Share

kucharka-ze-vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016

Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI gurmánky Šárky Škachové. Pokud se domníváte, že se jedná o klasickou kuchařku – na jedné straně recept, na druhé fotografie, budete velmi mile překvapeni krásnou vesnickou, téměř rodinně založenou kuchařkou, deníčkem a rádcem v jednom. Dozvíte se o „poezii“ bylinek a jak se na ně Šárka Škachová ptala již své babičky. Budete sklízet fialky, dělat domácí jogurt, půjdete na houby nebo pozorovat lesní zvěř a uvaříte a upečete spoustu dobrot ke každému ročnímu období. K obrázkům přibudou nejen ty k jídlu, ale i k doladění celé atmosféry harmonické vsi souzněné s přírodou: krávy, pasoucí se na louce, slípky, puget letních bylin, vodník sedící nad hladinou a autorka vám čtení zpříjemní také oblíbenou básní.

Je to taková kuchařka do pohody: nespěchejte pořád, nehoňte se zbytečně, zastavte se na chvilku a vnímejte pestrý život kolem sebe. Příroda je dokáže být nejlepším přítelem a inspirací (nejen) do kuchyně.

„Při psaní kuchařské knihy je psací stůl potřeba vyměnit za sporák. Já jsem šla ještě dál. Troufla jsem si vyměnit velkoměsto za malou klidnou jihočeskou ves, sporák za kachlová kamna, ústřední topení za opravdovou pec a ponořila se do kuchařského řemesla v takové podobě, v jaké už není často k vidění. Stala jsem se kuchařkou ze vsi. Nechybí mi ale ani moderní přístup k vaření, který s sebou nese doba,“ uvádí Šárka Škachová ve své publikaci.

A protože se blíží Vánoce, vybíráme z této půvabné publikace dva recepty ideálně pro toto období.

TATARÁČEK Z KAPRA

Postup přípravy

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek

Kapří maso bez kůže a kostiček jemně naškrábeme nožem nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme oloupanou a drobně nasekanou cibuli šalotku, ochutíme kořením a dalšími přísadami ze seznamu ingrediencí a směs spojíme čerstvým žloutkem. Do zamíchaného kapřího tataráčku přikápneme pár kapek citrónové šťávy a přidáme drobně nasekanou zelenou petrželku. Tataráčku prospěje krátké proležení v chladu.

Podáváme na chlebových topinkách dozlatova osmažených na sádle a pěkně počesnekovaných z obou stran.

500 gramů vykostěných kapřích filetů bez kůže
2 šalotky
1 žloutek
Sůl
Mletý pepř
Špetka sladké mleté papriky
Špetka pálivé papriky
1 lžíce hořčice
1 lžíce rajského protlaku nebo dobrého kečupu
Šťáva z půlky citronu zelená petrželka

 

KAPŘÍ HRANOLKY

Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kosti. Na kapří hranolky se používají předem vykostěné filety, a proto se kůstky jen tak nedohledáte. Očištěné kapří filety se ostrým nožem prořežou hlubšími řezy hustě vedle sebe tak, aby kůže zůstala neporušená a maso mělo stále soudržnost celého filetu. Tím se naruší drobné kostičky, tzv. ypsilonky. Jejich droboučké pozůstatky se smažením prakticky rozloží a nejsou při konzumaci žádnou překážkou.

Na dvě porce potřebujeme

Jeden kapří filet
Dva stroužky česneku
Sůl
Tři lžíce hladké mouky
¾ lžíce mleté červené papriky sladké
Špetka mleté červené papriky pálivé
Sádlo nebo olej na smažení
Kváskový chléb k podávání

Kapří filet s kůží, předem zbavený šupin a vykostěný, nakrájíme na půlcentimetrové proužky. Rybí maso promneme s česnekem utřeným se solí a necháme v chladu nejméně třicet minut odpočinout. Poté jednotlivé kousky obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou mletou červenou paprikou. Pro lepší chuť přidáme i špetku mleté pálivé papriky. Smažíme zprudka ve vyšší vrstvě sádla a po osmažení osušíme přebytečnou mastnotu savým kuchyňským papírem. Kapří hranolky podáváme horké s dobrým kváskovým chlebem a zapíjíme vyhlazeným pivem.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském