Kuchařka ze vsi
Knihy,  MB,  Recepty

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

kucharka-ze-vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016

Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI gurmánky Šárky Škachové. Pokud se domníváte, že se jedná o klasickou kuchařku – na jedné straně recept, na druhé fotografie, budete velmi mile překvapeni krásnou vesnickou, téměř rodinně založenou kuchařkou, deníčkem a rádcem v jednom. Dozvíte se o “poezii” bylinek a jak se na ně Šárka Škachová ptala již své babičky. Budete sklízet fialky, dělat domácí jogurt, půjdete na houby nebo pozorovat lesní zvěř a uvaříte a upečete spoustu dobrot ke každému ročnímu období. K obrázkům přibudou nejen ty k jídlu, ale i k doladění celé atmosféry harmonické vsi souzněné s přírodou: krávy, pasoucí se na louce, slípky, puget letních bylin, vodník sedící nad hladinou a autorka vám čtení zpříjemní také oblíbenou básní.

Je to taková kuchařka do pohody: nespěchejte pořád, nehoňte se zbytečně, zastavte se na chvilku a vnímejte pestrý život kolem sebe. Příroda je dokáže být nejlepším přítelem a inspirací (nejen) do kuchyně.

„Při psaní kuchařské knihy je psací stůl potřeba vyměnit za sporák. Já jsem šla ještě dál. Troufla jsem si vyměnit velkoměsto za malou klidnou jihočeskou ves, sporák za kachlová kamna, ústřední topení za opravdovou pec a ponořila se do kuchařského řemesla v takové podobě, v jaké už není často k vidění. Stala jsem se kuchařkou ze vsi. Nechybí mi ale ani moderní přístup k vaření, který s sebou nese doba,“ uvádí Šárka Škachová ve své publikaci.

A protože se blíží Vánoce, vybíráme z této půvabné publikace dva recepty ideálně pro toto období.

TATARÁČEK Z KAPRA

Postup přípravy

ilustrační obrázek
ilustrační obrázek

Kapří maso bez kůže a kostiček jemně naškrábeme nožem nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme oloupanou a drobně nasekanou cibuli šalotku, ochutíme kořením a dalšími přísadami ze seznamu ingrediencí a směs spojíme čerstvým žloutkem. Do zamíchaného kapřího tataráčku přikápneme pár kapek citrónové šťávy a přidáme drobně nasekanou zelenou petrželku. Tataráčku prospěje krátké proležení v chladu.

Podáváme na chlebových topinkách dozlatova osmažených na sádle a pěkně počesnekovaných z obou stran.

500 gramů vykostěných kapřích filetů bez kůže
2 šalotky
1 žloutek
Sůl
Mletý pepř
Špetka sladké mleté papriky
Špetka pálivé papriky
1 lžíce hořčice
1 lžíce rajského protlaku nebo dobrého kečupu
Šťáva z půlky citronu zelená petrželka

 

KAPŘÍ HRANOLKY

Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kosti. Na kapří hranolky se používají předem vykostěné filety, a proto se kůstky jen tak nedohledáte. Očištěné kapří filety se ostrým nožem prořežou hlubšími řezy hustě vedle sebe tak, aby kůže zůstala neporušená a maso mělo stále soudržnost celého filetu. Tím se naruší drobné kostičky, tzv. ypsilonky. Jejich droboučké pozůstatky se smažením prakticky rozloží a nejsou při konzumaci žádnou překážkou.

Na dvě porce potřebujeme

Jeden kapří filet
Dva stroužky česneku
Sůl
Tři lžíce hladké mouky
¾ lžíce mleté červené papriky sladké
Špetka mleté červené papriky pálivé
Sádlo nebo olej na smažení
Kváskový chléb k podávání

Kapří filet s kůží, předem zbavený šupin a vykostěný, nakrájíme na půlcentimetrové proužky. Rybí maso promneme s česnekem utřeným se solí a necháme v chladu nejméně třicet minut odpočinout. Poté jednotlivé kousky obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou mletou červenou paprikou. Pro lepší chuť přidáme i špetku mleté pálivé papriky. Smažíme zprudka ve vyšší vrstvě sádla a po osmažení osušíme přebytečnou mastnotu savým kuchyňským papírem. Kapří hranolky podáváme horké s dobrým kváskovým chlebem a zapíjíme vyhlazeným pivem.

MB

[pt_view id=”65599bf9q6″]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy