Share

Červená řepa zažívá svůj comeback. Je IN a není divu: má výborné vlastnosti pro zdravou životosprávu. Chcete-li dlouho žít, zařaďte řepu do svého jídelníčku. A můžete zkusit i tento recept, netradiční polévku z červené řepy.

polevka-z-cervene-repyČervené řepě může trvat urputně dlouho, než se uvaří, takže ji před vařením strouhám, aby do ní teplo proniklo mnohem rychleji, čímž se doba vaření polévky velmi zkrátí. Pohanka je pseudoobilovina, takže neobsahuje lepek. Zato má vysoký obsah bílkovin a rozpustné vlákniny, nevyžaduje máčení přes noc a uvařená je prakticky okamžitě!

4 porce

147 kalorií, sacharidy 27 g, cukr 9 g, bílkoviny 4 g, vláknina 4 g, tuk 1,5 g, nasycené tuky 0,2 g, sůl 0,3 g

Ingredience:

75 g pohanky, syrové nebo neopražené
větší špetka soli

Recept naleznete v publikaci Polévková mánie z nakladatelství Metafora. 80 chutí a vůní zabalených do méně než 300 kalorií. Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí.

Co všechno v knížce naleznete?

Polévky pro vegetariány, vegany i pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou či bezmléčnou dietu.

Polévky krémové i chlazené, bujóny a consommé

Patnáctimunutové polévky pro dny, kdy opravdu nestíháte

Polévky ze superpotravin pro superzdravou vzpruhu. Nízkokalorické přílohy a snídaňové misky

1 čajová lžička olivového oleje
1 střední cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
1 stroužek česneku, najemno nakrájený
½ čajové lžičky fenyklových semínek, rozdrcených v hmoždíři
3 střední červené řepy, asi 400-450 g, nezpracované
1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sherry octa
750 ml zeleninového bujónu
28 g estragonu, otrhané lístky, nahrubo nasekané
1 čajová lžička anglické hořčice
Černý pepř

V sítu opláchněte pod studenou vodou pohanku a přesuňte ji do kastrolu s přibližně 150 ml studené vody a větší špetkou soli. Nechte pod pokličkou bublat 8 – 10 minut, až změkne. Sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se už dál nevařila. V sítu odložte stranou, aby veškerá voda z pohanky odkapala.

Pomalu zahřejte olivový olej a přidejte cibuli, česnek, drcený fenykl a 1 polévkovou lžíci vody. Duste pod pokličkou 5 minut, pravidelně míchejte. Začne-li se cibulka lepit ke dnu, přidejte trochu vody.

Očistěte řepu a nahrubo ji nastrouhejte. Přidejte ji do kastrolu, přilijte polévkovou lížic sherry octa a bujón. Přiveďte k varu a stáhněte teplotu tak, aby polévka jen jemně vřela. Vařte 15 – 20 minut, až bude řepa měkká.

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Kathryn Brutonová, Polévková mánie, nakladatelství METAFORA

Mezitím v hmoždíři rozdrťte estragon, hořčici a čajovou lžičku sherry octa na hladkou hmotu. Dochuťte podle potřeby a vmíchejte do pohanky. Dejte stranou.

Až bude polévka uvařená, rozmixujte ji dohladka a podle potřeby dochuťte. Je-li řepa obzvláště sladká, zkuste přidat pořádnou dávku drceného pepře, aby se chutě vyrovnaly. Polévku podávejte s pohankou posypanou estragonem a s lupínky z červené řepy

Lupínky z červené řepy: nakrájená kolečka řepy (2 mm) ponořte do oleje, soli a pepře, položte na pekáč s pečícím papírem a pečte na 150 stupňů Celsia na 15 minut po obou stranách.

Nejnovější příspěvky na webu:

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

Enneagram: Devět typů osobnosti jako na dlani, v hloubce vaší duše

17. Září 2017

Tak se rovnou přiznám, že jsem Individualista. Je to docela průšvih. Test enneagramu popisuje devět typů osobností, struktur duše a především hlubokých vnitřních motivů k jednání, prožívání a do jisté míry i k uchovávání vzpomínek. Navenek tyhle typy zní celkem nevinně (Perfekcionista,  Pomocník, Vítěz, Individualista, Pozorovatel, Loajální skeptik, Požitkář, Bojovník, Usmiřovatel). Tak co si vyberete, takhle narychlo? Struktura osobnosti člověka je složitá. Donedávna jsem si myslela, že mnohé osvětlí astrologické charakteristiky a kousek psychologie k tomu. Jenže tohle zcela předčilo má očekávání. Devět typů osobnosti je tady rozebráno s takovou pečlivostí, navíc rozvětvenou ještě tím, že v mnohých situacích se náš profil může nahýbat do jiného

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu 2017 je Anna Vovsová

7. Září 2017

Literární cena Knižního klubu, realizovaná společností Euromedia Group, a.s. (EMG), je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, dlouhodobě podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským talentovaným autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy – letos ji získala Anna Vovsová s románem Ladič. Vítězné dílo 22. ročníku Literární ceny Knižního klubu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 5. září v pražském