Ukklizenou Jednou provždy
Knihy,  MB,  Pro rodiče

Máte doma uklizeno? Nebo nevíte, jak a jestli vůbec začít? Inspirujte se!

uklizeno-jednou-provzdyJe před Vánoci. Blíží se Svátky klidu a míru a přesto jsme více vystresovaní, honíme se, abychom všechno stihli, protože Vánoce prostě nejdou posunout. V tomto konkrétním čase se očekává, že bude uklizeno, napečeno, nazdobeno, připravené dárky, vše bude dokonalé, vy budete dokonalá, protože jste to opět zvládla.

Když se ale rozhlédnete kolem sebe, máte pocit, že domácnost je jedno obrovské skladiště mnoha často nepotřebných nebo chaoticky poskládaných věcí. Tak jak přišly a jak se pro ně našlo místo. Samozřejmě nemusí to být všude pravidlem, možná právě u vás je dokonale uklizeno, nebo naopak – z polic padají hračky, na kuchyňské lince je spousta harampádí, jež se tam jednou odložilo a už se nenašlo lepší místo, a obývací pokoj není také moc útulný. Mohlo by to být vždycky lepší. Je to tak: s přibývajícími roky přibývají věci. Ať to jsou ty, které jste si koupili, protože jste je potřebovali, chtěli, nechali se ovlivnit reklamou, byl to rozmar, dostali jste je jako dárek, je to celkem jedno, prostě tu jsou a zabírají místo.

uklizeno-4

V uklizeném domově se vždy žije lépe. Nejde jen o čistotu, ale také o subjektivní pocit sám o sobě. Setříděné věci, které mají své konkrétní místo, vyvolávají hned pocit určité harmonie, řádu a bezpečí. Vyvolávají teplo domova a navozují pocit klidu. Když máte v obytných a pracovních prostorech pořádek, žije se vám zkrátka lépe. S jasně označenými krabicemi a promyšleným úklidovým rozpisem nebudete muset ztrácet tolik času hledáním věcí a uklízením nepořádku. Děti budou vědět, kam mají odkládat hračky, když si přestanou hrát, lépe se využije úložný prostor a vám se doma zkrátka bude víc líbit.

uklizeno-3

Publikace Uklizeno! Jednou provždy od Toni Hammersleyové neznamená doslova, že jednou doma uklidíte a už nikdy nebudete muset vzít do ruky prachovku, vysavač nebo pohnout s předměty. Věci se stále používají, v kuchyni pořád vaříte, a s tím souvisí špinavé nádobí a zbytky, ale jde tu o něco víc. Díky této knížce najednou uvidíte svou domácnost jinýma oči. Úklid přestane být rutinní a otravnou záležitostí, která vytrhává z klidu a nutí dělat nezábavné činnosti. Ano, někoho vskutku uklízení baví: může to být ve své podstatě i relaxační činnost, která pomůže odplavit stres z práce. A ať jste tedy příznivcem nebo stojíte na druhé frontě, jakmile je hotovo, vnitřní pocit zadostiučinění z toho, jak je tu najednou krásně, se vždy dostaví.

uklizeno-5

A co takhle předělat, upravit, systematizovat svou domácnost, aby nevznikal nepořádek v tak velké míře? Aby všechny věci měly to své pravé místo a byt styl, svůj podpis a už jen při pohledu kolem se navodila příjemná atmosféra.

„Za zdmi svého domova se pokoušíme žít vyrovnaný život. Pes většinou honí kočku a na plotně bublá jídlo. Pozornosti se hlasitě dožadují hromady špinavého prádla, dřez plný nádobí a neustlané postele. Mezi těmito chaotickými dny, když se život trochu zvolní, občas zahlédnete vzorek na koberci, ledničku s naleštěnými dveřmi bez otisků prstů a záblesk pořádku ze spižírny. Klíčem ke šťastné domácnosti je rovnováha, ne dokonalost. V této knize vás naučím,“ říká  Toni Hammersleyové, „jak doma udržet rovnováhu a jak zase prožít lásku, kterou jste cítili, když jste určité místo poprvé nazvali svým domovem.

uklizeno-6

Všechno projdeme, pročešeme se neznámem, uděláme čistku, nepotřebné dáme charitě a utřídíme potřebné. Budu vám nabízet týdenní výzvy, například seznamy, které bude třeba projít a doplnit podle nich zásoby, aby vás úkoly více bavily a abyste se s nimi dokázali lépe vypořádat. Počínaje kuchyní, každá taková výzva přitáhne zaslouženou pozornost k určité oblasti domácnosti.  …Je načase vypořádat se svinčíkem a převzít žezlo. Na každou výzvu si dopřejte tolik času, kolik potřebujete, a kdykoli budete potřebovat inspiraci, nahlédněte do knihy. A nezapomínejte, že cesta je cíl.

uklizeno-2

uklizeno-1

Uklizeno! Jednou provždy… od Toni Hammlersleyové. CPress ve společnosti Albatrosmedia, a.s., 2016

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Máte doma uklizeno? Nebo nevíte, jak a jestli vůbec začít? Inspirujte se!

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy