračujte ve čtení

Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem přilákaly 2000 návštěvníků

  První obnovené Slavnosti brambor vzbudily nečekaný zájem. Farmou EDEN v Bystřici nad Pernštejnem proudily celý víkend davy nadšenců. Areálem se linuly vůně bramborových specialit vařených, smažených i pečených. Poklepáním základního kamene EDEN Centra zelených vědomostí byly v sobotu zahájeny Slavnosti brambor. Již za rok se totiž pro veřejnost otevře Farma ...
Pokračujte ve čtení

Recept: dýňová polévka

Dýně byla často považována za jakousi levnou "náhražku" a v některých lidech tento dojem přetrvává dodnes. Přesto dýně ve svých mnoha podobách zažívá v posledních letech návrat do našich kuchyní. Malé, velké, kulaté či šišaté, žluté, bílé nebo zelené... stačí si vybrat. Nemůžete udělat chybu. Dýně jsou nejen chutné, ale ...
Pokračujte ve čtení

Poslední tango s Carmen – varujte se pštrosí taktiky!

Alena Jakoubková přivedla ve své další knize o ženách a pro ženy (ale pánové jsou vítáni též) na svět ženu s netradičním jménem Carmen, pěkným vzhledem, skvělými rodiči a výbornými kamarádkami, ale s velmi problematickou vlastností. Carmen je totiž vyznavačkou „pštrosí taktiky“. Snaží se jednoduše vše řešit mlžením, mlčením, zatajováním nepříjemných ...
Pokračujte ve čtení

Aromaterapie: Cesta ke zdraví a duševní rovnováze

Rostlinné léčitelství dnes už naštěstí není vnímáno jako šarlatánství a léčivým účinkům přírodních látek se věnuje stále větší pozornost. A tak i aromaterapie, disciplína stará přes 9 tisíc let, na prahu 21. století zažívá svou renesanci. O tom, že vůně mohou zlepšit naše zdraví i náladu a zpříjemnit prostředí, v němž ...
Pokračujte ve čtení

Recept: tiramisu

Ingredience: 250 g cukrářských piškotů 200 g zakysané smetany 100 g Lučiny nebo Ricotty hrneček vychlazeného vanilkového pudinku 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 150 ml silné kávy kakao na posypání Postup: Polovinu balení piškotů naskládáme do mělké mísy podlouhlého tvaru. Důkladně je pokapeme kávou (piškoty mají být kávou ...
Pokračujte ve čtení

Křest knihy Moje BIO pochoutky proběhne na Pohankové bioslavnosti

Zdeňka Kolláriková, Ivan Mach, Moje BIO pochoutky. 50 nejchutnějších receptů. Nakladatelství Grada, 2013. „Odvážné ženy, které sahají po této knížce (a možná i některý muž obrácený na víru zdravé a k přírodě šetrné stravy), prahnou nejenom po tom, jak to v kuchyni pro rodinné blaho dělat lépe, ale často bývají, podle mých ...
Pokračujte ve čtení

Recept: tvarohové knedlíčky od naší babičky s mačkanými jahodami a smetánkou

V naší redakční kuchyni zavládla jahodománie. Jahody jsou prostě všude a my z nich připravujeme jednu dobrotu za druhou a následně se dohadujeme, kterou předložíme vám, našim milým čtenářkám a čtenářům. Dnes zvítězily tvarohové knedlíčky, jaké vařily už naše babičky… No řekněte, dá se jim odolat? Na knedlíčky (na 2 - 3 ...
Pokračujte ve čtení

Recept: jahodový koktejl s vanilkovou zmrzlinou

Léto, horko… a vy máte tak trochu hlad, nebo snad chuť? Ale na co? To pravé, voňavé, osvěžující, co právě potřebujete, je tento lahodný jahodový koktejl. Vyzkoušejte ho a už nebudete chtít jiný 😉 300 g jahod 200 ml mléka 100 ml smetany 2 vrchovaté lžíce vanilkové zmrzliny 1 vanilkový ...
Pokračujte ve čtení

Recept: Špenátový koláč z listového těsta

Můj pětiletý syn tento koláč miluje, manžel si ho dává studený k snídani a naši přátelé ho vždy rádi uvítají jako pohoštění na zahradě za letního večera. A jeho výhody? Je výborný, dá se jíst teplý i studený, zvládne ho i začátečník a hlavně – jeho přípravou nestrávíte u plotny půl ...
Pokračujte ve čtení

Chcete zkusit japonskou kuchyni? Recenze Velké japonské kuchařky

Nejlepší česky psaná japonská kuchařka, jakou jsem zatím měla možnost číst a testovat. Japonská kuchyně musí vzbudit touhu v každém, kdo ji zahlédne byť jen „z rychlíku“. Je tak pestrá, barevná a nápaditá! Zde je skutečně vaření povýšeno na umění. Každý prvek, počínaje používaným náčiním, pečlivě vybíranými surovinami, přes precizní zpracování ...
Pokračujte ve čtení

Recept na vláčné kokosovo-mandlové řezy

Moje milé čtenářky, moji milí čtenáři! Dnes vám přináším recept na báječné vláčné kokosovo-mandlové řezy, které se doslova rozplývají na jazyku. Kdo má rád kokos, miluje i tyto řezy (výjimkou potvrzující pravidlo je můj manžel, ten miluje pouze jablečný závin a bábovku… a mě, zvlášť když mu uvařím opravdu velký ...
Pokračujte ve čtení

Recept: Pivní těsto – jablečný závin, povidlové taštičky a tvarohové koláčky

Málokteré těsto je tak nenáročné na práci a suroviny. Ti, co ho ještě neznají, nejspíš namítnou: „Cože? Pivo do sladkého moučníku??? To musí být aroma!“ Vsadíme se, že chutná výtečně? Seberte odvahu a vyzkoušejte! Nabízím vám hned tři recepty. Pivní jablečný závin (rozpis na 3 „nohy“ na délku běžného plechu) ...
Pokračujte ve čtení

Restované krůtí medailonky se zeleninou a celerovo-bramborovou kaší

Restované krůtí medailonky se zeleninou a celerovo-bramborovou kaší (pro 4 osoby) Ač se to možná na první pohled nezdá, toto jídlo je velmi příjemné a na přípravu nenáročné. Krůtí maso patří mezi nejzdravější masa vůbec, a když ho navíc doplníte restovanou zeleninkou a do kaše propašujete celer, můžete se těšit ...
Pokračujte ve čtení

Ryba Chyba – nečekané odhalení z hlubin vodních ploch

Ryby dvakrát nemusím, připadají mi studené, slizké, bez emocí. I když by to tak být nemělo, protože jsem znamením Ryba. Ale objevila jsem nedávno rybu, která mi sympatická je – velmi sympatická. Je trošku netypická, nosí brýle, plavání jí moc nejde a po dně toků, potoků, tůní, jezer a rybníků ...
Pokračujte ve čtení

Jak vaří Matylda Pekárková aneb víte, co je to okometrická kuchařka?

Ivana Hutařová vaří ráda, vaří dobře, skvěle se u ní člověk poměje. Proto není divu, že její hrdinka Matylda také dobře vaří a chystá denně teplé večeře. Tak mne napadlo, že by se s námi Ivana-Matylda mohla podělit o informaci, jak to stíhá, kde bere na vyváření čas? Odpověděla mi a ...
Pokračujte ve čtení

Valentýnské dobroty. Snídaně z lásky a k obědu kuře na bílém víně.

Snídaně z lásky Valentýn, svátek zamilovaných, se nezadržitelně blíží. Chcete příjemně potěšit svého partnera? Potom pro něj připravte snídani z lásky, na kterou jen tak nezapomene. Toustový chleba položte na větší prkénko a pomocí vykrajovátka ve tvaru srdce z něj vykrojte střed. Máslo rozpusťte v malé pánvičce na středním plameni a ...
Pokračujte ve čtení

Recept: Marmeládový chléb s máslovým pudinkem

Marmeládu lze použít k více účelům než ji jen mazat na toasty. Hořkost pomerančové kůry se báječně mísí s chutí chleba a máslového pudinku, ale k tomuto receptu můžete použít jakýkoliv druh citrusové marmelády. Tento pudink je báječný sám o sobě, ale chcete-li, můžete ho ještě vylepšit šlehačkou. .  . . Ingredience: (6 ...
Pokračujte ve čtení

Masopustní dobroty: moravský vrabec a koblihy

Masopust bývalo období od Tří králů do Popeleční středy (letos připadá na 13. února). Obzvláště veselé bývaly poslední tři dny masopustního období, kdy se hojně hodovalo a po obcích chodily barevné maškary. K masopustnímu hodování neodmyslitelně patří vepřové hody a – samozřejmě – koblihy a koláče. Takový host musel ochutnat vše, ...
Pokračujte ve čtení

S Cibulkou v pyžamu — nejen o Jiřině Jiráskové.

Když psal Aleš Cibulka o Jiřině Jiráskové, už se mu neklepala kolena strachy. Mnoho let již byly přátelé. Tehdy si zavzpomínal na její 75. narozeniny a neobvyklý dárek. Jiřinka dostala chlapa. „A nebyl to chlap ledajaký – byl to malíř pokojů,“ píše ve své knize A. Cibulka, „musím tady upřímně ...
Pokračujte ve čtení

Sladký recept pro báječné odpoledne: buchty podle hodné sousedky

Hledáte inspiraci na sladké pečení? Potom vyzkoušejte kynuté buchty. Makové, tvarohové nebo povidlové? Záleží jen na vašem apetitu. Jak na to? Sklenku vlažného mléka osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít, přidáme lžíci mouky a ještě chvíli počkáme. Jakmile se vytvoří „čepička“, vlijeme kvásek do mouky, přidáme ...
Pokračujte ve čtení

Tak to tu ještě nebylo. Recept na DÝŇOVOU POLÉVKU.

Chcete se v zimě zahřát chutnou polévkou plnou vitamínů? Potom vyzkoušejte vyhlášenou dýňovou polévku! Dužninu z dýně nakrájíme na kostičky asi jedenkrát jeden centimetr velké. Pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, zalijeme vývarem, přisypeme kostičky dýně, přidáme kopr, osolíme, opepříme a dáme vařit. Jakmile je dýně měkká, což trvá asi 15 ...
Pokračujte ve čtení

Recept pro vás: salát Caesar.

Chcete si po vánočních svátcích dopřát nějaké lehčí jídlo, které ovšem chutná výborně? Potom vyzkoušejte vyhlášený Caesar salát! Nejdřív si předehřejeme troubu na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj plátky slaniny. Každý natřeme javorovým sirupem a pečeme je čtvrt hodiny dozlatova. Poté necháme vystydnout a pak ...
Pokračujte ve čtení

Recept: Mozartovy koule

Vánoční cukroví nemusí být pouze rohlíčky, perníčky nebo linecké. Vyzkoušejte inspiraci z Rakouska a pochutnejte si na vyhlášených Mozartových koulích. Jak na to? Nejprve rozmixujeme mandle, ke kterým přidáme 300g cukru, vodu a vypracujeme těsto. Umeleme i pistácie, přidáme 150g cukru a rum a vypracujeme vláčnou hmotu. Ze zelené směsi utvoříme ...
Pokračujte ve čtení

Vánoční recept: rybí polévka

Rybí polévka Na štědrovečerní stůl kromě kapra a bramborového salátu neodmyslitelně patří také rybí polévka. Připravit si ji snadno můžete i doma Očištěnou rybí hlavu zbavte žaber, zalijte ji 1 litrem vody, osolte a nechte zvolna vařit spolu s cibulí a divokým kořením. Po 30 minutách odstavte a sceďte. Vývar ...
Pokračujte ve čtení

Recept: Normandský koláč s whisky.

Helena Rytířová, Kuchařka pro tebe. Báječné recepty krok za krokem. Nakladatelství Fragment. Ingredience 140 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 5 vajec 140 g cukru krupice 140 g másla 500 g jablek 1 lžička skořice 100 ml whisky Postup: Jablka oloupej, nakrájej na čtvrtky a vykrájej z nich jádřince ...
Pokračujte ve čtení

Recept: čokoládové podkovičky

Chystáte se na Vánoce a přemýšlíte, jaké druhy cukroví letos připravíte? Máme pro Vás tip na čokoládové podkovičky. Ve velké míse smíchejte pšeničnou mouku, kukuřičnou mouku, kukuřičný škrob a sůl. Vmíchejte cukr a vanilkovou esenci, postupně přidávejte vejce a vždy dobře promíchejte. Vmíchejte máslo a vytvořte tuhé těsto. Poté těsto ...
Pokračujte ve čtení

Recept: řecký koláč z lístkového těsta a špenátu.

Helena Rytířová, Kuchařka pro tebe. Báječné recepty krok za krokem. Nakladatelství Fragment. Ingredience 450 g lístkového těsta 120 g rozpuštěného másla 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu 3 lžíce oleje 1 velká cibule, nadrobno nakrájená 3 lžíce nasekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru Sůl, pepř 3 rozšlehaná vejce 220 g sýru ...
Pokračujte ve čtení

Recept na vánoční vánočku.

K vánoční pohodě neodmyslitelně patří i vánočka. Upečte si doma svoji vlastní. Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 litru vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme ...
Pokračujte ve čtení

Recept na medové perníčky: to je vůně… Pojďte taky ochutnat!

Perníčky jsou jedno z prvních druhů vánočního cukroví, které nám na Vánoce provoní domov skořicí, badyánem, hřebíčkem a medem. Peče se s předstihem, aby mohlo do Štědrého dne hezky změknout. Perníčky nejsou nikterak složité a jejich vykrajování zabaví i naše děti. Cukr utřeme s vejci, přidáme změklé máslo, koření, sodu, ...
Pokračujte ve čtení

Recept na vánoční cukroví: kokosky

Chystáte se pomalu na Vánoce a přemýšlíte, jaké druhy cukroví letos připravíte? Máme pro Vás tip na lahodné a stále oblíbenější kokosky. Jak na to? Nejprve smícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme změklý tuk, žloutky, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku (cca 3mm) a ...
Pokračujte ve čtení

Recept na výbornou svatomartinskou husu.

Recept svatomartinská husa Přichází čas Svatomartinských hodů, které již odedávna symbolizují příchod blížící se zimy. K tomuto svátku neodmyslitelně patří i svatomartinská husa. Potěšte své blízké a upečte jim doma voňavou husu. Jak na to? Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny - husu, sůl, kmín, vodu a jablka. Husu si nejprve ...
Pokračujte ve čtení

Recept na tvarohový moučník. Oslaďte si podzim.

Chladné a nevlídné podzimní počasí nepůsobí příznivým způsobem na lidskou psychiku. Dobrým způsobem, jak předejít podzimním depresím, je sladké jídlo, které pomáhá proti únavě a zlepšuje náladu. Upečte si proto doma moučník, kterým uděláte radost nejen sobě, ale i všem svým blízkým. Pro vás, kdo máte rádi tvaroh, jsme připravili ...
Pokračujte ve čtení

Vánoční bezlepkové cukroví. A další typy na české bezlepkové pečení.

Hana Šimková, autorka knihy České bezlepkové pečení (sladké i slané dobroty), vychází z vlastních zkušeností s celiakií. Tato nemoc nepostihla ji, ale její dva syny a nyní také vnučku. Děti od malička trpěly různými alergiemi na potraviny a zpočátku lékaři netušili, jak si s daným problémem poradit. Po mnoha letech se zjistil důvod ...
Pokračujte ve čtení

Dárek pro babičku a dědečka – křížovky pro seniory.

S postupným věkem slábne zrak, ale za to láska k luštění křížovek roste. Můj děda tráví svůj pravidelný dopolední rituál u horké kávy a několika stránek křížovek. Vždycky pak odchází z domu s vědomím, že „na to ještě má“. Luštění křížovek je totiž bez diskuse výborná a zábavná forma tréninku mozkových závitů, které bohužel ...
Pokračujte ve čtení

Dětské laskominy z ovoce a zeleniny. Pochutnejte si na plněných žampionech.

Máte chuť na něco dobrého a zdravého? A co kdyby tu pochoutku připravil váš malý kuchař či kuchařinka? Dětské laskominy z ovoce a zeleniny přináší řadu inspirativních receptů pro malé kuchtíky s úvodními barevnými informacemi, jak se jídlo upravuje, na co si dávat pozor, jací jsou pomocníci v kuchyni a jaké jsou zásady ...
Pokračujte ve čtení

Recenze: Příručka jadranské snoubenky.

Blanka Čechová, Příručka jadranské snoubenky. Nakladatelství Motto ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012. A právě ve chvíli, kdy mě myšlenky na odjezd obklíčí jako hřad tet, které to se mnou myslí dobře, cestu mi zastoupí dům. Se stejnou bláznivou přímočarostí, s jakou jsem se zasnoubila s Baldem, se mě zmocní ...
Pokračujte ve čtení

Právě vyšla Kuchařka pro čarodějky. Nahlédněte spolu s námi pod pokličku.

Marcela Košanová, Kuchařka pro čarodějky. Nakladatelství Motto ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012. Marcela Košanová je nejznámější a nejpopulárnější českou čarodějnicí. Je 21. století a ženy se mohou bez studu hlásit k této profesi, byť Marcela Košanová má pocit, že společnost ženy jejího druhu ještě nepřijímá, jak by si přály. Přesto ...
Pokračujte ve čtení

Angličanům se stýká po jelítkách a dalších tradičních dobrotách.

Britové už téměř pozapomněli, jak chutná tradiční jelítko. Ze supermarketů postupně vymizelo a málokdo má známého řezníka. Ale všechno se nejspíš brzy změní. Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže. Malí řezníci do jelit ...
Pokračujte ve čtení

Čokoládové dorty od paní Ladislavy – rady pro začátečníky a recept zdarma!

A máme tu zase čokoládové mlsání. Při nedělním podvečeru na co (jiného) máte nejvíce chuť? Jestliže není po ruce tabulka čokolády, horká čokoláda nebo dokonce čokoládový dort, pokochejte se alespoň fotografiemi a vyprávěním paní Lady. Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor ...
Pokračujte ve čtení

Recept Mariah Carey na krásnou postavu

Máte problémy zhubnout po porodu? Mariah Carey by vám nejspíš mohla dát recept. Šťastná matka dvojčat v úterní show Rosie O'Donnell  "Ready Set Go“ dala svou krásnou postavu všanc kritice nebo možná spíše chvále publiku.   Rosie O'Donnell (49) známe rovněž z našich televizních obrazovek a pláten kin. Je komediální herečkou, zpěvačkou, redaktorkou ...
Pokračujte ve čtení

Domácí kosmetika: Krásná pleť i bez chemie

Kosmetika je prostředek, který ženám (potažmo i mužům) pomáhá naplňovat požadavky na hygienu a krásu. Volba té pravé kosmetiky je vždy určitým kompromisem a hlavně lobbyistickým tlakem. Jsme ovlivňovány reklamou a svou peněženkou. Kosmetické výrobky navíc samy o sobě obsahují další chemické látky, které vznikly při samotném výrobním procesu a ...
Pokračujte ve čtení

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: