Share

Červená řepa zažívá svůj comeback. Je IN a není divu: má výborné vlastnosti pro zdravou životosprávu. Chcete-li dlouho žít, zařaďte řepu do svého jídelníčku. A můžete zkusit i tento recept, netradiční polévku z červené řepy.

polevka-z-cervene-repyČervené řepě může trvat urputně dlouho, než se uvaří, takže ji před vařením strouhám, aby do ní teplo proniklo mnohem rychleji, čímž se doba vaření polévky velmi zkrátí. Pohanka je pseudoobilovina, takže neobsahuje lepek. Zato má vysoký obsah bílkovin a rozpustné vlákniny, nevyžaduje máčení přes noc a uvařená je prakticky okamžitě!

4 porce

147 kalorií, sacharidy 27 g, cukr 9 g, bílkoviny 4 g, vláknina 4 g, tuk 1,5 g, nasycené tuky 0,2 g, sůl 0,3 g

Ingredience:

75 g pohanky, syrové nebo neopražené
větší špetka soli

Recept naleznete v publikaci Polévková mánie z nakladatelství Metafora. 80 chutí a vůní zabalených do méně než 300 kalorií. Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí.

Co všechno v knížce naleznete?

Polévky pro vegetariány, vegany i pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou či bezmléčnou dietu.

Polévky krémové i chlazené, bujóny a consommé

Patnáctimunutové polévky pro dny, kdy opravdu nestíháte

Polévky ze superpotravin pro superzdravou vzpruhu. Nízkokalorické přílohy a snídaňové misky

1 čajová lžička olivového oleje
1 střední cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
1 stroužek česneku, najemno nakrájený
½ čajové lžičky fenyklových semínek, rozdrcených v hmoždíři
3 střední červené řepy, asi 400-450 g, nezpracované
1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sherry octa
750 ml zeleninového bujónu
28 g estragonu, otrhané lístky, nahrubo nasekané
1 čajová lžička anglické hořčice
Černý pepř

V sítu opláchněte pod studenou vodou pohanku a přesuňte ji do kastrolu s přibližně 150 ml studené vody a větší špetkou soli. Nechte pod pokličkou bublat 8 – 10 minut, až změkne. Sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se už dál nevařila. V sítu odložte stranou, aby veškerá voda z pohanky odkapala.

Pomalu zahřejte olivový olej a přidejte cibuli, česnek, drcený fenykl a 1 polévkovou lžíci vody. Duste pod pokličkou 5 minut, pravidelně míchejte. Začne-li se cibulka lepit ke dnu, přidejte trochu vody.

Očistěte řepu a nahrubo ji nastrouhejte. Přidejte ji do kastrolu, přilijte polévkovou lížic sherry octa a bujón. Přiveďte k varu a stáhněte teplotu tak, aby polévka jen jemně vřela. Vařte 15 – 20 minut, až bude řepa měkká.

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Mezitím v hmoždíři rozdrťte estragon, hořčici a čajovou lžičku sherry octa na hladkou hmotu. Dochuťte podle potřeby a vmíchejte do pohanky. Dejte stranou.

Až bude polévka uvařená, rozmixujte ji dohladka a podle potřeby dochuťte. Je-li řepa obzvláště sladká, zkuste přidat pořádnou dávku drceného pepře, aby se chutě vyrovnaly. Polévku podávejte s pohankou posypanou estragonem a s lupínky z červené řepy

Lupínky z červené řepy: nakrájená kolečka řepy (2 mm) ponořte do oleje, soli a pepře, položte na pekáč s pečícím papírem a pečte na 150 stupňů Celsia na 15 minut po obou stranách.

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se